Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας για την Ανάπλαση ΑΕ ζητεί σύσσωμη η αντιπολίτευση

Βουλή: Απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας για την Ανάπλαση ΑΕ ζητεί σύσσωμη η αντιπολίτευση
Καταγγελίες μεταξύ άλλων από Πλεύση Ελευθερίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Η δυσαρέσκεια της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και των τροπολογιών, καταγράφεται στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια της Βουλής.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Τη μέρα δεν μπορείτε να λειτουργήσετε; - Ν. Παπαθανάσης: Μείωση των τροπολογιών κατά 50% στη διακυβέρνηση μας

Την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και την τροπολογία για την Ανάπλαση ΑΕ ζήτησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Επικρατεί η αντίληψη, 'κάνουμε ό,τι θέλουμε, επικαλούμενοι το ποσοστό που πήραμε πριν από αρκετούς μήνες' το είναι το 40 και κάτι του 50%, να θυμίσω», κατήγγειλε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «Αυτό που κάνετε με το δήμο Αθηναίων, έχει χαρακτήρα μιας πολύ σοβαρής ομολογίας. Ότι όταν καταπιάνεστε με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το κάνετε για τα λεφτά. Ενοχλήθηκε ο κ. πρωθυπουργός που του είπα ότι έχετε μετατρέψει το 'πάμε κι όπου βγει' στο 'πάμε κι όσα φάμε'. Αλλά η πολιτεία σας, σε σχέση με τα δημόσια έργα, σε σχέση με τα κονδύλια για δημόσια έργα, σε σχέση με κατασκευές, τους εργολάβους και τους αναδόχους δείχνει αυτό. Αισθάνεστε ότι αφού απωλέσθη ο δήμος Αθηναίων, δεν πρέπει να απωλεσθεί ο έλεγχος των κονδυλίων. Και παραβιάζετε βασικές αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι η αυτονομία της. Και ομολογείτε ότι εσείς όταν σκέφτεστε το δήμο Αθηναίων ή το δήμο Θεσσαλονίκης ή την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σκέφτεστε τους προϋπολογισμούς που έχουν και πώς θα διασπαθίσετε την προίκα τους, ως μνηστήρες της εξουσίας και όχι ως πολίτες στη διάθεση των συμπολιτών σας».
Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, είπε ότι οι τροπολογίες, κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή την περίοδο 2019-2023, μειώθηκαν κατά 50% σε σχέση με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
«Τώρα, από την έναρξη της νέας περιόδου έχουν μειωθεί ακόμη 50%, δηλαδή μείωση στην ουσία 25%, από τον προηγούμενο μέσο όρο», είπε ο Νίκος Παπαθανάσης. Επανέλαβε δε, ότι η κυβέρνηση επέλεξε να συμπεριλάβει όλες τις διατάξεις σε ένα ερανιστικό νομοσχέδιο προκειμένου να γίνει οργανωμένη συζήτηση. Η δεύτερη επιλογή θα ήταν να φέρει όλες τις διατάξεις ως τροπολογίες, που δεν θα επέτρεπαν την επεξεργασία που προηγήθηκε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο Νίκος Παπαθανάσης επεφύλασσε προσωπική αναφορά στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας. «Εσείς κ. Κωνσταντοπούλου, στις 6.5.2015, ως Πρόεδρος της Βουλής, ζητήσατε την απόσυρση τριών τροπολογιών. Ξέρετε πόσες τροπολογίες είχατε εκείνη την ημέρα; Δεκαπέντε τροπολογίες κυρία Πρόεδρε και ζητήσατε την αφαίρεση τριών τροπολογιών. Περάσατε δώδεκα τροπολογίες», είπε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Η κυβέρνηση παραποιεί συνεχώς την πραγματικότητα, είπε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και υπογράμμισε ότι το Σύνταγμα ορίζει και ο Κανονισμός της Βουλής εξειδικεύει, πως οι τροπολογίες είναι ειδικές διαδικασίες, που επιτρέπεται να κατατίθενται μόνο όταν έχουν συνάφεια με το νομοσχέδιο, «και όχι να προσγειώνονται στη Βουλή όταν βολεύουν την κυβέρνηση».
«Επιχειρείτε να περάσετε νύχτα και καταθέτετε νύχτα όλα σας τα νομοσχέδια. Και οι τροπολογίες σας το ίδιο. Ντροπή! Τι κυβέρνηση είστε εσείς; Τη μέρα δεν μπορείτε να λειτουργήσετε;», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και κατήγγειλε πως ούτε για ένα νομοσχέδιο δεν έχει τηρηθεί το γράμμα του Κανονισμού της Βουλής.

Ν. Παππάς: Υπουργό Αναπλάσεως τον Μπακογιάννη

«Η απάντηση από τα κυβερνητικά έδρανα ήταν πως ήρθε αυτή η ρύθμιση για λόγους αποτελεσματικότητας, επιτελικότητας. Θα θέλαμε να σας προτείνουμε να διορίσετε υπουργό Αναπλάσεως τον κ. Κώστα Μπακογιάννη. Θα είναι το κλείσιμο ενός κύκλου που εγγυάται την επιτελικότητα της κυβέρνησης. Μην προσπαθήσετε κι εσείς να μας πείτε ότι δεν έχει σχέση η συγκεκριμένη διάταξη με το συγκεκριμένο πρόσωπο, ο οποίος τυγχάνει και είναι και ανιψιός του κ. Μητσοτάκη», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.

Μ. Κατρίνης: Όλα θα αποκαλυφθούν

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, κατήγγειλε το περιεχόμενο της τροπολογίας για την Ανάπλαση ΑΕ.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι ενώ πριν τρεις ημέρες μίλησε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός, στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού, δεν έκανε καμία αναφορά στη σχεδιαζόμενη «δήθεν διεύρυνση» του ρόλου της εταιρείας, ώστε το αντικείμενο της να φύγει από την Αθήνα και να πάει στην Επικράτεια. «Τώρα που ανακαλύψατε μαζί με εκατοντάδες μικροδιευθετήσεις, παρατάσεις, ότι αυτό σας έχει ξεφύγει, και ότι 1.1.2024 στην εταιρεία αυτή θα προϊσταται ο εκλεγμένος δήμαρχος, ο κ. Δούκας, που δεν ανήκει στην παράταξή σας, δεν ανήκει στην οικογένεια σας την πολιτική και όχι μόνο, ξαφνικά φέρνετε μια διάταξη που προκαλεί, όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά ευρύτερο κομμάτι του δημοκρατικού τόξου», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει σπάσει ρεκόρ άρθρων σε τροπολογίες και κακής νομοθέτησης, μέσα στο 2023, και «προκαλεί το δημοκρατικό αίσθημα».
Ο κ. Κατρίνης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη, διαφορετικά, αυτή η «αλαζονική της συμπεριφορά θα γυρίσει εις βάρος της, διότι κάποτε ο κύκλος θα κλείσει και όλα θα αποκαλυφθούν».

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης