Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή - Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας): Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό σε όλα τα πεδία

Βουλή -  Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας): Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό σε όλα τα πεδία
Δεν προϋπολογίσατε σωστά για το 2024, διότι δεν υπολογίσατε τους πολίτες και την κοινωνία», υπογράμμισε η Ζ. Κωνσταντοπούλου
Θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό σε όλα τα πεδία, τόνισε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Δεν προϋπολογίσατε σωστά για το 2024, διότι δεν υπολογίσατε τους πολίτες και την κοινωνία», υπογράμμισε η κα Κωνσταντοπούλου ανοίγοντας στη Βουλή τον κύκλο των ομιλιών των αρχηγών των κομμάτων επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2024.
Υπογράμμισε πως σε αντίθεση με τον κυβερνητικό προϋπολογισμό των χαμηλών δαπανών, «η δική μας προτεραιότητα για το 2024 είναι ούτε ένας πολίτης να μην μείνει χωρίς στέγη, χωρίς δικαιώματα και αξιοπρέπεια, ούτε μία γυναίκα να μην μείνει απροστάτευτη έναντι της κακοποίησης και της γυναικοτονίας, ούτε ένα παιδί χωρίς πρόσβαση στο σχολείο και το φαγητό, ούτε ένα δένδρο να μην καεί».
Ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η Πλεύση Ελευθερίας θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, λέγοντας πως «φέρνετε ένα προϋπολογισμό αριθμών [...] χωρίς έμπνευση και χωρίς όραμα για τους πολίτες και τη χώρα. Εμείς πιστεύουμε ότι ο προϋπολογισμός καταρτίζεται για τους πολίτες, ενώ εσείς ότι απευθύνεται στους δανειστές και στους διεθνείς οργανισμούς. Αντί να λογοδοτείτε στους πολίτες, λογοδοτείτε ως μαθητές στους δανειστές και στους εταίρους». Επίσης, διότι «η κυβέρνηση δεν αποκηρύσσει το συντριπτικό κομμάτι του χρέους, δεν έχει προϋπολογίσει τις αξιώσεις του Δημοσίου έναντι της Γερμανίας, και δεν έχει προϋπολογίσει τα έσοδα από αγωγές έναντι καταχραστών και φοροφυγάδων σε υποθέσεις όπως της Ζίμενς, των εξοπλιστικών κά» .
Για την Παιδεία και την Υγεία, όπως είπε, η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για χτίσιμο νέων σχολείων. «Ακούσαμε ότι είναι μέτρο ευεξίας και υγείας το να πηγαίνουν τα παιδιά στα σχολεία με το πόδι, επειδή η πολιτεία δεν προβλέπει τη μεταφορά τους», σημείωσε.
Για τα «θηριώδη ποσά» που αφιερώνει η κυβέρνηση σε κατασταλτικές ενέργειες, ανέφερε πως τέτοια ποσά και ποσοστά στην αστυνομία, αφιερώνουν «οι ανελεύθερες χώρες και τα καθεστώτα».
Σχετικά με την αύξηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους δημοσίους υπαλλήλους, τόνισε πως είναι μηδαμινή, και ενώ η κυβέρνηση υπολογίζει το εισόδημα των νομικών με 14 μισθούς, στους δημοσίους υπαλλήλους δεν καταργεί τα μνημονιακά μέτρα σε βάρος τους, που ήρθαν ως έκτακτα, πριν από 10 χρόνια.
Υπογράμμισε πως αύριο (18/12), «θα καταθέσουμε πρόταση νόμου για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για όλους του Δημοσίους Υπαλλήλους».
Τέλος, επισήμανε ότι η κυβέρνηση προβλέπει αυξημένα κονδύλια για την 'Αμυνα, όμως εμπλέκει τη χώρα στην Ουκρανία και τις επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ.

Καζαμίας: Ψευδή και απατηλή εικόνα παρουσιάζει ο προϋπολογισμός

Η Πλεύση Ελευθερίας δεν θα υπερψηφίσει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024, τόνισε από την πλευρά του νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλ. Καζαμίας, κάνοντας λόγο για ψευδή και απατηλή εικόνα που παρουσιάζει.
Όπως ανέφερε ο κ. Καζαμίας, «ενώ η κυβέρνηση καυχιέται, για τη θεαματική ανάπτυξη, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η οικονομία, η ανάπτυξη, η ακρίβεια και η ανεργία είναι τα πρώτα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες ενώ οι δείκτες ανησυχίας, για την οικονομική τους κατάσταση και η απαισιοδοξία τους, για την οικονομία, κυμαίνεται στο 55% με 60%».
Όπως είπε, «δεν είναι δυνατό η κυβέρνηση να διατείνεται ότι έχει μεγάλη οικονομική επιτυχία και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι υποφέρει και ανησυχεί, πρωτίστως για τα προβλήματα της οικονομίας. Ένας από τους δύο προφανώς δεν λέει την αλήθεια. Ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους πολίτες, η Πλεύση Ελευθερίας βεβαίως πιστεύει τα στοιχεία και τους πολίτες και όχι την κυβέρνηση».
Αφού σημείωσε πως η Πλεύση Ελευθερίας δεν θα υπερψηφίσει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024, εξήγησε πως «η απόφαση αυτή δεν οφείλεται μόνο στην ψευδή και απατηλή εικόνα που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός, για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ένας αντιαναπτυξιακός προϋπολογισμός λιτότητας που επαναφέρει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, επειδή η Ελλάδα δεν έχει ακόμα απαλλαγεί από το καθεστώς των μνημονίων και κουβαλά στην πλάτη της ένα τεράστιο δημόσιο χρέος. Οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι είναι ένας κοινωνικά άδικος προϋπολογισμός, διότι αντλεί τα περισσότερα έσοδα από τα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα, ιδίως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, καθώς και από έμμεσους οριζόντιους φόρους που επιβαρύνουν το ίδιο τους φτωχούς όσο και τους πλούσιους. Τέλος, οφείλεται στο γεγονός ότι στο σκέλος των δαπανών ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους, ιδίως τις υψηλές δαπάνες στους τομείς της άμυνας και της δημόσιας τάξης και παρατείνει ένα καθεστώς υποχρηματοδότησης του κοινωνικού κράτους».
«Είναι με άλλα λόγια, ένας προϋπολογισμός για τους λίγους και όχι για τους πολλούς. Γι΄ αυτό θα τον καταψηφίσουμε», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης