Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καμία διάθεση για υποχώρηση από Σαμαρά: Καταψήφισε την τροπολογία για τους μετανάστες: Ό,τι είχα χρέος να πω, το είπα

Καμία διάθεση για υποχώρηση από Σαμαρά: Καταψήφισε την τροπολογία για τους μετανάστες: Ό,τι είχα χρέος να πω, το είπα
Η τροπολογία για τους μετανάστες πέρασε με 262 «ναι», 32 «όχι» και 1 «παρών»
Σχετικά Άρθρα
Καμία διάθεση για να πέσουν οι τόνοι με το Μέγαρο Μαξίμου, επέδειξε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, καταψηφίζοντας την τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες. «Ότι είχα χρέος να πω το είπα. Όποιος θέλει να το καταλάβει, κατάλαβε» είπε ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας με τους δημοσιογράφους κι αφού προηγουμένως είχε καταψηφίσει.
Ο κ. Σαμαράς είχε δημοσίως ασκήσει σκληρή κριτική στην τροπολογία της κυβέρνησης με την χορηγείται άδεια παραμονής και εργασίας σε μετανάστες που διαμένουν και εργάζονται στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια. Μάλιστα, αν και αρχικά κυκλοφόρησαν κάποιες φήμες σύμφωνα με τις οποίες θα απείχε από την ψηφοφορία, ο κ. Σαμαράς επέλεξε να μην… κρυφτεί, να δηλώσει το «όχι» σε μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευτεί κι ως ένα σαφές μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει και της επόμενης μεγάλης μάχης όταν και εφόσον το Μέγαρο Μαξίμου αποφασίσει να πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Η σημερινή παρουσία του κ. Σαμαρά στην Ολομέλεια ήταν η χειρότερη δυνατή εξέλιξη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος φαίνεται να ευελπιστούσε πως η διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού θα περιοριζόταν εκτός της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως θα ζητήσει κομματική πειθαρχία κατά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε πως «ο μόνος βουλευτής της Ν.Δ. που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ. Σαμαράς, από εκεί και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία».
Η επιρροή του Αντώνη Σαμαρά σε «γαλάζιους» βουλευτές είναι κάτι που ανησυχεί την κυβέρνηση. Κι αυτό διότι αν και άπαντες -εκτός του πρώην πρωθυπουργού- συμμορφώθηκαν με τη γραμμή που έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν ηχηρές διαφοροποιήσεις στο μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα 6 βουλευτές έχουν εκφράσει δημοσίως έντονο προβληματισμό για την τροπολογία Καιρίδη. Πρόκειται για τους Μπάμπη Αθανασίου, Μίλτο Χρυσομάλλη και Στράτο Σιμόπουλο οι οποίοι με τοποθετήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής επέκριναν τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που κατέθεσε την τροπολογία αιφνιδιαστικά και χωρίς ενημέρωση και ζήτησαν νομοτεχνικές βελτιώσεις αλλά και τους Θάνο Πλεύρη, Ανδρέα Κατσανιώτη και Κώστα Καραγκούνη που με συνεντεύξεις εξέφρασαν αντίστοιχους προβληματισμούς.

«Πέρασε» η τροπολογία

Πάντως, η τροπολογία για τους μετανάστες πέρασε με 262 «ναι», 32 «όχι» και 1 «παρών».
Ειδικότερα, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «ναι», ενώ καταψήφισαν Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη. «Παρών» ψήφισε η ανεξάρτητη βουλευτής Αρετή Παπαϊωάννου.

Η τροπολογία

Πιο αναλυτικά, η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:
α) διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,
β) διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023,
γ) συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και
δ) συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.
Εκτιμάται πως η ρύθμιση αφορά περίπου 30.000 αιτούντες συνολικά, υπολογίζοντας ότι κάθε χρόνο χορηγούνται 6-8.000 άδειες για εξαιρετικούς λόγους σε όσους έχουν συμπληρώσει την επταετία.
Η άδεια διαμονής εκδίδεται εάν και εφόσον, εντός αποκλειστικής προθεσμίας μετά την υποβολή της αίτησης, ο αλλοδαπός υποβάλλει στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι έχει ξεκινήσει πραγματικά να εργάζεται και θα ανακαλείται αν αυτός/αυτή δεν εργάζεται. Η άδεια αυτή δεν παρέχει κανένα άλλο δικαίωμα.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ρύθμιση συνεισφέρει στη διαδικασία ενίσχυσης του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας και διασφαλίζει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, αφού για όλους τους αλλοδαπούς, οι οποίοι θα εισέλθουν σε διαδικασία υποβολής αιτήματος για άδεια διαμονής, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν σε όλους τους απαιτούμενους ελέγχους ασφαλείας πριν την έκδοση της άδειας διαμονής.
Η διάταξη προβλέπει τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής επιστροφών και της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης μεταναστών, μέσω του διορισμού εθνικών συντονιστών για τα ζητήματα αυτά.
Η άδεια διαμονής θα εκδίδεται μόνον εφόσον και αφότου ο πολίτης τρίτης χώρας αποδείξει ότι έχει ξεκινήσει να εργάζεται νόμιμα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του εργατικού δικαίου και θα ανακαλείται αν διακοπεί η απασχόληση.
Η ρύθμιση είναι άπαξ, με ισχύ ενός έτους.

Επόμενο... ραντεβού ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών

Η επόμενη μεγάλη μάχη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά αναμένεται να δοθεί στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
«Πιστεύω ότι οφείλουμε να στηρίξουμε την "πυρηνική" οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Δηλαδή υπάρχει μάνα και πατέρας. Για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό, οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην πυρηνική οικογένεια» είχε σχολιάσει ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια «έλυσε κάθε πρόβλημα δικαιωμάτων». «Από κει και ύστερα, αν τους αναγνωρίσουμε γάμο, θα αναγκαστούμε αργότερα -για λόγους εξίσωσης ανόμοιων πραγμάτων- να αναγνωρίσουμε και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. Όμως τα παιδιά έχουν ανάγκη από γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Έχουν ανάγκη -και δικαίωμα- να έχουν μάνα και πατέρα. Όχι "γονέα ένα" και "γονέα δύο"», συνέχισε ο Αντώνης Σαμαράς.
Πάντως, υπενθυμίζεται πως εκτός της τροπολογίας Καιρίδη και των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Σαμαράς έχει διαφοροποιηθεί και όσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης