Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κασσελάκης: Η ψηφιακή μετάβαση να λειτουργήσει ανθρωποκεντρικά προς όφελος της κοινωνίας, της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης

Κασσελάκης: Η ψηφιακή μετάβαση να λειτουργήσει ανθρωποκεντρικά προς όφελος της κοινωνίας, της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης
«Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί και την ανάλογη σοβαρότητα. Δεν μπορεί να παίζουμε με τέτοια θέματα με όρους φθηνής επικοινωνίας, του τύπου "η Ελλάδα ηγείται της 4ης βιομηχανικής επανάστασης"» είπε χαρακτηριστικά
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η ψηφιακή μετάβαση μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ανθρωποκεντρικά προς όφελος της κοινωνίας, της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της εργασίας των ανθρώπων», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης.
Ο κ. Κασσελάκης μιλώντας στο Digital Economy Forum 2023: “Shaping Greece’s Digital Future” του ΣΕΠΕ, σημείωσε πως «είναι τέτοια η επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας που είμαστε μπροστά σ' έναν επαναστατικό μετασχηματισμό, τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, γι' αυτό εξάλλου μιλάμε για την 4η βιομηχανική επανάσταση» , σχολιάζοντας ότι «όπως κάθε επανάσταση, έτσι και αυτή έχει τους εχθρούς, αλλά και τους φίλους της», καθώς άλλοι «δαιμονοποιούν την τεχνολογική πρόοδο» και άλλοι «την αποθεώνουν».
«Οι πολιτικές λοιπόν που βρίσκονται πίσω από τη χρήση της τεχνολογίας είναι αυτές που καθορίζουν το πρόσημο της» υπογράμμισε.
Συνεχίζοντας, στηλίτευσε την «αναποτελεσματικότητα στην απορρόφηση των κονδυλίων» και την «έλλειψη δίκαιης κατανομής, καθώς υπάρχει σαφής μεροληψία υπέρ των μεγάλων και ισχυρών ομίλων», υπογραμμίζοντας πως «αυτά αποκαλύπτουν το πραγματικό νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».
Ως προς το θεσμικό πλαίσιο, ο κ. Κασσελάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που έφερε το προηγούμενο έτος η κυβέρνηση της ΝΔ για τη χρήση στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα των αναδυόμενων τεχνολογιών ως «προχειρογραμμένο, διάτρητο νομικά κείμενο, με πλήθος ασαφειών και σοβαρών ελλείψεων, που άφηνε έκθετους τους πολίτες και τους εργαζόμενους», το οποίο ωστόσο βελτιώθηκε «μετά από τις καίριες προτάσεις-προσθήκες του ΣΥΡΙΖΑ».
«Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί και την ανάλογη σοβαρότητα. Δεν μπορεί να παίζουμε με τέτοια θέματα με όρους φθηνής επικοινωνίας, του τύπου "η Ελλάδα ηγείται της 4ης βιομηχανικής επανάστασης"» είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «επιπολαιότητα».
Τέλος, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μια «δίκαιη ψηφιακή μετάβαση ως πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας», μεταξύ των οποίων είναι η συμπερίληψη των ΜμΕ επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία, η σύσταση εθνικής επιτροπής τεχνητής νοημοσύνης, η ψηφιοποίηση του Δημοσίου με ασφάλεια για τους πολίτες και τις συναλλαγές, η απορρόφηση των κονδυλίων για την ψηφιακή μετάβαση με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια, η εξασφάλιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων προσωπικών δεδομένων των πολιτών και η ασφάλεια των δημοσίων δεδομένων.
«Δεν έχουμε μαγικές λύσεις. Έχουμε όμως θέσεις και στρατηγική που συμβαδίζουν με την ανάγκη για υπεύθυνη καινοτομία και μια ανθρωποκεντρική εφαρμογή της ψηφιακής και τεχνολογικής εξέλιξης που θα προστατεύει πραγματικά τον πολίτη, χαρίζοντας του, παράλληλα, τα οφέλη της» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί έτσι ώστε η ψηφιακή μετάβαση να είναι «δίκαιη» και να εξασφαλιστεί η «βιώσιμη ανάπτυξη» του κλάδου.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης