Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βορίδης και Σαμαράς εκθέτουν ανεπανόρθωτα το Μαξίμου – Ο Μητσοτάκης φοβάται... ηρωοποίηση και απώλεια δεδηλωμένης

Βορίδης και Σαμαράς εκθέτουν ανεπανόρθωτα το Μαξίμου – Ο Μητσοτάκης φοβάται... ηρωοποίηση και απώλεια δεδηλωμένης
Ένας Μάκης Βορίδης έχει εκθέσει την κυβέρνηση ανεπανόρθωτα καθώς επιμένει να θέτει θέμα παραίτησης εάν του ζητήσουν να ψηφίσει το νομοσχέδιο για το γάμο-τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Φοβάται το Μαξίμου τον Βορίδη


Από την άλλη, το Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζεται έντονα και φοβάται να αποπέμψει ή να ζητήσει την παραίτησή του για δύο λόγους:
Πρώτον διότι θα δημιουργήσει θέμα ενότητας στην κυβέρνηση το οποίο ήδη υπάρχει και
Δεύτερον θα αναδείξει τον Βορίδη ως ηγέτη της παραδοσιακής και δεξιάς πτέρυγας με ότι και αν αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις εσωτερικές ισορροπίες μέσα στην ΝΔ.
Κοινώς, το Μέγαρο Μαξίμου φοβάται να «παραιτήσει» τον Μάκη Βορίδη γιατί άθελά της θα τον κάνει ήρωα και την ώρα που το ευρωπαϊκό πατριωτικό κίνημα παίρνει σάρκα και οστά δεν θέλει να δημιουργήσει μία νέα πολιτική φιγούρα που θα βγει απέναντί της.

Στα κάγκελα και οι βουλευτές που θα ψηφίσουν

Όμως, τα πράγματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι διαφορετικά.
Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης τόνισε ότι ο Μάκης Βορίδης πρέπει να παραιτηθεί αφού διαφωνεί, ενώ ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου-που θα στηρίξει το νομοσχέδιο-δεν μπορεί να δεχτεί την αποχή ενός υπουργού καθώς θεωρείται υπεκφυγή και ως και τούτου θα δημιουργήσει πρόβλημα σε άλλους βουλευτές που και αυτοί «θα απέχουν» στο μέλλον… Το Μαξίμου πιέζεται διότι θα δημιουργήσει βουλευτές δύο ταχυτήτων.

Τώρα αποδεικνύεται γιατί το Μαξίμου έκανε υπουργό Επικρατείας τον Βορίδη

Αν και οι περισσότεροι θα στραφούν στην αποχή για να μην δημιουργήσουν ζήτημα εσωτερικό, εντούτοις τα δύο προβλήματα της κυβέρνησης, το εξής ένα ο Μάκης Βορίδης που είναι και υπουργός Επικρατείας και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, υφυπουργός Άμυνας, παραμένουν.
Και το πιθανότερο είναι να δημιουργήσουν συνθήκες για ένα νέο μικρό ανασχηματισμό στην κυβέρνηση, αν και η θέση του Βορίδη δεν έχει ουσιαστικό αντικείμενο. Έγινε υπουργός Επικρατείας διότι δεν ήθελε ο Μητσοτάκης να το βάλει σε άλλο υπουργείο και να δείξει ότι η κυβέρνηση διατηρεί τη δεξιά πτέρυγα δυνατή.
Ο κυριότερος λόγος, όμως, που μπήκε σε αυτή τη θέση ήταν γιατί νόμιζαν ότι αν μπει υπουργός κοντά στο Μαξίμου, θα κλείσει το στόμα του στην προοδευτική ατζέντα που προετοίμαζε η κυβέρνηση.
Είναι άλλωστε ιστορικά απίθανο ένας υπουργός Επικρατείας (συνήθως σε αυτή τη θέση μπαίνουν πρόσωπα πολύ στενά δεμένα με τον εκάστοτε Πρωθυπουργό) να διατυπώνουν ανοικτά την διαφωνία τους και να αποπέμπονται από την κυβέρνηση.

Ο Σαμαράς θα μιλήσει στη Βουλή

Την ίδια ώρα, ο Μητσοτάκης καλείται να αντιμετωπίσει ανοικτά και το πρόβλημα «Σαμαράς» από την στιγμή που ο πρώην αρχηγός έχει αποφασίσει όχι μόνο να καταψηφίσει αλλά και να κάνει παρέμβαση στην Βουλή. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μένει μόνο στα της διαφωνίας αλλά πλέον αμφισβητεί τον κ. Μητσοτάκη όταν ο τελευταίος προωθεί την αποχή ως λύση για να χαμηλώσει τις αρνητικές εντυπώσεις.

Αν καταψηφίσουν 8 βουλευτές της ΝΔ, αμφισβητείται η δεδηλωμένη…

Ένα άλλο πρόβλημα, τεχνικό και ουσιαστικό που θα δοκιμάσει την κυβέρνηση είναι το εξής:
Αν στο νομοσχέδιο έχουμε πάνω από 7 «όχι» στην τελική του ψηφοφορία τότε τίθεται θέμα δεδηλωμένης της κυβερνητικής πλειοψηφίας ακόμα και αν αφορά ένα νομοσχέδιο που δεν έχει κομματική πειθαρχία.
Από τους 158 βουλευτές εάν δεν ψηφίσουν 6-8 βουλευτές τότε τεχνικά και μόνο μπορεί να τεθεί θέμα δεδηλωμένης. Γι’ αυτό κάποια στιγμή, ο Κυριάκος Βελόπουλος ζήτησε από τα άλλα κόμματα να συντάξουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης διότι φαίνεται ότι οι διαφωνίες για το νομοσχέδιο διαταράσσουν την δεδηλωμένη της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης