Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σιδηροδρομική τραγωδία Τεμπών: Στο φουλ οι κυβερνητικές μηχανές της συγκάλυψης, ανυπέρβλητα εμπόδια στην έρευνα

Σιδηροδρομική τραγωδία Τεμπών: Στο φουλ οι κυβερνητικές μηχανές της συγκάλυψης, ανυπέρβλητα εμπόδια στην έρευνα
Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών - Χαμηλές προσδοκίες 
Σχετικά Άρθρα
Μετά από εβδομάδες ανάλωσης επί διαδικαστικών ζητημάτων η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών εισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης αλλά με τα εμπόδια στην έρευνα να είναι ανυπέρβλητα.
Η επιτροπή καλεί την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Μεταφορών.
Η αρχή γίνεται την προσεχή Τρίτη (9/1/2024), με την κλήτευση του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος βρισκόταν στο υποργείο την περίοδο 2007-2009, και του πρώην υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος είχε αναλάβει το πόστο την περίοδο 2009-2011.
Την επόμενη θα κληθεί να καταθέσει ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων της περιόδου 2013-2015 Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αλλά και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Θεοφανόπουλος.
Οι καταθέσεις θα συνεχιστούν την Πέμπτη (11/1/2024) με τον πρόεδρο – διευθύνων σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ την πενταετία 2010-2015 Θανάση Ζηλιασκόπουλο και τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων την περίοδο 2011-2016 Βασίλη Τσιαμάντη.
Σε μεταγενέστερο στάδιο θα κληθούν να καταθέσουν οι Κώστας Καραμανλής και Χρήστος Σπίρτζης αλλά και συγγενείς θυμάτων και τραυματίες, πραγματογνώμονες, συνδικαλιστές και υψηλόβαθμα στελέχη των αρμόδιων οργανισμών πριν και μετά την τραγωδία.

Συγκάλυψη

Ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να πέσει φως στην υπόθεση καθώς η κυβέρνηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση της συγκάλυψης.
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες από την εξεταστική που επί ένα μήνα αναλώνεται σε διαδικαστικά ζητήματα με τις εξαιρέσεις βουλευτών.
Η αρχή έγινε με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία απομακρύνθηκε χωρίς τη θέλησή της από την εξεταστική, καθώς ήταν συνήγορος των θυμάτων του δυστυχήματος.
Στη συνέχεια ήρθε η αυτοεξαίρεση των Θάνου Πλεύρη και Ζωής Ράπτη της Νέας Δημοκρατίας λόγω της συμπληρωματικής μήνυσης που κατέθεσαν και συμπεριλαμβάνει μέλη του συλλόγου πληγέντων των Τεμπών.

Η ευρωπαϊκή έρευνα

Την ίδια ώρα η ευρωπαϊκή εισαγγελία στην έρευνά της κατέληγε στην άσκηση κακουργηματικών διώξεων σε βάρος 23 προσώπων.
Τα 18 από τα 23 είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές είναι πως υπήρξε πλημμελής εκτέλεση της σύμβασης, η οποία υπεγράφη το 2014 και έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016.
Η ποινική δίωξη αφορά σειρά κακουργηματικών πράξεων, όπως απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και στις ψευδείς βεβαιώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης