Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημοσκόπηση Prorata: Μπροστά η ΝΔ με 30% αλλά με απώλειες – Το ΠΑΣΟΚ στο 13%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 10,5% - Διχασμός για ιδιωτικά ΑΕΙ

Δημοσκόπηση Prorata: Μπροστά η ΝΔ με 30% αλλά με απώλειες – Το ΠΑΣΟΚ στο 13%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 10,5% - Διχασμός για ιδιωτικά ΑΕΙ
Σημαντικές απώλειες καταγράφει η ΝΔ - Μεγάλη η δεξαμενή των αναποφάσιστων - Τι λένε οι πολίτες για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ
Πρώτη και κυρίαρχη δύναμη αλλά με απώλειες παραμένει η ΝΔ σε δημοσκόπηση της εταιρείες Prorata ενόψει των ευρωεκλογών. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις των ερωτηθέντων για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ.
Σύμφωνα με την έρευνα, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Attica η στάθμη της δεξαμενής των αναποφάσιστων παραμένει εξαιρετικά υψηλά στο 18%.
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, χωρίς δηλαδή αποχή, η ΝΔ προηγείται με 30%, δεύτερο είναι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 13%, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 9%, και η Ελληνική Λύση με 5%.
Στο 3% καταγράφεται η δύναμη της Νέας Αριστεράς, της Νίκης και των Σπαρτιατών, ενώ 2,5% συγκεντρώνει η Πλεύση Ελευθερίας και 1,5% το ΜΕΡΑ 25.

prothesi_18.JPG

Υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ αλλά με αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο

Υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις, τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών,
σύμφωνα με δημοσκόπηση.
Βάσει της έρευνας, το 59% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ αρνητικό εμφανίζεται το 37%
.

kritiria_aei_1.JPG
Θετικοί στην προοπτική της ίδρυσης εμφανίζονται το 75% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 36% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 65% του ΠΑΣΟΚ και το 22% όσων δηλώνουν ότι ψηφίζουν ΚΚΕ.
Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη όσον αφορά στις επιπτώσεις της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων,
καθώς το 36% θεωρεί ότι τα νέα ιδρύματα θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ, ενώ το 35% πιστεύει ότι θα υποφέρει υποβάθμιση της τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης.
Το 42%, πάντως, θεωρεί ότι η πιο θετική επίπτωση από την ίδρυσή τους θα είναι η ανάσχεση της τάσης φυγής των Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό.
epiptoseis_1.JPG

Πώς βαθμολογούν τα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με την οποίο η κοινή γνώμη προσλαμβάνει γενικώς την έννοια των πανεπιστημίων, καθώς το 45% των ερωτηθέντων βαθμολογεί ως «καλύτερα πανεπιστήμια» στην Ευρώπη τα δημόσια ιδρύματα – 33% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τα ιδιωτικά
– ενώ και το 46% θεωρεί ότι μεταξύ αποφοίτων του ίδιου αντικειμένου πλεονέκτημα στην ελληνική αγορά εργασίας θα έχουν οι απόφοιτοι των δημοσίων πανεπιστημίων (46 έναντι 22%).
Σύμφωνα με την έρευνα της PRORATA, το 91% ζητά προ της ίδρυσης των μη κρατικών ΑΕΙ να θεσμοθετηθεί αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο
και κανόνες λειτουργίας, ενώ το 56% δεν επιθυμεί τα νέα ιδρύματα να είναι εξ ορισμού ισότιμα με τα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά οι απόφοιτοί τους να περνούν από διαδικασία αναγνώρισης των τίτλων των σπουδών τους.

aei_1.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης