Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης: Η μεγάλη μας μάχη είναι με την ακρίβεια και η μεγάλη μας πρόκληση το δημογραφικό

Μαρινάκης: Η μεγάλη μας μάχη είναι με την ακρίβεια και η μεγάλη μας πρόκληση το δημογραφικό
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι υπάρχει μία προεκλογική δέσμευση για την τετραετία ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος να φτάσει στα 1500 ευρώ.
"Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός αποτύπωσε την ουσία της πολιτικής.
Η οποία ποια είναι;
Αν η μεγάλη μάχη είναι- όπως το είπε και χθες στο Γαλάτσι- κατά της εισαγόμενης αλλά και επίμονης ακρίβειας και σε εμάς αλλά και στις άλλες χώρες, το μεγάλο στοίχημα, η μεγάλη μας υποχρέωση, το μεγάλο μας καθήκον, η πρόκληση της πολιτικής μας, όχι μόνο για λίγους μήνες αλλά συνολικά, είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος", δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης στον ΣΚΑΪ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην αύξηση των μισθών, των επιδομάτων και στην επαναφορά των τριετιών για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας.
Ο κ. Μαρινάκης μίλησε επίσης για τις αυξήσεις μετά από 14 χρόνια των δημοσίων υπαλλήλων, για την αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες με παιδιά, για την αύξηση των επιδομάτων των παιδιών στο δημόσιο, για την ενίσχυση με 2.000 ευρώ των ζευγαριών οπου αποκτούν παιδιά, για την αύξηση του επιδόματος μητρότητας και την επέκταση των αδειών μητρότητας αλλά και πατρότητας.
"Έχουμε ένα συνολικό πακέτο ύψους 2,2 δισεκ. ευρώ, με εμβληματικότερη πρωτοβουλία το πρόγραμμα "Σπίτι μου".
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, τα είπατε πριν, το "Ανακαινίζω" και όλα τα προγράμματα αντιπαροχών ακινήτων.
Στο πρόγραμμα "Σπίτι μου" ήδη πάνω από 9.000 νέοι συμπολίτες μας έχουν εγκεκριμένη αίτηση και προχωράει η διαδικασία.
Κάποιοι εξ' αυτών έχουν ήδη μπει και σε σπίτι.

Είναι ένα πρόγραμμα που διπλασιάστηκε και μπήκε αυτός ο διπλασιασμός στον προϋπολογισμό.

Έχουμε πάρα πολύ μεγάλη στήριξη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Ένα voucher που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις.
Πρακτικά όσοι έχουν κάνει αίτηση να μπορούν να έχουν εξασφαλισμένη θέση.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη βασική πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία απευθύνεται και στους νεότερους και στους μεγαλύτερους.
Γιατί είδαμε ένα υπαρκτό τεράστιο πρόβλημα, η Ελλάδα γερνάει, οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι και το βλέπω από τους φίλους μου από τους γνωστούς μου- σε λίγους μήνες γίνομαι 36, έχουμε καταφέρει με τη γυναίκα μου και μεγαλώνουμε ένα παιδί- είναι πάρα πολύ δύσκολο και για κάποιους είναι ακόμη πιο δύσκολο και από εμάς.
Όμως το στοίχημα είναι να στηρίξουμε τους νέους ανθρώπους.
'Αρα, αν η ακρίβεια είναι η μεγαλύτερη μάχη που δίνουμε και εμείς και οι υπόλοιπες χώρες, η αντιμετώπιση του δημογραφικού, η στήριξη της νέας οικογένειας είναι το μεγαλύτερο στοίχημα.
Η οικογένεια είναι στον πυρήνα της πολιτικής της Ν.Δ.
Ήταν, είναι και παραμένει", πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε αναλυτικά στις αυξήσεις των επιδομάτων παιδιού και στη δυνατότητα που θα έχουν οι γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, εννέα μήνες να παίρνουν τον κατώτατο μισθό.
"Κάποιοι ερχόντουσαν με τον τίτλο του προοδευτικού επειδή έκαναν πλακάτ, πανό, πορείες και καταλήψεις.
Δεν έκαναν τίποτα άλλο. Και όταν ήρθαν στην εξουσία έκαναν ότι έκαναν στους συνταξιούχους, στους νέους.
Δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε, κοιτάμε μπροστά.
Η προοδευτική πολιτική είναι πράξεις.
Είναι πολιτικές τις οποίες έχουμε υποχρέωση να κάνουμε.
Δεν είναι σχήμα λόγου όσα είπε ο Πρωθυπουργός.
Αυτό το κρατάμε και προχωράμε με αυτό", συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι υπάρχει μία προεκλογική δέσμευση για την τετραετία ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος να φτάσει στα 1500 ευρώ.

"Για τον κατώτατο θα έχουμε αλλεπάλληλες αυξήσεις όπως προβλέπεται, ετήσιες.
Σου λέει "τον κατώτατο μισθό τον αυξάνεις με μία δική σου απόφαση, πρωτοβουλία νομοθετική όπως προβλέπει ο νόμος.
Ωραία.
Πως θα αυξήσεις τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα;".
Πρώτα, θα τον αυξήσεις με το ξεπάγωμα των τριετιών που είναι μία πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση.
Και βέβαια και η αύξηση του κατώτατου συμπαρασύρει τον μέσο μισθό.
Δεύτερον, με όλες αυτές τις σημαντικές ειδήσεις της οικονομίας.
Τι είπατε πριν;
Ότι έχουμε, επιτέλους, μία ανεργία, τη χαμηλότερη της δεκαπενταετίας και σε ποιοτικούς επιμέρους δείκτες έχει πέσει και για τους νέους και για τις γυναίκες", επισήμανε.
Ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε ότι έχουν γίνει μειώσεις πάνω από πενήντα φόρων μέσα σε μία τετραετία, μονιμοποιήθηκε κάποιοι προσωρινά μειωμένοι φόροι και αυτό αυξάνει το περιβάλλον αξιοπιστίας για εταιρείες που θέλουν να επιχειρήσουν στη χώρα μας.

"Το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών είναι η εισαγόμενη ακρίβεια.

Αλλά δεν μένουμε στα λόγια. Κάνουμε παρεμβάσεις οι οποίες είναι συνεχείς προφανώς", είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ενώ με αφορμή άλλη ερώτηση αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
"Είναι μία υποχρέωση, θεωρώ, της πολιτείας προς τους πολίτες μας οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν ίσα δικαιώματα σε κάποια σημαντικά ζητήματα.
Εγώ αυτό που θέλω να πω, επειδή γνωρίζουν όλοι ότι είμαι από μικρός στη Νέα Δημοκρατία, πιστεύω πολύ στην οικογένεια, στη στήριξη της οικογένειας, στα δικαιώματα των παιδιών.
Κάνουμε δύο πράγματα που θεωρώ ότι είναι για κάποιους ανθρώπους πάρα πολύ σημαντικά αλλά, θεωρώ ότι είναι και πάρα πολύ απλά και αυτονόητα.
Το ένα είναι τον πολιτικό γάμο, σε μία χώρα που υπάρχει το σύμφωνο συμβίωσης, δηλαδή, δύο άνθρωποι του ιδίου φύλου να μπορούν να κάνουν ό,τι και όλοι οι υπόλοιποι.
Τώρα πήγαιναν στον συμβολαιογράφο, πλέον θα μπορούν να πάνε στο δημαρχείο να κάνουν τον πολιτικό γάμο, το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων χωρίς να ενοχλείται κάποιος άλλος.
Πολιτικό γάμο, το ξαναλέω", ανέφερε.
Και μεταξύ άλλων συμπλήρωσε: "Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, για να δούμε τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε, πρέπει να ακούσουν οι πολίτες για να καταλάβουν, γιατί υπάρχει μεγάλη παραφιλολογία.
Από το 1946 ένας άνδρας ή μία γυναίκα από μόνοι τους μπορούν να υιοθετήσουν ένα παιδί, μόνοι τους, όπως και ένα ετερόφυλο ζευγάρι. Αυτός ο άνδρας ή αυτή η γυναίκα, αν θέλουν από το 2015 μπορούν να συνάψουν ένα σύμφωνο συμβίωσης.
'Αρα, δύο άνδρες ή δύο γυναίκες με βάση όσα ισχύουν τώρα στη χώρα μεγαλώνουν ένα παιδί.
Aπλά ο δεύτερος εξ αυτών δεν έχει καμία αναγνώριση, καμία νομική σχέση με το παιδί αυτό. '
Αρα, αυτό που λένε κάποιοι συμπολίτες μας, εγώ δεν θέλω ένα ομόφυλο ζευγάρι να μεγαλώνει ένα παιδί -το οποίο δεν το καταλαβαίνω γιατί a priori ένα ομόφυλο ζευγάρι είναι ακατάλληλο ή ένα ετερόφυλο είναι κατάλληλο, όλοι κρινόμαστε στην πράξη- αλλά αυτό που λένε κάποιοι, ότι δεν θέλω να γίνεται, συμβαίνει.

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Ότι, αν ο δεύτερος που δεν έχει αυτή τη στιγμή κάποια έννομη σχέση με το παιδί φύγει από τη ζωή, το παιδί δεν παίρνει τίποτα από αυτόν τον άνθρωπο.
Αν φύγει ο πρώτος ο οποίος είναι ο νόμιμος, ο γονέας του παιδιού, ο πατέρας του παιδιού -γιατί εμείς τις έννοιες πατέρας και μητέρα δεν τις αλλάζουμε, είναι ιερές έννοιες- τότε το παιδί αυτό κινδυνεύει να πάει σε ίδρυμα.
'Αρα, αυτό συζητάμε και τίποτα άλλο.
Αυτά τα παιδιά τα οποία υπάρχουν δεν είναι παιδιά δεύτερης κατηγορίας.
Μεγαλώνουν σε αυτά τα σπίτια και οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να τα επισκεφθούν και οι δύο σε ένα νοσοκομείο, αν πάθουν κάτι.
Όσον αφορά τις αντιδράσεις.
Κατηγορείται ο πρωθυπουργός για την αποχή που είπε. Ποιος πρωθυπουργός είναι;
Είναι ο πρωθυπουργός που αυτό το νομοσχέδιο, αυτή τη ρύθμιση των δικαιωμάτων των παιδιών χωρίς παρένθετες αλλαγές στην παρένθετη μητέρα, χωρίς αλλαγή στην ιερή έννοια του πατέρα και της μητέρας με αυτά τα "γονέας ένα και γονέας δύο" που εμείς δεν συμφωνούμε, αλλά αυτή την πολύ σοβαρή παρέμβαση, η οποία είναι αυτό ακριβώς που είπε, την εισάγει εκείνος.
Όχι εκείνοι που μας κατηγορούν για μισή νομοθέτηση.

Δεν τα έκαναν οι προηγούμενοι αυτά.

Και ζητάει από τους βουλευτές, προφανώς κυρίως της δικής μας κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και του συνόλου του κοινοβουλίου, να το υπερψηφίσουν.
Τι λέει; Νομίζω κάτι που κάποιος το καταλαβαίνει πολύ εύκολα, δεν είναι πυρηνική φυσική για να μην το καταλάβει.
Ότι, αν είσαι κατά, είναι καλύτερο να μην πας, να απέχεις δηλαδή, παρά να καταψηφίσεις.
Νομίζω είναι απολύτως λογικό και είναι και κάτι το οποίο είναι συνεπές.
Και η μη επιβολή κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές, γιατί για τους υπουργούς είπε ότι υπάρχει αυξημένη θεσμική υποχρέωση λόγω συλλογικών αποφάσεων, είναι μία κουλτούρα της παράταξής μας για ζητήματα δικαιωμάτων.
Εμείς τι θέλουμε;
Εμείς δεν θέλουμε ούτε να διχάσουμε, ούτε να βάλουμε κανέναν απέναντι.
Δεν υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών, όπως δεν υπάρχουν και παιδιά δύο κατηγοριών.

Θέλουμε να πείσουμε με τα επιχειρήματά μας.

Άλλωστε και η αποχή είναι μία λύση πολλές φορές και για βουλευτές και για τους κοινοβουλευτικούς, έχει ακολουθηθεί στο παρελθόν.
Εμείς θέλουμε υπερψήφιση, δεν ζητάμε αποχή και το είπε ο πρωθυπουργός ξεκάθαρα".
Για την κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να έχει αλλάξει τέσσερις ή πέντε φορές στάση και πρόσθεσε πως "εμείς κρατάμε τη μεγάλη εικόνα που είναι η επικείμενη υπερψήφιση".
Συνεχίζοντας είπε: "Ελπίζω να βγάλει και κάποια ανακοίνωση περί στήριξης και ο κ. Ανδρουλάκης και να αφήσει τις αντιπολιτευτικές κορώνες, προφανώς με τη συνείδηση των βουλευτών του όπως ο ίδιος ξέρει για το κόμμα του, αλλά να πει καθαρά, το στηρίζουμε.
Γιατί φαίνεται ότι δημιουργείται όλο και μία μεγαλύτερη πλειοψηφία αυτής της νομοθέτησης, να εξηγήσουμε στους πολίτες τι θέλουμε να κάνουμε και τι δεν κάνουμε και να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης