Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκληρή μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ το 2024 για το ποια θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση του Μητσοτάκη

Σκληρή μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ το 2024 για το ποια θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση του Μητσοτάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει εγγενείς αδυναμίες, όμως, αυτή τη στιγμή το όνομά του παίζει στα media και τα social media.
Όλα είναι ρευστά στο χώρο της Κεντροαριστεράς και το 2024 θα είναι η χρονιά, λόγω των ευρωεκλογών, η οποία θα αναδείξει ποιος θα είναι η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση του Κ. Μητσοτάκη.
Θα ξεκινήσουμε από τα μικρά κόμματα.
Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Πλεύση Ελευθερίας έχει ήδη χάσει 2 βουλευτές, η Ζωή έχασε την ευκαιρία να αναδείξει το προφίλ της μέσω της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη ενώ σε όλα τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα η Πλεύση είναι απούσα, δεν ακούγεται πουθενά.
Στις ευρωεκλογές θα είναι μεγάλο ζήτημα αν θα πιάσει το 3% και θα εξαρτηθεί ποια πρόσωπα θα κατεβάσει.

Ύστατη προσπάθεια να μπουν στην ευρωβουλή

Το νέο κόμμα «Νέα Αριστερά» των Αχτσιόγλου-Χαρίτση- Τσακαλώτου έχει ως τώρα δείξει χαμηλή δυναμική στις δημοσκοπήσεις.
Με το ζόρι πιάνει ένα 2,5% -3%, ο κόσμος δεν το γνωρίζει ενώ και ο Αλέξης Χαρίτσης που ηγείται στο κόμμα και τη Κοινοβουλευτική Ομάδα κινείται χαμηλά ως αρχηγικό προφίλ, δεν έχει ακόμα αναγνώριση από τον κόσμο.
Η ομάδα θέλει να προχωρήσει σε πανελλήνιες εκδηλώσεις και σε μία Εθνική Συνδιάσκεψη για να εγγράψει μέλη και να φτιάξει ένα κορμό που θα εξελιχθεί σε κόμμα μήπως έχει κάποια τύχη στις ευρωεκλογές.
Εκεί όπου μάλλον θα συνεργαστεί με τον Πέτρο Κόκκαλη για να εκλέξει (και αν ) έναν ευρωβουλευτή.

Ο Κασσελάκης «πουλάει» αλλά δεν έχει φανεί ακόμα στο κόμμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα γνωστά προβλήματα διατηρεί ακόμα ένα περιθώριο ανάκαμψης.
Που το στηρίζουμε; Υπάρχουν αυτή τη στιγμή ψηφοφόροι σε αναμονή που περιμένουν να δουν πως κινούνται τα κόμματα και μετά να αποφασίσουν.
Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει εγγενείς αδυναμίες, όμως, αυτή τη στιγμή το όνομά του παίζει στα media και τα social media.
Έχει βγει σε μεγάλα κανάλια και εφημερίδες για συνεντεύξεις, έχει ανοίξει έναν δίαυλο με τους ομογενείς και προσπαθεί να συνθέσει λόγο και κυρίως να στρέψει το κόμμα στο Κέντρο.
Που κολλάει το εγχείρημα;
Στο ότι έχει χαμηλή δημοτικότητα, στην κόντρα των ομάδων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ (Παππάς εναντίον Πολάκη), στο γεγονός ότι η αριστερά είναι συντηρητική και βέβαια στο γεγονός ότι ο «Στέφανος» έχει ενοχλήσει αρκετούς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ σε όποια τάση και αν ανήκει.
Οι ευρωεκλογές θα παίξουν μεγάλο ρόλο τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν δεν πιάσει ένα 16-17% θα αμφισβητηθεί άμεσα.

Το ΠΑΣΟΚ περιμένει τις ευρωεκλογές, έχει βάλει στόχο να πιάσει το 16%

Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη περιμένει στην γωνία τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μπορεί να κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς, όμως το κόμμα έχει σταθερά αυξητική τάση.
Ο ίδιος έχει βάλει ως στόχο -ποσοστό στις ευρωεκλογές το 16%, ένα ποσοστό που βάσει τωρινών δημοσκοπήσεων μπορεί να το πιάσει.
Και παράλληλα, να γκρεμιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω του 12%.
Τότε θα μπορεί να ισχυριστεί ότι αποτελεί το αντίπαλο δέος του Μητσοτάκη και στις εθνικές εκλογές να συγκεντρώσει ή να απορροφήσει την δυσαρέσκεια από την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ. Όμως, ως τώρα δεν δείχνει ότι έχει κάνει τη διαφορά ώστε να κάνει το ΠΑΣΟΚ ξανά κόμμα εξουσίας.
Τέλος, και στο κόμμα του θα βρεθούν να τον αμφισβητήσουν έτσι και δεν αυξήσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.

Αυξητική πορεία το ΚΚΕ, θα πιάσει διψήφιο

Το ΚΚΕ παραμένει και εκείνο σε αυξητική πορεία, για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις αγγίζει διψήφια ποσοστά.
Για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι ο Κασσελάκης ως φιλελεύθερος πολιτικός έχει στείλει τους παραδοσιακούς αριστερούς στο ΚΚΕ.
Ο δεύτερος είναι διότι οι κεντροαριστεροί έχουν κατά κάποιο τρόπο δυσαρεστηθεί από όλα τα κόμμα του ευρύτερου χώρου και στρέφονται στο ΚΚΕ που είναι αντισυστημικό.
Επίσης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας διατηρεί μία πολύ καλή δημοφιλία – σε ορισμένες μετρήσεις ξεπερνάει ακόμα και αυτή του Πρωθυπουργού.
Κάτι οι καρδούλες κάτι τα ανέκδοτα, ο Κουτσούμπας έχει καταφέρει να φέρει νέο κόσμο στο κόμμα, όμως, όχι γιατί αποδέχονται τις θέσεις του –δεν τις έχουν διαβάσει καν- αλλά γιατί παραμένει αντισυστημικό, κόντρα σε όλους και όλα.

Συμπέρασμα: Το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ (ίσως) για το ποιος θα αποτελέσει τη αξιωματική αντιπολίτευση του Μητσοτάκη μέχρι τις εθνικές εκλογές.
Δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα.
Μέχρι τις ευρωεκλογές, θα δούμε πολλά, θα μεσολαβήσει και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και θα ξεκαθαρίσει αν θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος στην εκλογική μάχη.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης