Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μάντζος (ΠΑΣΟΚ): Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο οφείλει να παραμείνει προτεραιότητα

Μάντζος (ΠΑΣΟΚ): Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο οφείλει να παραμείνει προτεραιότητα
«Αυτό το newspeak 'ελεύθερο πανεπιστήμιο' είναι προβληματικό ως αντίστιξη προς το δημόσιο πανεπιστήμιο» τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
Για την εξαγγελία της κυβέρνησης σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.
Ο Δ. Μάντζος έκανε λόγο, αρχικά, για δύο παραδοχές που οφείλουν να γίνουν:
«Παραδοχή πρώτη:Η παιδεία δεν είναι μόνο τα πανεπιστήμια. Υπάρχει από κάτω μία δομή, που είναι όλη η εξέλιξη του σχολικού βίου. Πρέπει επομένως να δούμε την παιδεία ενιαία, συνολικά και ο διάλογος να εξελιχθεί με όρους ειλικρινείς.
Δεύτερη παραδοχή:Χρειάζεται εξωστρέφεια. Μετά από τόσα χρόνια κρίσης, αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε ως βασικό δίδαγμα είναι ότι πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα και στην καινοτομία. Έτσι θα δημιουργηθεί η εξωστρέφεια στα πανεπιστήμια, μια καλύτερη αγορά εργασίας και θέσεις εργασίας για τα νέα παιδιά με νέες ειδικότητες».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε δύο βασικές προϋποθέσεις που θέτει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και αφορούν στην αναθεώρηση του άρθρου 16:
«Πρώτον, ο ανταγωνισμός που θα υπάρξει να είναι ρυθμισμένος, με αυστηρή εποπτεία και να μην αφήνει πίσω τα δημόσια πανεπιστήμια υπέρ των ιδιωτικών. Και, δεύτερον, πραγματική χρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου. Δεν μπορεί η Βουλή να ψηφίζει κρατικό προϋπολογισμό με χρηματοδότηση παιδείας που φτάνει οριακά το 5%, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Πρέπει αυτά να τα δούμε κατά προτεραιότητα με το δημόσιο πανεπιστήμιο στην προμετωπίδα» επισήμανε.
Ο Δ. Μάντζος τόνισε ότι στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής περιμένουν πρώτα να δουν το σχέδιο νόμου, ωστόσο χαρακτήρισε «προβληματικό να λέει ο πρωθυπουργός ότι τον Γενάρη θα τελειώσουν όλα. Έχουμε ήδη Χριστούγεννα. Πότε θα συζητήσουμε; Δεν πρέπει να συζητήσουμε πώς θα λειτουργήσουν αυτά τα παραρτήματα, τι πτυχία θα δίνουν και πώς θα ενταχθούν στη δική μας πανεπιστημιακή πραγματικότητα; Χρειάζεται χρόνος και πραγματικός διάλογος για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση».
«Αυτό το newspeak 'ελεύθερο πανεπιστήμιο' είναι προβληματικό ως αντίστιξη προς το δημόσιο πανεπιστήμιο. Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν είναι ελεύθερο; Δεν είναι χώρος διακίνησης ελεύθερων ιδεών; Να προσέξουμε πολύ τη χρήση των λέξεων γιατί και ο συμβολισμός έχει τη σημασία του», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης