Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προσοχή η ΝΔ θα υποστεί τη πρώτη ήττα στις ευρωεκλογές το 2024 – Μείωση 10 μονάδων, στροφή στα δεξιά και μεγάλη αποχή

Προσοχή η ΝΔ θα υποστεί τη πρώτη ήττα στις ευρωεκλογές το 2024 – Μείωση 10 μονάδων, στροφή στα δεξιά και μεγάλη αποχή
Δένδιας και Σαμαράς αποτελούν πονοκέφαλο για το Μαξίμου
Σχετικά Άρθρα
Όσοι νομίζουν ότι το 2024 θα είναι ένα έτος ήρεμο για τη ΝΔ πλανώνται.
Το κυβερνών κόμμα, όντως, είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη ελέω ανυπαρξίας αντιπολιτευτικής πρότασης.
Όμως, στις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024 θα νιώσει ένα μικρό ταρακούνημα καθώς θεωρούμε ότι θα αποτυπωθεί μία μεγάλη στροφή του κόσμου της ΝΔ προς τα δεξιά καθώς ήδη υπάρχει δυσαρέσκεια για την προοδευτική ατζέντα που προωθεί η κυβέρνηση.
Επίσης, στις ευρωεκλογές θα έχουμε και πολύ μεγάλη αποχή.
Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε χάσιμο 8-10 μονάδων στο εκλογικό ποσοστό της ΝΔ.

Κούραση του εκλογικού κοινού και μεγάλη αποχή

Το εκλογικό κοινό έχει κουραστεί.
Έχει ήδη πάει δύο φορές σε εθνικές εκλογές το καλοκαίρι του 2023 και αργότερα τον Οκτώβρη έχει πάει άλλες δύο φορές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η κυβέρνηση βρήκε να καταπολεμήσει αυτή την κόπωση του εκλογικού ακροατηρίου με την επιστολική ψήφο.
Όμως, θα αποδειχθεί αναποτελεσματική και αυτό είναι και μία κοινή πεποίθηση αρκετών αναλυτών.
Αν ο πολίτης την Κυριακή που ως επι των πλείστων είναι εκτός δουλειάς και ξεκουράζεται δεν θέλει να πάει να ψηφίσει, δεν θα το κάνει ούτε και αν μείνει στο σπίτι.
Επίσης, υπάρχει μία μεγάλη αποχή από τους νέους που δημιουργούν ένα μεγάλο απολιτικ κενό που δεν θα συγκινηθούν από την επιστολική ψήφο.

Μεγάλα εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ

Όμως, τα ουσιαστικά προβλήματα της κυβερνώσας παράταξης είναι τα εσωτερικά.
Το μέτωπο Σαμαρά έχει ανοίξει για τα καλά και δεν μπορεί να κλείσει από την στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου έχει υποσχεθεί στο κεντρώο χώρο 2-3 αλλαγές, όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, πιο ελεύθερη μεταναστευτική πολιτική.
Ο Μητσοτάκης, από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Απρίλιο θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας Erdogan ενώ αναμένεται να επισκεφτεί την Τουρκία, συγκεκριμένα την Κωνσταντινούπολη ενώ παράλληλα έλληνες και τούρκοι υπουργοί θα προχωρούν τα ΜΟΕ και την συνεργασία των δύο χωρών.

Ορθώνουν λόγο Σαμαράς και Δένδιας και ενοχλούν το Μαξίμου

Όπως, καταλαβαίνετε η ελληνοτουρκική προσέγγιση που θα συνεχιστεί, βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετο τον κ. Σαμαρά και τον προσωπικό του κύκλο επιρροής.
Επίσης, διαφορετικό λόγο έχει ορθώσει και ο Νίκος Δένδιας ο οποίος σε κυριακάτικη εφημερίδα έδειξε ότι δεν συμφωνεί πλήρως με τις διπλωματικές γραμμές της κυβέρνησης.
Ο κ. Δένδιας αποτελεί έναν διαχρονικό βραχνά για το Μαξίμου, γι’ αυτό και τον μετέφεραν στον υπουργείο Άμυνας αλλά συνδυαστικά με τον Α. Σαμαρά αποτελεί ένα διαρκές εσωτερικό ζήτημα για τη κεντρώα Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μεγάλο ρεύμα στα δεξιά της ΝΔ έρχεται και στην Ελλάδα

Συν αυτώ, η ΝΔ θα πρέπει να αντιμετωπίσει το μεγάλο ρεύμα δεξιάς και ακροδεξιάς ψήφου που έρχεται και στην Ελλάδα.
Εγγενή προβλήματα όπως η μετανάστευση, η εγκληματικότητα, η απουσία ασφάλειας και η αποτυχία της ΕΛ.ΑΣ καθώς και ο ραγδαίος αποκλεισμός της ελληνικής οικογένειας και των χρηστών παραδοσιακών ηθών θα φέρουν ριζοσπαστικοποίηση.
Το ακραίο θα γίνει ρεαλιστικό και θα αποτελεί την κανονικότητα.
Στα διεθνή, η μεγάλη ήττα της Ε. Ένωσης απέναντι στην Ρωσία για το Ουκρανικό ζήτημα θα δώσει νέα ώθηση στα δεξιά ρεύματα.
Στα δικά μας, η ΝΔ δεν κινδυνεύει από κάποιο υπάρχον κοινοβουλευτικό κόμμα – άντε να δούμε άνοδο σε κάποια κόμματα δεξιά της- όμως, κινδυνεύει από το ρεύμα της εποχής.
Παράλληλα, εάν δεν αντιμετωπίσει την ακρίβεια, ένα πρόβλημα το οποίο γίνεται αισθητό από τα μικρά μέχρι και τα μεσαία στρώματα, τότε θα βρεθεί προ νέων εκπλήξεων η κυβέρνηση.
Και πάλι, όμως, όχι από τα υπάρχοντα κόμματα της Κεντροαριστεράς που έχουν αποτύχει σύσσωμα στην παραγωγής ρεαλιστικής αντιπολίτευσης.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης