Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ένταξη ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωσοσιαλιστές - Ώρα ρήξης και επιλογών - Παρέμβαση - πρόταση Ζαχαριάδη, Θεοχαρόπουλου, Ραγκούση

Ένταξη ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωσοσιαλιστές - Ώρα ρήξης και επιλογών - Παρέμβαση - πρόταση Ζαχαριάδη, Θεοχαρόπουλου, Ραγκούση
Η μάχη των επόμενων ευρωπαϊκών κι εθνικών εκλογών δεν θα κριθεί στο έδαφος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά στο έδαφος της Κεντροαριστεράς επισημαίνει το κείμενο - παρέμβαση
(upd) Να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών ζητούν με κοινή παρέμβαση – πρόταση τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδης, Θ. Θεοχαρόπουλος και Γ. Ραγκούσης, πρόταση που αν μη τι άλλο έρχεται να ανατρέψει.... όλη την έως σήμερα πολιτική του πορεία και ιστορία, ακόμα και το όνομα του.
Τα τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας επισημαίνουν πως τώρα είναι η ώρα των γενναίων πολιτικών αποφάσεων και για αυτό το λόγο ζητούν επί της ουσίας ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Προοδευτική Συμμαχία να βάλει στην άκρη τη Ριζοσπαστική Αριστερά και να στραφεί πρωτίστως στην Προοδευτική Συμμαχία, καθώς όπως υποστηρίζουν, η μάχη των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των εθνικών, θα κριθεί στο έδαφος της Κεντροαριστεράς και όχι της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Πρόκειται για μια κίνηση τεράστιας πολιτικής σημασίας
που δεν περιορίζεται μόνο στο επίπεδο των συμβολισμών, καθώς επί της ουσίας συνιστά μια ρήξη με το πολιτικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ και με τoν χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που το κόμμα εκπροσωπούσε εδώ και δεκαετίες.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια εξέλιξη που προφανώς θα εξεταστεί και θα συζητηθεί στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, εκεί όπου θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον, την ταυτότητα, το πολιτικό αφήγημα και τον κόσμο, στον οποίο απευθύνεται.
Πάντως, στελέχη της Κουμουνδούρου διαμηνύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέλος της Ευρωομάδας της Αριστεράς και επισημαίνουν πως και ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην Αριστερά.
Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σήμερα στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστερά, αν και συμμετείχε ως παρατηρητής και στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Αναλυτικά το κείμενο:

Στην επιστολή τους προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και τους γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρουν:

«Το πολιτικό σύστημα της χώρας, μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, διαμορφώνεται με μια υπερκυρίαρχη ΝΔ και μια ισχυρή παρουσία της Ακροδεξιάς, που για πρώτη φορά δεν έχουν ως πολιτικό και κοινοβουλευτικό αντίβαρο μια ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση.
Αυτή η πρωτοφανής μεταπολιτευτικά ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα είναι κοινωνικά και πολιτειακά αναγκαίο να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Η μεγάλη πολιτική αλλά και ιστορική ευθύνη πέφτει στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Διότι αφενός ορίστηκε από τον ελληνικό λαό ως η Αξιωματική Αντιπολίτευση της χώρας και αφετέρου διότι κανένα άλλο κόμμα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, παρά τη σημαντική αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση που θα αμφισβητήσει με αξιώσεις την κυριαρχία της ΝΔ.
Για να μπορέσει, όμως, να παίξει αυτόν τον ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τώρα που ολοκληρώθηκε ένας πρώτος ιστορικός κύκλος, πρέπει να βάλει τέλος στα λάθη και να ασχοληθεί με τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα.

Ώρα επιλογών

Τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να κάνει μία μεγάλη επιλογή.
Να αποφασίσει καθαρά ότι στοχεύει να αποτελέσει το κόμμα της μεγάλης Κεντροαριστεράς, τον κύριο εκφραστή της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης στη χώρα μας, που εκφράζει και - κυρίως - ενώνει τους πολίτες από την Αριστερά μέχρι το Κέντρο που δεν ενσωματώνεται στη στρατηγική της συντηρητικής παράταξης.

Κυβερνητική προοπτική

Στο πλαίσιο αυτό, απαιτούνται γενναίες αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν αυτή την επιλογή -και ουσιαστικά και συμβολικά- καθιστώντας εφικτό τον στόχο της κυβερνητικής προοπτικής».
Η θεμελιώδης επιλογή αυτή συνδυάζεται με ένα προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο, που πρέπει να εξειδικευτεί στο Συνέδριο και που έχει συγκεκριμένες προτεραιότητες: τη μείωση των ανισοτήτων, τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους πρόνοιας με έμφαση στην υγεία και την παιδεία, στους εργαζόμενους, στα μεσοστρώματα κοινωνικά και οικονομικά, σε όσους παράγουν και δημιουργούν, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της νεολαίας στην εργασία, στη στέγη και στην εκπαίδευση, στη δίκαιη και συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση, στην προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν κόκκινα δάνεια από την ασυδοσία τραπεζών, funds και servicers.

Δεν είμαστε στο 2004

Δεν είμαστε πια ούτε στο 2004, όταν ιδρύθηκε το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ούτε στα χρόνια των μνημονίων.
Έχει επίσης αλλάξει πλέον και η γεωγραφία μέσα στην ευρωπαϊκή κεντροαριστερά.
Τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είναι ενδεικτικά.
Συνεπώς, μας ενδιαφέρει μια ισχυρή Κεντροαριστερά, πολιτικός αντίπαλος και αντίβαρο στη Δεξιά και τις πολιτικές της, στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Που θα κριθούν οι εκλογές

Η μάχη των επόμενων ευρωπαϊκών κι εθνικών εκλογών δεν θα κριθεί στο έδαφος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά στο έδαφος της Κεντροαριστεράς.
Στις σημερινές συνθήκες δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση στις αναγκαίες αποφάσεις που μας στερεί την αναγκαία διείσδυση στον κόσμο της Κεντροαριστεράς που είναι η πλειοψηφία στον προοδευτικό χώρο.
Η απουσία ισχυρής Κεντροαριστεράς δίνει τη δυνατότητα στη συντηρητική παράταξη να διεισδύει και να ηγεμονεύει στον χώρο του κέντρου.
Ο δρόμος για την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ο δρόμος που δείχνει Κεντροαριστερά.
Πρόκειται για εκείνον τον δρόμο που μπορεί να οδηγήσει και σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και γι' αυτό το επιτυχημένο αποτέλεσμα θα αγωνιστούμε».

Η αντίδραση της Κουμουνδούρου

Πάντως, η Κουμουνδούρου φαίνεται να απορρίπτει την εν λόγω πρόταση. Ειδικότερα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέλος της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ηγέτιδα δε δύναμη. Επανειλημμένα ο πρόεδρος του κόμματος έχει πει ότι “παραμένει στη LEFT και παραμένει γέφυρα με Σοσιαλιστές και Πράσινους. Ανήκει όμως στην Αριστερά”. Φυσικά και έχουν το δικαίωμα στελέχη που πιστεύουν κάτι άλλο να το θέσουν στα όργανα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης