Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΠΑΣΟΚ - Χνάρης: Το επιτελικό φιάσκο με την πληρωμή των ενισχύσεων συνεχίζεται

ΠΑΣΟΚ - Χνάρης: Το επιτελικό φιάσκο με την πληρωμή των ενισχύσεων συνεχίζεται
"H κυβέρνηση έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα, αδυνατώντας ουσιαστικά να εφαρμόσει, αυτά που η ίδια έχει εγκρίνει",  τονίζει ο Μ. Χνάρης
«Μετά την πληρωμή της βασικής και της αναδιανεμητικής ενίσχυσης καθώς και του εθνικού αποθέματος την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά η προχειρότητα και η διαχειριστική ανεπάρκεια του δήθεν επιτελικού κράτους», τονίζει ο βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μ. Χνάρης, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του κόμματος.
Όπως σημειώνει «το 2023, η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ η οποία εγκρίθηκε χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση με τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα και τους αρμόδιους φορείς, διαπιστώνεται ότι είναι η χρονιά με την μικρότερη πληρωμή άμεσων ενισχύσεων συγκριτικά με όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεδομένου ότι το συνολικό ποσό ανέρχεται μόλις σε 939 εκατ. ευρώ».
Κατά τον ίδιο, «αξιοσημείωτο είναι ότι η πληρωμή ενίσχυσης για την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων (πρασίνισμα), η οποία αφορά το 25% της άμεσης ενίσχυσης ποσού 425 εκατ. ευρώ, μεταφέρεται για πρώτη φορά στα χρονικά για το επόμενο έτος. Επίσης, ποσό 90 εκατ. ευρώ περίπου, από το σύνολο των άμεσων ενισχύσεων δεν έχουν καν πιστωθεί. Η ανικανότητα της κυβέρνησης, είχε επίσης ως αποτέλεσμα, οι πληρωμές χιλιάδων παραγωγών που δεν τηρούσαν τραπεζικό λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς, να μετατεθούν για μετά τις 27 και 28 Δεκεμβρίου».
Ο κ. Χνάρης προσθέτει πως «αντί το 'μπαλάκι' των ευθυνών να μετατίθεται από το αρμόδιο υπουργείο στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αντίστροφα, παραγνωρίζοντας ότι και δύο φορείς ανήκουν σε ένα ενιαίο σύστημα εξουσίας, είναι προτιμότερο να ενημερώσουν τον αγροτικό κόσμο και όλους εμάς, για εκείνα τα σημεία της ΚΑΠ για τα οποία έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις για την τροποποίηση τους στην αρμόδια υρωπαϊκή επιτροπή, σύμφωνα με τη δυνατότητα που τους δίνεται.
Αναμφισβήτητα πλέον προκύπτει ότι η κυβέρνηση έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα, αδυνατώντας ουσιαστικά να εφαρμόσει, αυτά που η ίδια έχει εγκρίνει.
Μεγάλο θύμα της αναποτελεσματικότητας αυτής, παραμένει ο Έλληνας παραγωγός, ο οποίος καλείται να συνεχίσει την παραγωγική του διαδικασία και να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος παραγωγής σε ένα μη αναπτυξιακό περιβάλλον χωρίς καμία προστασία».
«Το ΠΑΣΟΚ, λόγω της άρρηκτης σχέσης που διαχρονικά το συνδέει με τον αγροτικό κόσμο, και αναγνωρίζοντας ότι ο πρωτογενής τομέας συνιστά έναν από τους βασικούς και σταθερούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας αλλά και της κοινωνικής συνοχής της χώρας, θα συνεχίσει με όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα που διαθέτει στην φαρέτρα του, να ασκεί πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση, για την επίλυση όλων των ζητημάτων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, με μοναδικό σκοπό την αναγέννηση του» τονίζει καταλήγει ο κ. Χνάρης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης