Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο σχεδιασμός Μητσοτάκη για το 2024 - Τα νομοσχέδια που θα έρθουν τη νέα χρονιά και τα δύο σενάρια για ανασχηματισμό

Ο σχεδιασμός Μητσοτάκη για το 2024 - Τα νομοσχέδια που θα έρθουν τη νέα χρονιά και τα δύο σενάρια για ανασχηματισμό
Στο Μαξίμου εξετάζουν αλλαγές σε συγκεκριμένα υπουργεία
Σχετικά Άρθρα
O Kυριάκος Μητσοτάκης στις διακοπές των Χριστουγέννων πήγε στο Μέτσοβο και εκεί έκανε ένα σχεδιασμό για την καινούρια χρονιά.
Όπως έχει πει και ο ίδιος, στο βουνό παίρνει τις μεγάλες αποφάσεις γι’ αυτό και έχει ξεκινήσει για τα καλά μία συζήτηση για τις αποφάσεις που πήρε για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού μηχανισμού.
Όπως λέγεται συχνά από κυβερνητικές πηγές, στο Μαξίμου εξετάζουν αλλαγές σε συγκεκριμένα υπουργεία που βρίσκονται στο στόχαστρο του καθώς σε συγκεκριμένους τομείς διακυβεύεται ολόκληρο το οικοδόμημα της κυβέρνησης.
Ένας από αυτούς π.χ είναι ο τομέας της υγείας.

Τα δύο σενάρια για τις αλλαγές

Από εκεί και πέρα, ο χρόνος των αλλαγών δεν είναι ακόμα σίγουρο πότε θα γίνει. Θα εξαρτηθεί.
Οι νέες πληροφορίες έλεγαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να χρησιμοποιήσει τον ανασχηματισμό ως φόβητρο για κάποιους που θέλουν να σηκώσουν αντιπολιτευτικό ανάστημα σε βασικά νομοσχέδια της κυβέρνησης.
Βάσει αυτού του σεναρίου, ο Πρωθυπουργός θέλει να φέρει και δύσκολα νομοσχέδια τώρα όπως αυτό με το πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, πριν γίνει ο ανασχηματισμός.
Η συμπεριφορά του κάθε βουλευτή θα παίξει ρόλο για το μέλλον του… Καλώς ή κακώς, ο «Μητσοτάκης έχει το μαχαίρι και το καρπούζι».
Όμως, κρατάμε και μία επιφύλαξη διότι αν συμβεί και πάλι ένα γεγονός που αναδείξει κάποια διαχρονική ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής, αυτό μπορεί να επιταχύνει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Τα νομοσχέδια που επείγουν

Μεγάλο ρόλο για την συνέχεια θα παίξουν και τα νομοσχέδια που έχει να φέρει η κυβέρνηση. Σκοπός είναι να έχουν περάσει μέχρι τις ευρωεκλογές κρίσιμα νομοσχέδια που υπηρετούν το αφήγημα για μεταρρυθμίσεις παντού.
Tον Ιανουάριο βγαίνει από την διαβούλευση ο νέος Ποινικός Κώδικας που έρχεται ως νομοσχέδιο από τον Γ.Φλωρίδη και το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Είναι σημαντικό γιατί αυστηροποιεί όλες τις ποινές και αναμένεται να προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο νέος Π.Κ υπηρετεί μία πιο ρεαλιστική ίσως και δεξιά ατζέντα. Επίσης η επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης θα αφορά την παρουσίαση του νέου δικαστικού χάρτη της χώρας, με την ενοποίηση ειρηνοδικών και πρωτοδικών.

Κρίσιμα νομοσχέδια το πρώτο τρίμηνο και ίσως και ατζέντα ΛΟΑΤΚΙ+

Μέσα στο νέο μήνα θα έρθουν προς ψήφιση στη βουλή το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Επαγγελματική Κατάρτιση και το σχέδιο νόμου για την Επιστολική Ψήφο, το οποίο έχει προαναγγελθεί.
Ενώ στα τέλη Γενάρη, αρχές Φλεβάρη θα έρθει το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, όμως, αναμένεται να ξεδιπλωθούν και οι πρωτοβουλίες του υπουργού Υγείας Μιχ. Χρυσοχοΐδη για τον νέο υγειονομικό χάρτη, αλλά και την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, με ανακαινίσεις Κέντρων Υγείας, ενίσχυση του ΕΚΑΒ.
Τέλος, μην σας κάνει εντύπωση αν τελικά φέρει πριν τις ευρωεκλογές το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.
Η συμπεριφορά των βουλευτών και των υπουργών θα παίξει ρόλο και στη νέα κυβέρνηση που θέλει να δημιουργήσει με ότι και αν αυτό συνεπάγεται.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης