Τελευταία Νέα
Πολιτική

O Κασσελάκης παίζει monopoly αλλά ο Τσίπρας … σκάκι – Το μέτωπο απέναντι στον «ΣΥΡΙΖΑ ΙΧ» και η Κεντροαριστερά

O Κασσελάκης παίζει monopoly αλλά ο Τσίπρας … σκάκι – Το μέτωπο απέναντι στον «ΣΥΡΙΖΑ ΙΧ» και η Κεντροαριστερά
Η διευρυμένη ανησυχία ότι ο νέος πρόεδρος μετατρέπει  το κόμμα σε … ανώνυμη εταιρεία φαίνεται πως, πλην των βουλευτών και των στελεχών, απασχολεί έντονα και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα
Διογκώνεται το κύμα δυσαρέσκειας εντός του ΣΥΡΙΖΑ από βουλευτές και στελέχη που θεωρούν ότι ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης έχει μετατρέψει το κόμμα σε … όχημα Ιδιωτικής Χρήσης, με τελευταίο –τρανταχτό- περιστατικό τα δημόσια παράπονα του Γιώργου Τσίπρα.
Ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στέλεχος του στενού προεδρικού πυρήνα, διεμήνυσε χθες από το Kontra Channel και την εκπομπή της Νατάσσας Γιάμαλη, ότι δεν ήταν ενήμερος για την επιβολή κομματικής πειθαρχίας, αναφορικά με το ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς, όπως είπε, το έμαθε από την… τηλεόραση.
Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι αντιδράσεις από τον τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Σαρακιώτη, αλλά και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Διονύση Καλαματιανό, από στελέχη, δηλαδή, που στήριξαν ένθερμα τον Στέφανο Κασσελάκη στις εσωτερικές εκλογές της Κουμουνδούρου, απέναντι στην 'Έφη Αχτσιόγλου.

Τα κόμματα δεν είναι … Ανώνυμες Εταιρείες

Η διευρυμένη ανησυχία ότι ο νέος πρόεδρος μετατρέπει –άλλοτε με συνεδριάσεις σε εξοχικά, άλλοτε με σταλινισμούς εκ τηλεοράσεως, άλλοτε με προσωπικά δάνεια- το κόμμα σε … ανώνυμη εταιρεία φαίνεται πως, πλην των βουλευτών και των στελεχών, απασχολεί έντονα και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Άλλωστε, αυτό τον προβληματισμό αποτύπωνε προ εβδομάδων και ο στενός συνεργάτης του Α. Τσίπρα, Θανάσης Καρτερός, όταν, με άρθρο του στην Αυγή ασκούσε έντονη κριτική στις διαρροές της Κουμουνδούρου περί προσωπικού δανείου του Κασσελάκη, που θα κάλυπτε τα ανοίγματα και τις μισθοδοσίες του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ήθελαν κάποιοι να δείξουν ποσο καλός είναι ο Κασσελάκης; Ήθελαν να συκοφαντήσουν το "προηγούμενο καθεστώς" και κάποιους ανεπιθύμητους; Ήθελαν απλώς να βγάλουν τα απωθημένα τους;», σημείωνε, τότε ο κ. Καρτερός, εγκαλώντας ευθέως την ηγετική ομάδα Κασσελάκη.
Σε αυτό το πλαίσιο αμφισβήτησης, πρέπει να επισημανθεί και η συμβολική επιλογή του πρώην πρωθυπουργού να απουσιάσει από τη σύγκληση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην οικία του κ. Κασσελάκη στις Σπέτσες – μια ακόμη απόφαση του νυν προέδρου που προκάλεσε τριβές ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη.

Παρέμβαση Τσίπρα: Το ερώτημα δεν είναι το «αν» αλλά το «πότε» και με τι όρους

Υπό αυτές οι συνθήκες δεν προκύπτει ερώτημα για το κατά πόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επανενεργοποιηθεί και θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του, αλλά το πότε, πως και με τι πολιτικούς όρους θα κάνει κάτι τέτοιο.
Επ' αυτού, η πλειονότητα των στελεχών της Κουμουνδούρου θέτουν ως κόμβο … αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη τις Ευρωεκλογές, εφόσον το πολιτικό σκηνικό παραμείνει αμετάβλητο και η ευρω-κάλπη επιβεβαιώσει τις δραματικές, δημοσκοπικές απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ (σχεδόν κατά το ήμισυ της δύναμης του).
Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως αναλύει το πολιτικό σκηνικό στην .. μεγάλη εικόνα των πραγμάτων, ήτοι με ορίζοντα την επόμενη εθνική κάλπη που μπορεί να κλονίσει την ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Γνωρίζει ότι η ιδεολογική παντοδυναμία της δεξιάς δεν μπορεί να απαντηθεί με τακτικισμούς και πυροτεχνήματα για αυτό άλλωστε και διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με κορυφαία στελέχη που μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο την επόμενη μέρα και βρίσκονται εντός (Τεμπονέρας), εκτός (Ηλιόπουλος) κι επί ταυτά (Σακελλαρίδης) του υπαρκτού ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, είναι σε θέση να δει, ότι το εγχείρημα της Νέας Αριστεράς «δεν τραβάει» κι αυτό έχει τη σημασία του…

Η μεγάλη σκακιέρα της Κεντροαριστεράς

Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι ηλίου φαεινότερον είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, τυχόν πλήγμα στην ιδεολογικοπολιτική ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας απαιτεί ευρύτερες συμμαχίες.
Αυτό καταδείχθηκε από την επιτυχία του εγχειρήματος του Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος επικράτησε της δεξιάς στο πλέον προνομιακό της πεδίο.
Επίσης, αυτό καταδεικνύεται από την περίπτωση της Γαλλίας, εκεί όπου το ενωτικό κατέβασμα υπό την Αριστερά, τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές επέφερε μεγάλο πολιτικό πλήγμα στον Macron στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Ο πρώην πρόεδρος μπορεί αδιαμφισβήτητα να παίξει ρόλο σε αυτές τις διεργασίες.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο κάτι τέτοιο ισχύει και για τον νυν ή, εάν, ο «ΣΥΡΙΖΑ ΙΧ» που επιχειρεί να φτιάξει αποτελεί εμπόδιο σε αυτή την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης