Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ας πούμε αλήθειες: Η κυβέρνηση απέτυχε από το 2019 σε Ασφάλεια και Υγεία – «Λαγός» ο Συρίγος για το τι έρχεται στο Αιγαίο;

Ας πούμε αλήθειες: Η κυβέρνηση απέτυχε από το 2019 σε Ασφάλεια και Υγεία – «Λαγός» ο Συρίγος για το τι έρχεται στο Αιγαίο;
Η κίνηση του Άγγελου Συρίγου να μιλήσει για «παρωχημένη» Συνθήκη της Λωζάνης σε μία περίοδο που η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει ποντάρει στην ελληνοτουρκική προσέγγιση είναι το λιγότερο «ύποπτη»
Τα απόνερα του ανασχηματισμού στην κυβέρνηση έχουν ξεπεράσει την θετική διάσταση που ήθελε να δώσει ο Πρωθυπουργός μέσα από ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα.

Καρφιά Οικονόμου

Ξεκινούμε από το γεγονός ότι ο απελθών Γιάννης Οικονόμου άφησε καρφιά για το τι παρέλαβε στο υπουργείο από τον προηγούμενο υπουργό τον Τάκη Θεοδωρικάκο.
Οι πληροφορίες λένε ότι οι σχέσεις του Μαξίμου με τον κ. Οικονόμου ήταν ούτως ή άλλως κακές και τώρα βγάζει τα απωθημένα του επειδή του χρεώσανε προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό στην Εθνική Οδό τα οποία δεν έπρεπε ο ίδιος να επωμιστεί.

Μπηχτές Χρυσοχοίδη

Όμως, μεγάλες μπηχτές άφησε και ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης ότι το «υπουργείο έχει μείνει πολύ πίσω» και τα καρφιά δεν πάνε μόνο στον Γιάννη Οικονόμου ο οποίος θήτευσε μόνο 6 μήνες.
Αλλά και στο Νότη Μηταράκη αλλά και στον Τάκη Θεοδωρικάκο ο οποίος ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη αντικαθιστώντας τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη στα μισά περίπου την πρώτης θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Την ίδια ώρα, βέβαια, η κατάσταση στην ασφάλεια της χώρας είναι τραγική.

Ανασφάλεια σε γειτονιές, σχολεία, πανεπιστήμια

Γκέτο παντού, παιδική παραβατικότητα πολύ υψηλή, πρωταθλητές στην Ευρώπη στην μικροεγκληματικότητα, ατιμωρησία και ελαστικός Ποινικός Κώδικας που ευνοεί τις ποινές με αναστολή.
Άρα μια ανακυκλούμενη παραβατικότητα.
Και όχι μόνο, υποκλοπές πολιτών, η αθλητική βία σε μεγάλη έξαρση, βία στα σχολεία, στα πανεπιστήμια συνεχίζουν τα ίδια άβατα μιας και η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν έπιασε δουλειά ποτέ…
Ποτέ άλλοτε η κατάσταση δεν ήταν τόσο χάλια.
Για να το πούμε κανονικά, η κυβέρνηση έχει πατώσει στα θέματα ασφάλειας.

Πατώσαμε στα θέματα υγείας – Από τον Κικίλια μέχρι τον Άδωνι

Όμως, έχει πατώσει και στα θέματα υγείας.
Και μάλιστα από την πρώτη θητεία.
Και απόδειξη είναι ότι ο Βασίλης Κικίλιας απέτυχε να διαχειριστεί τα θέματα του κορονοιού, επί εποχής του είχαμε το εξής παράδοξο: και μεγάλο ποσοστό εμβολιασμών και συγχρόνως μεγάλο ποσοστό νεκρών από τον ιό.
Αρνητική πρωτιά σε όλη την Ευρώπη σε σχέση και με τον πληθυσμό.
Ακολούθησε η θητεία Θανάση Πλεύρη που συνέχισε την ίδια πολιτική, όπου παράλληλα είχαν παρουσιαστεί και μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων.
Και στις δύο υπουργικές θητείες, το ΕΚΑΒ παρέμεινε στα ίδια μέτρια επίπεδα, τα ράντζα συνεχίστηκαν να υπάρχουν στα νοσοκομεία και ούτως καθεξής.
Στην δεύτερη θητεία ο Πρωθυπουργός έθεσε τον τομέα της υγείας ως το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης (αν όχι το κυριότερο) και τοποθέτησε εκεί μία ομάδα προσώπων (Χρυσοχοίδη, Θεμιστοκλέους, Αγαπηδάκη, Βαρζόπουλο) και σε 6 μήνες την ομάδα αυτή την σπάει, φέρνοντας τον ιδιαίτερα συγκρουσιακό μεταρρυθμιστή, τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Και αυτό, όμως, είναι ομολογία αποτυχίας από την στιγμή που σε 6 μήνες αλλάζει το βασικό «παίχτη» του υπουργείου, δεν μπορεί να θεωρηθεί κάτι άλλο.
Άλλωστε, οι πληροφορίες λένε ότι η ομάδα αυτή ποτέ δεν μπόρεσε να συνεργαστεί ομαλά, υπάρχει θέμα χημείας.

Λαγός ο Συρίγος, τι έρχεται;

Και φτάνουμε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Η κίνηση του Άγγελου Συρίγου να μιλήσει για «παρωχημένη» Συνθήκη της Λωζάνης σε μία περίοδο που η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει ποντάρει στην ελληνοτουρκική προσέγγιση είναι το λιγότερο «ύποπτη». Υπάρχει μία πολύ μεγάλη μερίδα πολιτικών που λένε ότι ο Συρίγος ενήργησε ως λαγός της κυβέρνησης καθώς έχει υποσχεθεί ότι θα κλείσει το ζήτημα της προσφυγής στη Χάγη για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας –ΑΟΖ (ασχέτως εάν οι Τούρκοι θέλουν να μπουν πακέτο στη Χάγη και άλλα ζητήματα).

Υπάρχουν άραγε κόκκινες γραμμές;

Η αλήθεια είναι ότι ο Συρίγος έχει σε πολλά ζητήματα πάρει θέση που είναι εκτός γραμμής της ΝΔ όμως αυτή η θέση και η επιμονή του για «παρωχημένη» Συνθήκη και μάλιστα χωρίς να υποστεί αποπομπή από την κυβέρνηση, δείχνει ότι οι κόκκινες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής όπως έχουν χαραχτεί εδώ και χρόνια, έχουν ξεφτίσει…
Η κυβέρνηση συνεχίζει αυτή την ελληνοτουρκική προσέγγιση που αρκετούς μέσα στη ΝΔ δεν τούς βρίσκει σύμφωνους, όπως τον Α.Σαμαρά και τον Κ.Καραμανλή, χωρίς να ξέρουμε όμως ποια είναι τα όρια που η ίδια βάζει…
Ενθαρρύνει, τέλος, με αυτό τον τρόπο πολλούς να ισχυριστούν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για «Συνθήκη των Πρεσπών» στο Αιγαίο…

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης