Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτική θύελλα για τις δηλώσεις Συρίγου περί Συνθήκης της Λωζάνης - Νέες διευκρινίσεις από τον βουλευτή της ΝΔ, κυβερνητικές απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική θύελλα για τις δηλώσεις Συρίγου περί Συνθήκης της Λωζάνης - Νέες διευκρινίσεις από τον βουλευτή της ΝΔ, κυβερνητικές απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
"Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις μου" ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος
Πολιτική θύελλα προκάλεσαν οι δηλώσεις περί Συνθήκης της Λωζάνης του βουλευτή της ΝΔ και καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελου Συρίγου, ο οποίος την Τετάρτη 3/1 έσπευσε να δώσει νέες διευκρινίσεις, υποστηρίζοντας πως διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις του.
«Όταν κάνεις τέτοιο δώρο στον Erdogan, τα «δεν εννοούσα αυτό» περιττεύουν», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στ. Κασσελάκης, με φόντο τις διευκρινίσεις του αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και πρώην υφυπουργού Παιδείας, ξεκαθαρίζοντας «η Πατριωτική Αριστερά δεν πρόκειται να επιτρέψει παρέκκλιση ούτε κατά ένα εκατοστό από την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Για επικίνδυνη δήλωση που αντιβαίνει τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την Τετάρτη 3/1,  ζητώντας από την Κυβέρνηση να αποσαφηνίσει άμεσα εάν την υιοθετεί.

Συρίγος: Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις μου

«Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις μου» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος , δίνοντας εκ νέου διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του περί Συνθήκης της Λωζάνης το προηγούμενο 24ωρο.
Όπως είπε, αφενός οι διατάξεις της Συνθήκης είναι «παρωχημένες» στην πλειονότητά τους, όπως αυτές που κάνουν λόγο για εγγυήτριες δυνάμεις και ανταλλαγές πληθυσμών, αφετέρου «οι Τούρκοι επικαλούνται και δεν θέλουν να αλλάξουν τη συνθήκη».
«Η ακροδεξιά πήρε ως φεϊγβολάν», σημείωσε σκιαγραφόντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ο κ. Συρίγος υπεραμύνθηκε των διατάξεων της Συνθήκης για τα σύνορα, χαρακτηρίζοντάς τες «ιερές», λέγοντας ότι είναι «το μόνο που επικαλούμαστε εμείς και δεν πειράζουμε».
Ξεκαθάρισε ότι «δεν ανέφερα ποτέ τη λέξη να ξανασυζητήσουμε» και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία επιδιώκει να συζητήσει για τις μειονότητες και το λέει όταν εξόντωσε τη μειονότητα της Κωνσταντινούπολης. Δεν συζητά για παρωχημένο, αλλά για αλλαγή».
Κατά τον ίδιο, «οι Τούρκοι δεν θεωρούν παρωχημένες τις διατάξεις περί στρατικοποιήσεως των νησιών». Διερωτήθηκε «αν αύριο το πρωί η Τουρκία πει ότι, αποσύρει τα όπλα, εμείς θα σπεύσουμε να αποστρατικοποιησουμε τα νησιά;», για να απαντήσει αρνητικά και επανέλαβε ότι «η συνθήκη μιλά για ένα σωρό πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με το σήμερα. Το 97% είναι νεκρό, παρωχημένο».
Απαντώντας στο σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη δήλωσή του ανέφερε ότι «το μόνο θετικό που βρίσκω στη δήλωση Κασσελάκη είναι ότι, είναι ένα κόμμα της πατριωτικής Αριστεράς».
Τέλος ο κ. Συρίγος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αποστρατικοποιήσης των νησιών, προσθέτοντας πως «και να πάψει να απειλείται, δεν αποστρατικοποιείται» και ότι πρόκειται για «εθνική θέση από το 1995».
«Από όλο το σύμπλεγμα της Συνθήκης της Λωζάνης το μόνο που έχει η αξία είναι τα σύνορα και οι μειονότητες. Δεν τα συζητάμε», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι ξέσπασε κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Συρίγου στον ΣΚΑΪ. Μάλιστα, η τοποθέτησή για τα ελληνοτουρκικά προκάλεσε και αντιδράσεις (στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) αναγκάζοντας τον να προχωρήσει αργότερα την ίδια ημέρα (2/1) σε διευκρινιστικές δηλώσεις (militaire.gr).
«Σήμερα θεωρώ ότι πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση και να πούμε την πραγματικότητα. Η συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατικοποίηση» , ήταν η δήλωση του κ. Συρίγου που προκάλεσε αντιδράσεις.
Στην επισήμανση δημοσιογράφων πως ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan μιλά για αναθεώρηση απάντησε ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα τεράστιο πράγμα. Είναι μια βασική συμφωνία, έχει άλλες 14 συμφωνίες, παραρτήματα κ.λπ. Το 97% όλων αυτών στο σήμερα δεν έχει καμία αξία».
Το απόγευμα της Τρίτης 2/1, μετά τις αντιδράσεις στο διαδίκτυο, ο κ. Συρίγος μιλώντας στην ιστοσελίδα διευκρίνισε πως «εάν κάτι είναι παρωχημένο δε σημαίνει ότι αναθεωρείται», αναφέρθηκε σε διατάξεις περί «συμμαχικών νεκροταφείων» και περί «επιστροφής αιχμαλώτων» που «δεν έχουν καμία βάση στο σήμερα», ενώ για τις διατάξεις περί αποστρατιωτικοποίησης τόνισε ότι «αναφέρονται σε μέσα που αφορούσαν το τέλος του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου».
Συμπλήρωσε πως το μοναδικό που έχει σημασία είναι οι διατάξεις για τα σύνορα και τις δύο μειονότητες.

Κασσελάκης: Τα «δεν εννοούσα αυτό» περιττεύουν

«Πλάι σε έναν Erdogan που προσπαθεί εδώ και καιρό να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήρθε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ κ. Συρίγος να υπερθεματίζει ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι παρωχημένη και το 97% της δεν έχει καμία αξία»! Όταν κάνεις τέτοιο δώρο στον Erdogan, τα «δεν εννοούσα αυτό» περιττεύουν.
Αμέσως μετά την επανεκλογή του, το 2023, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «υποχωρήσεις». Μετά ακολούθησαν οι «υποκλίσεις» και τη 2η μόλις μέρα του 2024, περνάμε σε «Συνθήκη χωρίς αξία».
Να γνωρίζουν ότι όσο και αν προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό μέσω τέτοιων δηλώσεων, θα τον βρουν σύσσωμο απέναντί τους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Και βεβαίως, η Πατριωτική Αριστερά δεν πρόκειται να επιτρέψει παρέκκλιση ούτε κατά ένα εκατοστό από την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», κατέληξε ο κ. Κασσελάκης.
kass_2.JPG
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Επικίνδυνη δήλωση, αντιβαίνει στις πάγιες θέσεις της Ελλάδας

Για επικίνδυνη δήλωση που αντιβαίνει τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑΠΣ αναφερόμενος στην τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού, Άγγελου Συρίγου, ο οποίος χαρακτήρισε παρωχημένη τη Συνθήκη της Λωζάννης.
«Η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ και πρώην Υπουργού, Άγγελου Συρίγου, ο οποίος χαρακτηρίζει «παρωχημένη» τη Συνθήκη της Λωζάννης «σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών» επιβεβαιώνει τις σοβαρές ανησυχίες που έχει εκφράσει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στάση της Κυβέρνησης στο εξαιρετικά κρίσιμο αυτό θέμα.
Ο κ. Συρίγος αντιβαίνει τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας και αφήνει περιθώρια για εκμετάλλευση της δήλωσής του από την Τουρκία στο πλαίσιο της απαράδεκτης θέσης της περί αναθεώρησης της Συνθήκης.
Επιπλέον αποπροσανατολίζει τον ελληνοτουρκικό διάλογο από τον στόχο της προσφυγής στην Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, ανοίγοντας από τηλεοπτική εκπομπή, ένα θέμα που δεν είναι και δεν πρέπει να είναι στην ατζέντα.
Πρέπει η Κυβέρνηση να αποσαφηνίσει άμεσα, εάν υιοθετεί την επικίνδυνη αυτή δήλωση» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης