Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη με Blinken μετά το παζάρι στην Τουρκία - Γεραπετρίτης: Θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο θέμα των F-35

Συνάντηση Μητσοτάκη με Blinken μετά το παζάρι στην Τουρκία -  Γεραπετρίτης: Θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο θέμα των F-35
Το απόγευμα του Σαββάτου 6/1, στις 17:30, ο Α. Blinken θα βρεθεί στα Χανιά στην οικία του Κ. Μητσοτάκη
Σχετικά Άρθρα
(upd) Στα Χανιά θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, καθώς η Ελλάδα είναι η επόμενη στάση της περιοδείας του μετά την Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πραγματοποιεί περιοδεία με επίκεντρο την προώθηση των πρωτοβουλιών της αμερικανικής διπλωματίας για τον πόλεμο στη Γάζα. Σταθμοί της περιοδείας αυτής που ξεκίνησε από την Τουρκία, είναι η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Δυτική Όχθη, η Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος.
Πάντως, της άφιξης Blinken στην Κρήτη προηγήθηκε  η επίσκεψή του στην Τουρκία και συγκεκριμένα, στην Κωνσταντινούπολη, τόπος συνάντησής του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Hakan Fidan, αλλά και με τον R.T. Erdogan. 
Η επίσκεψη Blinken στην Τουρκία έγινε μετά το «πράσινο φως» για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, που όμως  σχετίζεται άμεσα με το διπλωματικό... παζάρι Άγκυρας και ΗΠΑ για Γάζα, F-16 και Σουηδία.
Σημειώνεται ότι η Άγκυρα συνέδεσε επισήμως τη διαδικασία αγοράς και εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16 με την υπόθεση της επικύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Απαιτεί από τις ΗΠΑ να προηγηθεί η απόφαση του Κογκρέσου για την έγκριση του τουρκικού προγράμματος για εκσυγχρονισμό και αγορά μαχητικών F-16, πριν η ίδια ολοκληρώσει τη διαδικασία για την Σουηδία, για την οποία εκκρεμεί η υπερψήφιση της από την ολομέλεια της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στις 16 Ιανουαρίου, η υπογραφή της από τον πρόεδρο Erdogan και η κατάθεση της στους θεματοφύλακες της Ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον.
Πρόκειται για διαδικασία που παρακολουθεί στενά και η Αθήνα, η οποία από την πλευρά της, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη, αναμένει "θετικές εξελίξεις"  για τα F-35.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan πρότεινε η έγκριση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στη Συμμαχία να γίνει ταυτόχρονα με την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης στην Τουρκία αεροσκαφών F-16 και εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών της τουρκικής αεροπορίας.

Οι συναντήσεις στα Χανιά

Το απόγευμα του Σαββάτου 6/1 , στις 17:30,  ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα βρεθεί στα Χανιά και συγκεκριμένα, στην οικία του Κ. Μητσοτάκη, καθώς όπως αναφέρθηκε πρόσφατα δια στόματος του εκπρόσωπου Τύπου του State Department, Matthew Miller, «η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και (ο Antony Blinken) ανυπομονεί να την επισκεφθεί για να μιλήσει για την υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, η οποία υφίσταται από την αρχή της σύγκρουσης, τη διασφάλιση της περιφερειακής θαλάσσιας ασφάλειας, ενώ θα συζητηθούν και άλλα θέματα».
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλ. Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης 'Αννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αρ. Πελώνη.
Ήδη, τη σημασία της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών παρουσία και της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας υπογράμμισε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο αυτής «θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην περιοχή μας», ενώ «σηματοδοτεί η επίσκεψη αυτή, για ακόμα μία φορά, τον σημαίνοντα ρόλο, τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα, συνολικά αλλά και στην περιοχή ευρύτερα. Η ατζέντα έχει μέσα και τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, συνολικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω των πολέμων που έχουμε κοντά μας και βέβαια και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ θεωρώ ότι είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο, στο υψηλότατο επίπεδο».
Πηγές αναφέρουν ότι ο Antony Blinken επιθυμεί να υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθεί μια διάχυση της σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο και συζητά συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να κάνουν οι διάφορες πλευρές στην περιοχή, ώστε να αποφευχθεί μια γενίκευση της κρίσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εστιάζει και στα άμεσα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και τις προσπάθειες για την επιστροφή των εναπομεινάντων ομήρων που κρατούνται από τη Hamas.

Τα F-35 στο επίκεντρο της συζήτησης με τον Μητσοτάκη

Στο επίκεντρο των συνομιλιών Blinken-Μητσοτάκη θα βρεθούν οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό και το ενδιαφέρον της Αθήνας για τα αμερικανικά F-35.
Στις διμερείς σχέσεις, αλλά και σε ανοικτά ζητήματα για την ενεργειακή και την αμυντική συνεργασία, θα επικεντρωθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης.
Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, θα τεθεί και το θέμα των F-35, για το οποίο είπε ότι «νομίζω θα έχουμε θετικές εξελίξεις».
«Η ενισχύση των Ενόπλων Δυνάμεων ενίσχυσε και την εξωτερική πολιτική. Η χώρα αποκτά ειδικό βάρος, είναι σημαντικό ζήτημα η αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχει το αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα των F-35, νομίζω θα έχουμε θετικές εξελίξεις», είπε χαρακτηριστικά.
«Αισθάνομαι ότι το ζήτημα θα λήξει, είναι θέμα χρόνου η Έλλάδα να μπει στο πρόγραμμα. Είναι αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία με τις ΗΠΑ για τα F-16, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε», πρόσθεσε.
Όπως είπε, «αισθάνομαι ότι το ζήτημα των F-35 θα λήξει. Είναι ένα θέμα χρόνου. Η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα των F-35. Η Ελλάδα δεν προσδιορίζεται. Για εμάς είναι εντελώς αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμείς έχουμε εδραιώσει αυτοτελώς και αυτοδύναμα μια σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι μια απολύτως σταθερή, ισότιμη σχέση διπλωματικής ειλικρίνειας».
Για την πώληση των F-16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, ανέφερε πως «εμείς δεν μπορούμε να καθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική διπλωματία, η αμερικανική πολιτεία, ουσιαστικά αποδίδει την αμυντική της συνδρομή, τους εξοπλισμούς και σε άλλες χώρες».
«Εκείνο το οποίο πάντοτε εμείς με σθένος απαιτούμε είναι ότι στο πλαίσιο μιας αμυντικής συμμαχίας, κυρίως του Βορειοατλαντικού Συμφώνου του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να γίνεται σεβαστός ο κανόνας της εδαφικής ακεραιότητας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Κανένας απολύτως εξοπλισμός ο οποίος αποδίδεται σε καμία χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας», τόνισε.
Ακόμη, μίλησε για σημαντική ημέρα για την ελληνική διπλωματία, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είναι μια σημαντική προσωπικότητα που καθορίζει την εξωτερική πολιτική.
Κατά τον ίδιο, ο υψηλός συμβολισμός της επίσκεψης είναι ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους.
«Η Ελλάδα μπορεί να είναι σχετικά μια μικρή χώρα, αλλά έχει μεγάλο κεφάλαιο διπλωματικής πολιτικής που κατέκτησε με μια πολιτική αρχών. Καταφέραμε και μιλάμε με όλους τους περιφερειακούς παίκτες, μας σέβονται όλοι, είμαστε αξιόπιστος περιφερειακός παίκτης. Η Ελλάδα δεν κάνει εξωτερική πολιτική απόκρυφη και σκοτεινή γι' αυτό και ανακοινώνουμε τις αρχές μας και ενημερώνουμε τα κόμματα», συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης