Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το ακραίο (;) σενάριο με τις διπλές κάλπες τον Ιούνιο 2024, ο ανασχηματισμός, ο Βορίδης και ο...Σαμαράς

Το ακραίο (;) σενάριο με τις διπλές κάλπες τον Ιούνιο 2024, ο ανασχηματισμός, ο Βορίδης και ο...Σαμαράς
Φουντώνουν τα πολιτικά σενάρια με την έλευση του 2024 - Κίνδυνος για τη ΝΔ από τα Δεξιά
Μία παρατεταμένη περίοδο απόλυτης κυριαρχίας απολαμβάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Έχει τη νωπή λαϊκή εντολή του 2023 μέσω δύο εκλογικών αναμετρήσεων μάλιστα ενώ η αντιπολίτευση είναι καταφανώς αδύναμη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διασπασμένος ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται ικανό να κεφαλαιοποιεί τη φθορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δεν είναι τυχαίο ότι στις δημοσκοπήσεις εδώ και καιρό το ενδιαφέρον δεν στρέφεται στην πρωτιά αλλά στη δεύτερη και την τρίτη θέση με τη σχετική μάχη μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ.
Μέσα σε όλα αυτά απλώνονται στο τραπέζι ορισμένα πολιτικά σενάρια για το 2024.
Σενάρια, που πιθανότατα θα γίνουν πραγματικότητα και άλλα που φαίνονται ακραία, όμως ίσως να μην είναι.

Διπλές κάλπες τον Ιούνιο;

Τον Ιούνιο 2024, όπως είναι γνωστό είναι προγραμματισμένες οι Ευρωεκλογές.
Όμως θα έχουν προηγηθεί έξι σκληροί μήνες για την κοινωνία με έναν βαρύ φορολογικό νόμο να πλήττει κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες, την ακρίβεια να μην υποχωρεί και το ενεργειακό αλαλούμ να ζαλίζει τους Έλληνες.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο περιμένουν φθορά, που πιθανότατα θα ξεπεράσει το 10% και ορισμένοι εξ αυτών θέλουν να προλάβουν.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το ακραίο (;) σενάριο για διπλές κάλπες τον Ιούνιο: Ευρωεκλογές μαζί με βουλευτικές.
Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εισηγούνται στον πρωθυπουργό να εκμεταλλευθεί την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και τον κατακερματισμό των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, όπως γράφει η εφημερίδα «Παρόν».
Αξίζει να σημειωθεί ότι έγκυροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι και τον Ιούνιο να μη διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, κάλπες θα στηθούν οπωσδήποτε το 2025 λόγω των μεγάλων προβλημάτων, που θα αντιμετωπίσουν κοινωνία και οικονομία και της συνεπαγόμενης φθοράς της ΝΔ.

Ο ανασχηματισμός και τα ομόφυλα ζευγάρια

Την ίδια ώρα πεδίο δοκιμασίας για τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ αποτελεί η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Ο πρωθυπουργός εξετάζει το χαρτί των πιέσεων προς τους βουλευτές που προσανατολίζονται στον δρόμο της αποχής ή της καταψήφισης.
Το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να έλθει στη Βουλή τους πρώτους μήνες του 2024 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τη στάση κάθε μέλους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όταν έλθει η ώρα του ανασχηματισμού.

Ο Βορίδης

Πληροφορίες αναφέρουν, πως οι διορθωτικές κινήσεις τοποθετούνται κοντά στην άνοιξη και το δίλημμα είναι απλό: Όποιος ταχθεί κατά της ρύθμισης δεν θα λάβει κυβερνητική θέση.
Μεγάλο ερώτημα είναι εάν αυτή η «απειλή» αγγίζει και τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος έχει δηλώσει διατεθειμένος να παραιτηθεί από το αξίωμά του αν τεθεί για το νομοσχέδιο θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Ο Σαμαράς

Εξάλλου είναι αρκετοί οι βουλευτές, που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη σχετική ρύθμιση.
Υπό επιτήρηση φαίνεται να είναι οι Θάνος Πλεύρης, Νότης Μηταράκης, Κώστας Καραγκούνης και Δημήτρης Μαρκόπουλος.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει τη διαφωνία του και το Μαξίμου εστιάζει την προσοχή του στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που επηρεάζονται από τον πρώην πρωθυπουργό.
Για τον ακριβή χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της, λέγοντας «όλα στην ώρα τους».

Μεγάλα εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ

Όμως, τα ουσιαστικά προβλήματα της κυβερνώσας παράταξης είναι τα εσωτερικά.
Το μέτωπο Σαμαρά έχει ανοίξει για τα καλά και δεν μπορεί να κλείσει από την στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου έχει υποσχεθεί στο κεντρώο χώρο 2-3 αλλαγές, όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η πιο ελεύθερη μεταναστευτική πολιτική.
Ο Μητσοτάκης, από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Απρίλιο θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας Erdogan ενώ αναμένεται να επισκεφτεί την Τουρκία, συγκεκριμένα την Κωνσταντινούπολη ενώ παράλληλα έλληνες και τούρκοι υπουργοί θα προχωρούν τα ΜΟΕ και την συνεργασία των δύο χωρών.
Συν τοις άλλοις η ΝΔ θα πρέπει να αντιμετωπίσει το μεγάλο ρεύμα δεξιάς και ακροδεξιάς ψήφου που έρχεται και στην Ελλάδα.
Εγγενή προβλήματα όπως η μετανάστευση, η εγκληματικότητα, η απουσία ασφάλειας και η αποτυχία της ΕΛ.ΑΣ καθώς και ο ραγδαίος αποκλεισμός της ελληνικής οικογένειας και των χρηστών παραδοσιακών ηθών θα φέρουν ριζοσπαστικοποίηση.
Το ακραίο θα γίνει ρεαλιστικό και θα αποτελεί την κανονικότητα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης