Πολιτική

Το Μαξίμου επέτρεψε την αποχή στην Κ.O. για να βγει από το αδιέξοδο - Ηχηρό χαστούκι στο Μητσοτάκη από 10 υπουργούς

Το Μαξίμου επέτρεψε την αποχή στην Κ.O. για να βγει από το αδιέξοδο - Ηχηρό χαστούκι στο Μητσοτάκη από 10 υπουργούς
Όποιος καταψήφισε το 2015 το σύμφωνο συμβίωσης είναι πολύ δύσκολο να ψηφίσει τώρα για τα ομόφυλα ζευγάρια
Ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι βρήκε τη λύση για να μετριάσει τις μεγάλες διαρροές που έχει στη κοινοβουλευτική του ομάδα και μέσα στο κυβερνητικό του επιτελείο.
Στην χθεσινή του συνέντευξη πρότεινε σε όσους θέλουν να διαφωνήσουν και να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια να απέχουν από την ψηφοφορία.
Με αυτό τον τρόπο θα ρίξουν τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για να περάσει το νομοσχέδιο και έτσι θα μετριαστούν οι μεγάλες διαφωνίες που υπάρχουν στη ΝΔ για το νομοσχέδιο.
Όσο για κομματική πειθαρχία ούτε λόγος. Ούτε στους βουλευτές, ούτε στους υπουργούς…

10 υπουργικά στελέχη διαφωνούν με τον Μητσοτάκη

Όμως, τα νούμερα έτσι όπως διαμορφώνονται από τους συσχετισμούς είναι αμείλικτα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τουλάχιστον 10 υπουργικά στελέχη διαφωνούν με το νομοσχέδιο αυτό.
Είναι οι Βορίδης, Κυρανάκης, Κεφαλογιάννης, Κεφάλα, Κικίλιας, Σταμενίτης, Αυγενάκης, Ράπτη, Κωνσταντινίδης,Βαρτζόπουλος κα.
Επισης, διαφωνούν τουλάχιστον 60-70 βουλευτές ασχέτως που οι μισοί δεν έχουν βγει δημόσια να το πουν.
Είναι ένα πολιτικό ζήτημα που το Μαξίμου κρύβει θελημένα…

Ποιοι σίγουρα δεν θα ψηφίσουν

Θυμίζουμε ότι το 2015 αρκετοί βουλευτές της ΝΔ που τώρα είναι και υπουργοί δεν είχαν ψηφίσει ούτε το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών.
Όποιος καταψήφισε το 2015 το σύμφωνο συμβίωσης είναι πολύ δύσκολο να το ψηφίσει τώρα.
Είναι ευκόλως εννούμενο. Υπό αυτή την έννοια δύσκολα θα το ψηφίσουν Καραμανλή, Βλάσης, Βλάχος, Κατσανιώτης, Κυριαζίδης, Κόνσολας, Δημοσχάκης, Βεσυρόπουλος, Γιόγιακας, Μπούρας, Γεωργαντάς, Αντωνίου, Δαβάκης, Χαρακόπουλος, Κέλλας, Αθανασίου, Καββαδάς, Μπουκώρος, Καρασμάνης, Κεφαλογιάννης, Αραμπατζή, Μηταράκης. Ενώ δεν θα το ψηφίσει και ο Θανάσης Πλεύρης.

Ποιοι θα απέχουν από την ψηφοφορία

Το 2015 επίσης, πάλι κάποιοι είχαν σκεφτεί να απέχουν από την συγκεκριμένη ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης.
Μιλάμε για τους Κικίλια, Βούλτεψη, Γεωργιάδη, Σαλμά, Καραγκούνη, Ανδριανό, Στύλιο, Αυγενάκη, Καραμανλής, Γκιουλέκας, Καλαφάτης, Ράπτη, Καράογλου, Τσιάρας, Α. Σαμαράς, Κατσαφάδος, Τραγάκης, Σκρέκας, Σταϊκούρας. Όλοι οι παραπάνω, να τούς θεωρήσετε σίγουρους ότι θα απέχουν ενώ η μη επιβολή κομματικής πειθαρχίας μπορεί κάποιους να τους κάνει να καταψηφίσουν κιόλας για να δείξουν πιο εύκολα την αντίθεσή τους.
Άλλωστε, πριν ακόμα ολοκληρώσει την παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης, ο ένας μετά τον άλλον οι διαφωνούντες βουλευτές, σημείωναν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ότι τα όσα άκουσαν δεν είναι ικανά να μεταβάλλουν την αρνητική τους διάθεση.

Το νομοσχέδιο θα περάσει, είναι σε αδιέξοδο ο Ανδρουλάκης

Το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – ότι και να γίνει- θα περάσει, αλλά όχι με τις ψήφους της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, αλλά με δανεικές, από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Όπως όλα δείχνουν ο αριθμός των «γαλάζιων» βουλευτών που θα στηρίξουν το νομοσχέδιο θα κυμανθεί από 80 έως 90, όσες ψήφους δηλαδή θα λάβει κι από τα άλλα κόμματα.
36 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 9 από τη Νέα Αριστερά (θα καταψηφίσουν εκτός σοβαρού απροόπτου Χουσείν Ζεϊμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ), 32 από το ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα 6 από την Πλεύση Ελευθερίας, η οποία αναμένεται να τοποθετεί σχετικά σήμερα ή αύριο.
Σύνολο 83 ψήφοι.
Και μπορεί ο Ανδρουλάκης να λέει ότι δεν θα «δέσει τα κορδόνια της κυβέρνησης» αλλά γνωρίζει ότι δεν έχει άλλη επιλογή.
Αν δεν ψηφίσει όλος ο κεντρώος κόσμος που έχει θα κατευθυνθεί είτε στον Μητσοτάκη είτε στον Στέφανο Κασσελάκη που κατέβαζει ακόμα πιο προοδευτική πρόταση, δηλαδή να μπορούν τα ομόφυλα ζευγάρια να τεκνοποιούν μέσω παρένθετης μητέρας.

Το πολιτικό διακύβευμα

Όμως, το πολιτικό διακύβευμα από όλη αυτή τη στάση είναι το εξής:
Ο Πρωθυπουργός προχωράει μόνος σε ένα νομοθέτημα και δεν έχει την σύμφωνη γνώμη ούτε των υπουργών του ούτε της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Και παρόλες τις μεγάλες και τρανταχτές διαφωνίες υπουργών του προχωράει στο να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο που περιβάλλεται από εμμονή για κάτι που δεν θέλει η πλειοψηφία της κοινωνίας.
Το αποδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις άλλωστε.
Απλά για να κάνει το χατήρι του συμβούλου του και φίλου του Αλέξη Πατέλη.
Όμως, η δεξιά παράταξη αυτή την εμμονή του δεν θα του τη συγχωρέσει, ενώ οι δεξιοί ψηφοφόροι θα δείξουν με την αποχή τους στις ευρωεκλογές τη δυσαρέσκειά τους.

Μαξιμιλανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης