Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεραπετρίτης: Το ζήτημα για τα F-35 θα λήξει, θέμα χρόνου η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα - Ζητήματα κυριαρχίας ποτέ δεν θα συζητηθούν, ούτε να αναθεωρηθούν

Γεραπετρίτης: Το ζήτημα για τα F-35 θα λήξει, θέμα χρόνου η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα - Ζητήματα κυριαρχίας ποτέ δεν θα συζητηθούν, ούτε να αναθεωρηθούν
"Η χώρα αποκτά ειδικό βάρος, είναι σημαντικό ζήτημα η αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχει το αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα των F-35, νομίζω θα έχουμε θετικές εξελίξεις", ανέφερε ο Γ. Γεραπετρίτης
Σχετικά Άρθρα
Ζητήματα που αφορούν στην κυριαρχία της χώρας δεν πρόκειται ποτέ να συζητηθούν, ούτε να αναθεωρηθούν, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος σημείωσε πως «θα έχουμε θετικές εξελίξεις» για την απόκτηση των μαχητικών F-35, θέμα που θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων το απόγευμα στα Χανιά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Α. Blinken.
Ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ με φόντο την άφιξη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Κρήτη, αμέσως μετά της επίσκεψή του στην Τουρκία, και τη συνάντηση που θα έχει τα Χανιά με τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, ανέφερε ότι «αισθάνομαι ότι το ζήτημα θα λήξει, είναι θέμα χρόνου η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα. Είναι αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία με τις ΗΠΑ για τα F-16, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε».
Για την συνάντηση Μητσοτάκη με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην οικία του πρωθυπουργού στα Χανιά, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι θα επικεντρωθεί στις διμερείς σχέσεις, αλλά και σε ανοικτά ζητήματα για την ενεργειακή και την αμυντική συνεργασία.
Υπογράμμισε δε, πως «η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων ενίσχυσε και την εξωτερική πολιτική. Η χώρα αποκτά ειδικό βάρος, είναι σημαντικό ζήτημα η αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχει το αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα των F-35, νομίζω θα έχουμε θετικές εξελίξεις».
Όπω είπε, «αισθάνομαι ότι το ζήτημα των F-35 θα λήξει. Είναι ένα θέμα χρόνου. Η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα των F-35. Η Ελλάδα δεν προσδιορίζεται. Για εμάς είναι εντελώς αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμείς έχουμε εδραιώσει αυτοτελώς και αυτοδύναμα μια σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι μια απολύτως σταθερή, ισότιμη σχέση διπλωματικής ειλικρίνειας».
Για την πώληση F-16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, ανέφερε πως «εμείς δεν μπορούμε να καθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική διπλωματία, η αμερικανική πολιτεία, ουσιαστικά αποδίδει την αμυντική της συνδρομή, τους εξοπλισμούς και σε άλλες χώρες».
«Εκείνο το οποίο πάντοτε εμείς με σθένος απαιτούμε είναι ότι στο πλαίσιο μιας αμυντικής συμμαχίας, κυρίως του Βορειοατλαντικού Συμφώνου του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να γίνεται σεβαστός ο κανόνας της εδαφικής ακεραιότητας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Κανένας απολύτως εξοπλισμός ο οποίος αποδίδεται σε καμία χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας», τόνισε.
Ακόμη, μίλησε για σημαντική ημέρα για την ελληνική διπλωματία, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είναι μια σημαντική προσωπικότητα που καθορίζει την εξωτερική πολιτική.
Κατά τον ίδιο, ο υψηλός συμβολισμός της επίσκεψης είναι ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους.
«Η Ελλάδα μπορεί να είναι σχετικά μια μικρή χώρα, αλλά έχει μεγάλο κεφάλαιο διπλωματικής πολιτικής που κατέκτησε με μια πολιτική αρχών. Καταφέραμε και μιλάμε με όλους τους περιφερειακούς παίκτες, μας σέβονται όλοι, είμαστε αξιόπιστος περιφερειακός παίκτης. Η Ελλάδα δεν κάνει εξωτερική πολιτική απόκρυφη και σκοτεινή γι' αυτό και ανακοινώνουμε τις αρχές μας και ενημερώνουμε τα κόμματα», συμπλήρωσε.

Συνθήκη της Λωζάννης

Κανένας πολιτικός δεν θα θέσει ποτέ ζητήματα που αφορούν στην εθνική κυριαρχία της χώρας τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ για την Συνθήκη της Λωζάννης ξεκαθάρισε ότι «ζήτημα τροποποίησης δεν υπάρχει και δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει. Αποτελεί για εμάς ιερό, στερεό νομικό θεμέλιο. Ζητήματα κυριαρχίας δεν ετέθησαν, ούτε πρόκειται ποτέ να τεθούν».
Πρόσθεσε ότι για τα ζητήματα αυτά δεν χωράει κομματική εκμετάλλευση.

Για Τουρκία

Κάνοντας αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημείωσε πως πλέον συζητάμε με την Τουρκία και αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να ζούμε σε ειρήνη.
Συμπλήρωσε ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και ειλικρίνεια με την Τουρκία, η οποία όμως αποδεικνύεται εμπράκτως και διαρκώς.
«Έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο συζήτησης και κατανόησης χωρίς εντάσεις και κρίσεις. Θέλουμε οι διαφωνίες που υπάρχουν να μην προκαλούν εντάσεις. Το όραμά μας, το δικό μου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι μια ισχυρή Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, αυτό θέλω να αφήσω πίσω μου», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Επανέλαβε ότι «δεν τίθεται σε ζήτημα κυριαρχίας των νησιών, οι νησιώτες μας να νιώθουν ασφάλεια και ειδικά οι ακρίτες. Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, είμαστε ανεκτικοί, δεν είμαστε εχθροπαθείς».
Ερωτηθείς για τη Χάγη ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «από την Τουρκία δεν μας έχει τεθεί ζήτημα κυριαρχίας, ακούω για αποστρατιωτικοποίηση και γκρίζες ζώνες, αλλά δεν έχει τεθεί ποτέ -και ρητά και κατηγορηματικά δεν θα το επέτρεπα να τεθεί. Ανεξάρτητα από το τι θέλει ο καθένας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδώσει ούτε μια σπιθαμή από τα δικαιώματα που έχει. Κυριαρχία δεν θα συζητήσουμε ποτέ».
Μεταξύ άλλων, εξήγησε ότι «υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης που θα μπορούσε να απολήξει στη Χάγη ή στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας του Αμβούργου. Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε συζητήσει κάτι, θα έρθει στο μέλλον. Προχωράμε βήμα βήμα, δεν θα κάνουμε ποτέ άλματα, θα προχωράμε κάθε φορά αποδεικνύοντας έμπρακτα την ειλικρίνεια. Όταν έρθει η ώρα θέλω να καθίσουμε στο τραπέζι».

Δύο πόλεμοι

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, η σημερινή συνάντηση με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είναι, σημαντική καθώς στην ευρύτερη γειτονιά βρίσκονται σε εξέλιξη δύο πόλεμοι με σοβαρό κίνδυνο εξάπλωσης των εχθροπραξιών, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.
«Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι θα υπάρξει ντόμινο εξελίξεων που θα καταλάβει και άλλες περιοχές, ιδίως το βόρειο Ισραήλ και τον Λίβανο. Η Ελλάδα στο κομμάτι της Μέσης Ανατολής έχει ενεργό ρόλο, συνομιλούμε καθημερινά με τους εμπλεκόμενους και με περιφερειακούς παίκτες. Θα βρεθώ το επόμενο διάστημα στην Αίγυπτο την Ιορδανία και την Σαουδική Αραβία, θα δω και τους ομολόγους μου του Ισραήλ και της Παλαιστίνης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.
Για τη στάση της χώρας μας στον πόλεμο Ισραήλ – Hamas ανέφερε πως «η Ελλάδα από την πρώτη μέρα τήρησε στάση αρχής καταδικάζοντας οποιαδήποτε περίπτωση επιθετικότητας, αλλά από την άλλη απαιτούμε τον σεβασμό των ανθρωπιστικών αξιών στο πεδίο των εμπόλεμων συρράξεων, γι' αυτό και σήμερα μιλάμε όλους».
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα έχει καθοριστικό ρόλο τόσο στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας ,όσο και στις μελλοντικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Για Κασσελάκη

Σχετικά με το εάν έγινε πρόταση στον Στέφανο Κασσελάκη από τον πρωθυπουργό να αναλάβει υπουργείο το 2019, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε πως «είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Κατηγορηματικά διαψεύστηκε τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από τον κ. Διαματάρη. Μια τέτοια απόπειρα θα μου έκανε τεράστια εντύπωση, δεν είναι όλοι συμβατοί με όλους. Ο πρωθυπουργός επιλέγει για υπουργούς ανθρώπους με συγκεκριμένα υφολογικά χαρακτηριστικά που επενδύουν στον ορθό λόγο. Απλώς υπάρχει απόπειρα εκ μέρους ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στην πολιτική επιφάνεια. Δεν υπάρχει καμία πολιτική σύμπτωση μεταξύ των δύο ανδρών».
Τέλος, ο υπουργός προανήγγειλε ότι στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης θα έρθει η νέα εθνική στρατηγική για τον απόδημο ελληνισμό «με στόχο να αναπτύξουμε σειρά δράσεων και να προσεγγίσουμε καλύτερο τον απόδημο ελληνισμό και να τον φέρουμε πιο κοντά στην μητρόπολη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης