Πολιτική

Απίστευτα και όμως Αριστερά - Ο Κασσελάκης βλέπει κόσμο, κάνει κεντρώο τον ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμάζεται να ψηφίσει… υπέρ των μη κρατικών ΑΕΙ

Απίστευτα και όμως Αριστερά - Ο Κασσελάκης βλέπει κόσμο, κάνει κεντρώο τον ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμάζεται να ψηφίσει… υπέρ των μη κρατικών ΑΕΙ
Ο ΣΥΡΙΖΑ «εγγράφει εκατοντάδες νέα μέλη», τα οποία μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια τα στελέχη του κόμματος, υπερβαίνουν τις αποχωρήσεις.

Την ώρα που η ΝΔ περνάει μία μίνι κρίση με την δεξιά πτέρυγα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης ξεδιπλώνει το σχέδιό του, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το μοναδικό που μπορεί να φέρει τη νίκη απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Στέφανος Κασσελάκης συναντά κόσμο σε συνεχείς περιοδείες ανά την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ «εγγράφει εκατοντάδες νέα μέλη», τα οποία μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια τα στελέχη του κόμματος, υπερβαίνουν τις αποχωρήσεις.

Έφτασε τα πιο χαμηλά του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κασσελάκης αρχίζει να χτίζει δημοτικόητα

Βέβαια, στις δημοσκοπήσεις η Κουμουνδούρου φαίνεται να έχει εδραιωθεί στην τρίτη θέση με τη διαφορά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ συνεχώς να μεγαλώνει και εκείνη από το τέταρτο ΚΚΕ να ακολουθεί την αντίστροφη πορεία. Όμως, στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι «έχουμε δει τα χαμηλά ποσοστά, δεν πάει πιο κάτω, πλέον θα βλέπουμε να ανεβαίνει το κόμμα».
Πλέον δεν υπάρχουν υπονομευτές στο κόμμα και όλοι πιστεύουν ότι παρόλη την κάμψη ο Κασσελάκης «πουλάει», ο κόσμος τον ακούει και ενδιαφέρεται για τα όσα κάνει ασχέτως αν συμφωνεί ή όχι. Κάτι που δεν συμβαίνει με άλλους πολιτικούς όπως π.χ ο Αλέξης Χαρίτσης ή ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Η δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη ακόμα, όμως, παραμένει πολύ χαμηλά με περιθώρια βελτίωσης.  
Στα υπέρ του πάντως ότι βρίσκεται μπροστά από τους Κυριάκο Βελόπουλο, Δημήτρη Νατσιό και Βασίλη Στίγκα, αλλά κυρίως από τον επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση.

Ένας στους δύο θεωρεί ότι το κόμμα θα ανακάμψει

Στις δημοσκοπήσεις, οι γνώμες είναι μοιρασμένες με ένα 44% ότι θα ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό θέλει ότι θα συνεχίσει την κατρακύλα. Από την άλλη, η Νέα Αριστερά, η συνένωση των ομάδων που διασπάστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη δυναμική. Όλες οι δημοσκοπήσεις που την έχουν μέχρι στιγμής καταγράψει την εμφανίζουν κάτω από το όριο εκπροσώπησης στη Βουλή. Το πιο ανησυχητικό από τη δική της πλευρά είναι ότι πρακτικά και το ποσοστό που κερδίζει προέρχεται από αυτούς που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι από κάποια δυναμική που αναπτύσσει και «κερδίζει» κόσμο που δεν ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ ή επέλεγε την αποχή.

Κόβει τους δογματισμούς και υπερψηφίζει νομοσχέδια

Η Κουμουνδούρου μέχρι τώρα είχε δογματισμούς τούς οποίους ο Κασσελάκης προσπαθούσε να πετάξει. Για παράδειγμα, μίλησε για κυρ Παντελήδες και υπερασπίστηκε τη μεσσαία οικογένεια, όταν ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ την υπερφορολογούσε. Στον προϋπολογισμό ψήφισε τις αμυντικές δαπάνες ενώ στήριξε την τροπολογία της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. Δείχνει ότι θέλει να είναι μία χρήσιμη αντιπολίτευση και να διώξει την εικόνα του «όχι σε όλα» που είχε δημιουργήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Το νέο χρόνο, μάλιστα, η κυβέρνηση θα φέρει διάταξη για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και αργότερα στην συνταγματική αναθεώρηση θα φέρει την αναθεώρηση του Άρθρου 16.

Σοβαρό ενδεχόμενο να στηρίξει το άρθρο 16

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στηρίξει -ως αριστερό κόμμα- την πολιτική της στον χώρο της Παιδείας, μεταξύ άλλων, και στην άρνηση της αναθεώρησης του Άρθρου 16.
Μπορεί η εκπροσώπηση του κόμματος στα πανεπιστήμια να είναι μηδαμινή, καθώς η παράταξή του δίνει κάθε χρόνο μάχη με τα... λευκά για το ποιος θα φτάσει στο 2%, όμως τα στελέχη του κόμματος εμφανίζονται «ταγμένα» στην «υπεράσπιση της Δημόσιας Παιδείας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2006, όταν τέθηκε για τελευταία φορά το θέμα της αναθεώρησης του Άρθρου 16, είναι βέβαια τελείως διαφορετικός από τον ΣΥΡΙΖΑ του 2023.
Τα νέα σπουδαγμένα στο εξωτερικό και σε μεγάλα ιδιωτικά πανεπιστήμια στελέχη είναι πλέον πλειοψηφία στην ηγετική ομάδα και μαζί τους φέρνουν αντιλήψεις «ξένες» για τις παραδόσεις του κόμματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φανατικά κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.
Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης σε αρθρογραφία του στο παρελθόν, την περίοδο που από την Αριστερά στην Ελλάδα δινόταν η «μάχη» να παραμείνει ανέγγιχτο το Άρθρο 16, αρθρογραφούσε στον «Εθνικό Κήρυκα» κατηγορώντας τον Γιώργο Παπανδρέου που δείλιασε την τελευταία στιγμή και δεν υποστήριξε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Να ξαναδούμε το άρθρο 16 λέει ο στενός συνεργάτης του Πέτρος Παππάς

Ένας εκ των θερμοτέρων υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη, ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς, έλεγε τον περασμένο Ιούλιο σχετικά με το θέμα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων: «Η επαναδιατύπωση του Άρθρου 16 πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζει την ποιότητα των δημόσιων πανεπιστημίων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εκφράσει μεσαία, μικρομεσαία στρώματα. Η ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων θα ανακουφίσει αυτά τα κοινωνικά στρώματα από το βάρος των διδάκτρων που δίνουν σε χώρες των Βαλκανίων και ενδεχομένως θα μειώσει και την παραπαιδεία».

Υπέρ με αστερίσκους και η Αθηνά Λινού

Η βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνά Λινού απαντούσε κάπως πιο «μεσοβέζικα», καθώς ερωτώμενη αν είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων δήλωνε πως «εξαρτάται»: «Το Χάρβαρντ δέχεται τους φοιτητές με βάση κριτήρια εισαγωγής.
Μετά όμως δέχεται τη φορολογική δήλωση της οικογένειας. Αν η οικογένεια έχει χαμηλό εισόδημα παίρνει πλήρη υποτροφία. Εξαρτάται τι είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εδώ έχουμε τεράστιο πρόβλημα ανισοτήτων και στα δημόσια. Εξαρτάται από τις συνθήκες, εξαρτάται από το τι θα λέει η διάταξη».

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης