Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ουκρανία, Γάζα, εξοπλισμοί και ΝΑΤΟ στη συνάντηση Μητσοτάκη με Blinken - Ψυχρολουσία για τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Τουρκία

Ουκρανία, Γάζα, εξοπλισμοί και ΝΑΤΟ στη συνάντηση Μητσοτάκη με Blinken - Ψυχρολουσία για τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Τουρκία
Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών - Η επίσκεψη Blinken στην Τουρκία
(upd 7) Περίπου μιάμισι ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken το απόγευμα του Σαββάτου (6/1/2024) στα Χανιά, μετά την επίσκεψη του επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ στην Τουρκία.
Η τουρκική ηγεσία ξεκαθάρισε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παροχή των F -16  στην Άγκυρα.
Τον Blinken υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 18:00  στην κεντρική είσοδο του σπιτιού του, στο Ακρωτήρι Χανίων.
«Είναι μεγάλη χαρά να σας καλωσορίζω.
Είναι σημαντικό για εμάς να στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η συνομιλία Μητσοτάκη - Blinken

«Είναι το καλύτερο μέρος, στη Σούδα, που συμβολίζει τη συνεργασία μας.
Είναι χαρά που σας καλωσορίζω σε μια εποχή που οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες είναι στο καλύτερό τους σημείο.
Πρέπει να διασφαλίσουμε πως η ειρήνη και η ασφάλεια θα επιστρέψουν σε αυτή την περιοχή», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

usa_greece_mitsotakis_blinken.JPG

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα επαγγελματικά και προσωπικά και σημαίνει πολλά για μένα η υποδοχή στο σπίτι σας και σας ευχαριστώ πολύ.
Έχω πολλούς Έλληνες φίλους στις ΗΠΑ που ξέρουν τι σημαίνει φιλοξενία.
Συμφωνώ απόλυτα πως οι σχέσεις των δυο χωρών είναι σε εξαιρετικό επίπεδο.
Δεν θυμάμαι καμία άλλη εποχή που σχέσεις των δυο χωρών να ήταν σε αυτό το σημείο.
Είμαστε ευγνώμονες και ενωμένοι.
Είτε πρόκειται για την Ουκρανία, είτε την Γάζα, μας προσφέρει μεγάλη δύναμη και προοπτική για το μέλλον η συνεργασία σας.
Σημαίνει πάρα πολλά η συνεργασία μαζί σας για τις ΗΠΑ». Μαξίμου: Η Ελλάδα θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, μετά το τέλος της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Antony Blinken, σε ό,τι αφορά στα εξοπλιστικά, ότι «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί».

Η άφιξη Blinken στην Κρήτη


Νωρίτερα, τον είχε υποδεχθεί στο αεροδρόμιο Χανίων ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα George Tsunis.

blinken_gerapetritis_1.jpg

Παζάρι στην Τουρκία - Ψυχρολουσία Blinken

Περίπου δύο ώρες διήρκεσε νωρίτερα το Σάββατο (6/1/2024) η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, με τον Τούρκο ομόλογό του Hakan Fidan στην Κωνσταντινούπολη.
Στη συνέχεια o Blinken έγινε δεκτός και τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan προτού αναχωρήσει για την Κρήτη.
Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τα μαχητικά F-16 που ζητάει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, όπου 'Αγκυρα και Ουάσινγκτον έχουν διαφορικές προσεγγίσεις, ήταν τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, όπως αναφέρουν Τούρκοι δημοσιογράφοι:
Ο Fidan μετέφερε στον συνομιλητή του ότι περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας των F-16.
Ο Τούρκος υπουργός του δήλωσε ότι η τελική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ανήκει στο Τουρκικό Κοινοβούλιο και μόνο σε αυτό.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ αποτελεί απειλή για ολόκληρη την περιοχή και ότι θα πρέπει να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Σύμφωνα με αμερικανική πηγή ο Blinken τόνισε τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην επικύρωση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μια διαδικασία που καθυστερεί εδώ και πολύ καιρό την οποία οι Τούρκοι είπαν ότι θα ολοκληρώσουν σύντομα. Η είσοδος της Σουηδίας στη συμμαχία θεωρείται σημαντική απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέει η αμερικανική πλευρά.
Η επίσκεψη Blinken στην Τουρκία έγινε μετά το «πράσινο φως» για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, που όμως σχετίζεται άμεσα με το διπλωματικό... παζάρι Άγκυρας και ΗΠΑ για Γάζα, F-16 και Σουηδία.
Σημειώνεται ότι η Άγκυρα συνέδεσε επισήμως τη διαδικασία αγοράς και εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16 με την υπόθεση της επικύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Απαιτεί από τις ΗΠΑ να προηγηθεί η απόφαση του Κογκρέσου για την έγκριση του τουρκικού προγράμματος για εκσυγχρονισμό και αγορά μαχητικών F-16, πριν η ίδια ολοκληρώσει τη διαδικασία για την Σουηδία, για την οποία εκκρεμεί η υπερψήφιση της από την ολομέλεια της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στις 16 Ιανουαρίου, η υπογραφή της από τον πρόεδρο Erdogan και η κατάθεση της στους θεματοφύλακες της Ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον.
turkey_usa_1.jpg

Γεραπετρίτης: Εξελίξεις με τα F -35

«Ζητήματα που αφορούν στην κυριαρχία της χώρας δεν πρόκειται ποτέ να συζητηθούν, ούτε να αναθεωρηθούν, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος σημείωσε πως «θα έχουμε θετικές εξελίξεις» για την απόκτηση των μαχητικών F-35.
Ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ λίγο πριν από την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κρήτη, ανέφερε ότι «αισθάνομαι ότι το ζήτημα θα λήξει, είναι θέμα χρόνου η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα.
Είναι αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία με τις ΗΠΑ για τα F-16, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε».
Υπογράμμισε δε, πως «η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων ενίσχυσε και την εξωτερική πολιτική.
Η χώρα αποκτά ειδικό βάρος, είναι σημαντικό ζήτημα η αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Υπάρχει το αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα των F-35, νομίζω θα έχουμε θετικές εξελίξεις».
Όπως είπε, «αισθάνομαι ότι το ζήτημα των F-35 θα λήξει. Είναι ένα θέμα χρόνου.
Η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα των F-35. Η Ελλάδα δεν προσδιορίζεται.
Για εμάς είναι εντελώς αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εμείς έχουμε εδραιώσει αυτοτελώς και αυτοδύναμα μια σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι μια απολύτως σταθερή, ισότιμη σχέση διπλωματικής ειλικρίνειας».
Για την πώληση F -16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, ανέφερε πως «εμείς δεν μπορούμε να καθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική διπλωματία, η αμερικανική πολιτεία, ουσιαστικά αποδίδει την αμυντική της συνδρομή, τους εξοπλισμούς και σε άλλες χώρες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης