Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2024 – Τι προβλέπει

Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2024 – Τι προβλέπει
Με ομιλία του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, θα κλείσει η πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή το βράδυ
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Τελευταία ημέρα συζήτησης του νέου προϋπολογισμού σήμερα, Κυριακή 17/12, στη Βουλή, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την αντιπαράθεση να αναμένεται να είναι εφ ΄ όλης της ύλης και να κινηθεί στα ύψη.
Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση που ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ενώ συνεχίζεται με τις ομιλίες των  πολιτικών αρχηγών,  με την αντίστροφη σειρά της δύναμης των εννέα κοινοβουλευτικών ομάδων.
Με ομιλία του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, θα κλείσει η πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή το βράδυ.
Θα ακολουθήσει η ψήφιση του προϋπολογισμού με ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία, η οποία επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η ψήφιση διεξάγεται ταυτοχρόνως, και με χωριστούς καταλόγους και ψηφολέκτες, για τα έσοδα και τις δαπάνες κάθε υπουργείου.

Δείτε εδώ ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή

Το «ναι» ΣΥΡΙΖΑ στις αμυντικές δαπάνες - Παππάς: Κάνετε τα πάντα για να διευρύνετε τις ανισότητες

«Ναι» στις αμυντικές δαπάνες θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ απόψε κατά την επικείμενη ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού του 2024 σήμερα, Κυριακή 17/12.
«Ανακοινώσαμε την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ψηφίσουμε "ναι" στις αμυντικές δαπάνες, στην αποψινή ψηφοφορία», ανέφερε ο Τομεάρχης Άμυνας του κόμματος, Ευ. Αποστολάκης, σε δηλώσεις του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση και συμπίεση μισθών και εισοδημάτων φέρνει ο προϋπολογισμός του 2024, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Ν. Παππά.
Ό ίδιος μιλώντας στη Βουλή σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός αυτός είναι «αποκαλυπτικός των κυβερνητικών προθέσεων και των εμμονών της Ν.Δ.».
Επισήμανε ότι το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο «ούτε απάντησε, ούτε δεσμεύτηκε σε βελτιώσεις» σε μια σειρά από ζητήματα, όπως για το ότι «η χώρα έκανε, την περασμένη χρονιά, ρεκόρ 27ετίας στην είσπραξη φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς ανήλθε στο 29%, ενώ αν προσθέσουμε και τις ασφαλιστικές εισφορές πάμε στο 43%».
Σημείωσε ότι «οι έμμεσοι φόροι προσεγγίζουν τα δύο τρίτα των εισπράξεων της συνολικής φορολόγησης» καθώς και ότι «οι εισπράξεις από ΦΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 7 δισ. ευρώ μετά το 2021, κατά 40% δηλαδή».
«Δεν χάνετε ευκαιρία να φέρνετε ρυθμίσεις οι οποίες συμπιέζουν τους μισθούς προς τα κάτω», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο.
Για την τροπολογία για τους μετανάστες που εισάγεται τη Δευτέρα 18/12 στην Ολομέλεια για συζήτηση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, ανέφερε πως «ήρθατε σε σύγκρουση με την πραγματικότητα και κινδυνεύετε με πολιτικό ακρωτηριασμό».
Ακόμη, για τα εθνικά ζητήματα και τη μετανάστευση καταλόγισε στην Κυβέρνηση ότι «κάνει πολιτικό μάρκετινγκ» και τόνισε πως «δεν έχετε πολιτική. Χρησιμοποιείτε αυτά τα θέματα στα πλαίσια μιας επικοινωνιακής πολιτικής, μίας στόχευσης διέγερσης πολύ ταπεινών ενστίκτων. Θέλετε να πείσετε τους ανθρώπους, στους οποίους οι πολιτικές σας προκαλούν πόνο, ότι για τον πόνο δεν φταίτε εσείς αλλά ο κατατρεγμένος της διπλανής χώρας ή ο φτωχός της διπλανής πόρτας».
Καταλήγοντας ο κ. Παππάς τόνισε ότι «κάνετε τα πάντα για να διευρύνετε και να πολλαπλασιάσετε τις ανισότητες που προκύπτουν από την ακρίβεια, από την κρίση στη στέγη, από την κρίση στο χρέος. Η χώρα χρειάζεται μία μεγάλη προοδευτική στροφή και αυτή την υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το πρόγραμμά του που δεν διχάζει, αλλά ενώνει δυνάμεις από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο».

ΠΑΣΟΚ - Κατρίνης (ΠΑΣΟΚ): Η κυβέρνηση της ΝΔ «πέτυχε» μείωση ΑΞΕ - 39% και εμπορικό έλλειμμα 26 δις

Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, κατηγορώντας την ότι ο προϋπολογισμός για τον οποίο καλεί όλα τα κόμματα να τον ψηφίσουν πάσχει στο πεδίο της αξιοπιστίας και της ευθύνης.
«Είναι ένας άδικος, αντιαναπτυξιακός και αναξιόπιστος νέος προϋπολογισμός. Βασίζεται σε αδικαιολόγητες βεβαιότητες, που είναι αντίθετες όμως, τόσο με το αβέβαιο και ασταθές διεθνές περιβάλλον όσο και με τα προβλήματα που διογκώνονται και διαλύουν την κοινωνική συνοχή», τόνισε ο κ. Κατρίνης κατά την τελευταία μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Κατρίνης μίλησε για «κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης» και έδωσε έμφαση στα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες τα οποία, όπως είπε, τους οδηγεί στην πλήρη εξαφάνιση.
«Η επιβολή οριζόντιων μέτρων στους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι ομολογία της αποτυχίας της ΝΔ να περιορίσει τη φοροδιαφυγή διαψεύδοντας έτσι και την προεκλογική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού ότι δεν θα επιβάλει κανένα νέο φόρο», είπε και συμπλήρωσε.
«Είναι ένας προϋπολογισμός κοινωνικά άδικος καθώς τα φορολογικά έσοδα στηρίζονται στους έμμεσους φόρους που πλήττουν την μεσαία τάξη και τους οικονομικά ασθενέστερους ενώ αποφεύγει να φορολογήσει τα υπερκέρδη των τραπεζών που αυξάνουν εντυπωσιακά από τα υψηλά επιτόκια και τις απαράδεκτες προμήθειες.
Αυτό που επιδιώκει είναι να δημιουργήσει μια εθνική οικονομία χωρίς μικρές επιχειρήσεις τις οποίες έχει αποκλείσει από τη ρευστότητα και τα φθηνά δάνεια».
Ο κ. Κατρίνης απέρριψε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για θετικό πρόσημο στην οικονομία. Έμφαση έδωσε «στους διθυραμβικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης», όπως τους χαρακτήρισε, για θετική αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, καταλογίζοντας της αλχημείες και προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού.
«Για ποια οικονομικά επιτεύγματα μιλά η κυβέρνηση όταν: Οι άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν μείον 39% μέχρι τον Οκτώβριο σε σχέση με το 2022. Το εμπορικό έλλειμμα ήταν ύψους 26 δις ενώ οι εξαγωγές θα κλείσουν με αρνητικό πρόσημο. Και αυτά δεν τα λέμε εμείς στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τα λένε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Στην απονομή της δικαιοσύνης είμαστε στην 14η κατάταξη της παγκόσμιας τράπεζας. Στην ελευθερία του Τύπου είμαστε τελευταίοι στην ΕΕ. Στην ανθρώπινη ελευθερία η Ελλάδα είναι προτελευταία και μόνο πάνω από την Ουγγαρία. Το 78% των επιχειρηματιών θεωρούν τη διαφθορά ως εμπόδιο. Ο Ευρωπαϊκός Ελεγκτικός Μηχανισμός αναφέρει ότι το 40% των έργων δίνεται με απευθείας αναθέσεις και φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Για ποια λοιπόν μεγάλα επιτεύγματα μιλά η κυβέρνηση; Για αυτά που κανείς δεν πιστεύει;».

Νέα Αριστερά -  Χαρίτσης: Διευρύνονται οι ανισότητες - Τσακαλώτος: Ο πολιτικός διάλογος υποβαθμίστηκε από την κυβέρνηση

«Ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να απαντά στο πώς θα ξεφύγουμε από τις ανισότητες», ανέφερε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Α. Χαρίτσης, μιλώντας στη Βουλή.
Όπως τόνισε, «οι σημερινοί πολίτες νιώθουν ότι είναι δεύτερης κατηγορίας, ότι είναι φτωχοί και ας μην είναι φτωχοί. Αυτό γεννά απελπισία κι απαξίωση της πολιτικής», ενώ «εμπεδώνεται η απαξίωση της πολιτικής και ο εκφασισμός της καθημερινής ζωής που γεννά βία σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας. Και μια κοινωνία που δεν πιστεύει στον εαυτό της, είναι μια κοινωνία που δεν έχει μέλλον».
«Ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να απαντά στο πώς θα ξεφύγουμε από τις ανισότητες κι από όλα τα παραπάνω, όμως η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει την ίδια πολιτική που μας έφερε εδώ. Το μοντέλο ανάπτυξης όμως έχει αποτύχει», σημείωσε.
Κατά τον ίδιο, «ενισχύονται οι ανισότητες, το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, τα υπερκέρδη για τους λίγους, λύσεις σε σοβαρά ζητήματα δίνονται με μπαλώματα και υπάρχει αδιαφορία για το μέλλον. Πουθενά δεν υπάρχει μέριμνα για τα τρία σημαντικά προβλήματα: κλιματική κρίση, ανισότητες, παραγωγικό μοντέλο της χώρας».
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς,  Ευ.  Τσακαλώτος, αποτίμησε τις «ρητορικές τακτικές των υπουργών της ΝΔ», στις οποίες μεταξύ άλλων, συμπεριέλαβε:
- Τη «σκόπιμη διαστρέβλωση» των επιχειρημάτων του αντιπάλου και την αμφισβήτηση στα κίνητρα του. «Εμβληματικό παράδειγμα» χαρακτήρισε ο κ. Τσακαλώτος την περίπτωση του υπουργού Υγείας.
«Του λέμε: Το ΕΣΥ έχει πολλά προβλήματα, οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, δεν γίνονται μόνιμες προσλήψεις. Και απαντάει: Όποιος κάνει κριτική δεν ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους και επιτίθεται σε αυτούς. Το τερματίζει μάλιστα ο υπουργός όταν νιώθει να τον πνίγει το άδικο για τις επιθέσεις στο προσωπικό του ΕΣΥ», ανέφερεο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς και πρόσθεσε πως η τιμητική διάκριση απονέμεται στον ίδιο τον πρωθυπουργό «που όταν τον ρωτάμε αν υπάρχουν επαναπροωθήσεις, μας απαντάει ότι υποστηρίζουμε ανοιχτά ή κρυφά τους Τούρκους και τα συμφέροντά τους».
- Την επίθεση στην αντιπολίτευση πριν καν μπορέσει να κάνει μια ερώτηση, έτσι ώστε να εξασφαλίσει η κυβέρνηση ότι η συζήτηση θα είναι βραχυκυκλωμένη. Εμβληματικό παράδειγμα, αυτής της ρητορικής πρακτικής είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Λέει ο υπουργός: Όλη η αντιπολίτευση υποστηρίζει τους εγκληματίες. Στόχος να μην γίνει επί της ουσίας συζήτηση και να μην γίνουν ερωτήματα, όπως το αν οι μεγαλύτερες ποινές μειώνουν πραγματικά την εγκληματικότητα, ή το ερώτημα το να επιτραπεί σε μάρτυρα αστυνομικό να μην προσέλθει στο δικαστήριο, αν παραβιάζει το δικαίωμα του κατηγορουμένου να εξετάσει κατ' αντιπαράσταση τον αστυνομικό ως μάρτυρα».
- Οι απαντήσεις να μην έχουν σχέση με την ερώτηση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς χαρακτήρισε «εμβληματικό παράδειγμα» της ρητορικής αυτής τακτικής, τον υπουργό Οικονομικών. «Του λέμε: Είμαστε στην τελευταία τετράδα του ΟΟΣΑ όσον αφορά τους μέσους μισθούς, και απαντάει: Η ανεργία έχει μειωθεί. Τιμητική διάκριση: Δυστυχώς πάλι ο κ. Χατζηδάκης. Του λέμε για στοιχεία για τη σύνθεση των επενδύσεων και αν αλλάζουν την παραγωγική δομή. Και απαντάει για Pfizer, Google και Microsoft», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
-Να μετατρέπεις την αποτυχία σε επιτυχία. «Εμβληματικό παράδειγμα: ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεοχάρης. Του λέει η αντιπολίτευση, ο κ. Κατρίνης: Η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά, δεν παρεμβαίνει για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Μας απαντάει: Αυτό είναι κομπλιμέντο και παρότρυνση στην κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς.
«Η πιστή τήρηση των κανόνων αυτών ενδεχομένως σε κάνουν καλό νεοδημοκράτη πολιτικό και άξιο στέλεχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ωστόσο υποβαθμίζουν την ποιότητα της δημοκρατίας και του πολιτικού διαλόγου τόσο πολύ που αναρωτιέσαι αν υπάρχει και πιο κάτω», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος. 

Χήτας - Ελληνική Λύση: Φτωχοποιήσατε και εξαθλιώσατε τους Έλληνες

«Δεν υπάρχει ούτε ένα ένας Έλληνας, που να μη γνωρίζει ότι τους έχετε φτωχοποιήσει εσείς και οι πολιτικές σας και τα υπόλοιπα κόμματα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.
«Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας εκεί έξω που να μην γνωρίζει ότι του πήρατε τα πάντα. Τα πήρατε όλα. Δεν υπάρχει ένας Έλληνας, μια Ελληνίδα εκεί έξω, ένας Έλληνας πολίτης που να μην ξέρει ότι είναι απροστάτευτος στα νύχια των κορακιών και ότι αν χρωστάει 50.000, 60.000 θα του πάρουν το σπίτι, ενώ εσείς που νομοθετείτε χρωστάτε 400 εκατομμύρια ευρώ, το κόμμα σας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «φοροκαταιγίδα», με «αδίστακτους» εισπρακτικούς μηχανισμούς, και για πολιτική που «καταδικάζει το μέλλον των παιδιών μας».
«Δεν υπάρχει μία Ελληνίδα, ένας Έλληνας εκεί έξω που να μην γνωρίζει ότι έχετε δημιουργήσει ένα κράτος διαφθοράς, ένα κράτος αναξιοκρατίας με τις πολιτικές σας, ένα κομματικό κράτος, γιατί ο πρώτος λόγος φυγής των παιδιών μας στο εξωτερικό είναι η αναξιοκρατία στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει μία Ελληνίδα, ένας Έλληνας που να μην γνωρίζει ότι με τις πολιτικές σας δεν στηρίζετε ουσιαστικά την ελληνική οικογένεια, δεν στηρίζετε την Ελληνίδα μάνα να τεκνοποιήσει, δεν στηρίζετε τα παιδιά μας να παντρευτούν να κάνουν παιδιά, γιατί δεν μπορούν, είναι τριάντα χρονών και ζουν με τους γονείς τους. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής που ακολουθείτε και εσείς σήμερα και τα τελευταία είκοσι πέντε, τριάντα χρόνια. Αυτά είναι τα μεγάλα, τα βασικά που θα πρέπει να λύσουμε εδώ μέσα, γιατί αυτή την αποστολή έχουμε, τουλάχιστον εμείς που υπηρετούμε το έθνος - κράτος και όχι την πολυπολιτισμικότητα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης.
Ο Κωνσταντίνος Χήτας αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο της τροπολογίας για την άδεια διαμονής σε εργαζόμενους αλλοδαπούς, αλλά και τη στάση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Ανθρώπους που μπήκαν παράνομα στη χώρα μας τους νομιμοποιείτε. Ποιος; Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή του Α΄ νομιμοποιεί τους παράνομους μετανάστες. Και να σας πω και κάτι; Αφού συμφωνείτε τόσο πολύ με αυτό, γιατί δεν το είπατε προεκλογικά, ώστε να κριθείτε προεκλογικά; Όμως, είστε πολιτικοί απατεώνες, άρα εξαπατήσατε πολιτικά τους Έλληνες πολίτες με αυτό που κάνατε, γιατί λέγατε - το έλεγε ο κ. Μαρινάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης - ότι δεν πρόκειται να προβείτε σε νομιμοποιήσεις παράνομα εισελθέντων μεταναστών. Και τώρα το κάνετε. Γιατί δεν το είπατε προεκλογικά, ρε παιδιά, ώστε να κριθείτε γι' αυτά; Να πείτε ότι εμείς, για παράδειγμα, θα νομιμοποιήσουμε μετανάστες. Και μη βγαίνει τώρα η κ. Μπακογιάννη η οποία ήρθε χθες να στείλει τα δικά της μηνύματα στον κ. Σαμαρά. Δεν μας ενδιαφέρουν τα εσωκομματικά σας προβλήματα, καθόλου δεν μας ενδιαφέρουν. Και για τον κ. Σαμαρά τα είπαμε, τζάμπα μάγκας! Δυστυχώς! 'Αμα διαφωνείς, παραιτείσαι», ανέφερε ο κ. Χήτας.

Πλεύση Ελευθερίας - Κωνσταντοπούλου: Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό σε όλα τα πεδία

Θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό σε όλα τα πεδία, τόνισε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Δεν προϋπολογίσατε σωστά για το 2024, διότι δεν υπολογίσατε τους πολίτες και την κοινωνία», υπογράμμισε η κα Κωνσταντοπούλου ανοίγοντας τον κύκλο των ομιλιών των αρχηγών των κομμάτων επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2024.
Υπογράμμισε πως σε αντίθεση με τον κυβερνητικό προϋπολογισμό των χαμηλών δαπανών, «η δική μας προτεραιότητα για το 2024 είναι ούτε ένας πολίτης να μην μείνει χωρίς στέγη, χωρίς δικαιώματα και αξιοπρέπεια, ούτε μία γυναίκα να μην μείνει απροστάτευτη έναντι της κακοποίησης και της γυναικοτονίας, ούτε ένα παιδί χωρίς πρόσβαση στο σχολείο και το φαγητό, ούτε ένα δένδρο να μην καεί».
Ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η Πλεύση Ελευθερίας θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, λέγοντας πως «φέρνετε ένα προϋπολογισμό αριθμών [...] χωρίς έμπνευση και χωρίς όραμα για τους πολίτες και τη χώρα. Εμείς πιστεύουμε ότι ο προϋπολογισμός καταρτίζεται για τους πολίτες, ενώ εσείς ότι απευθύνεται στους δανειστές και στους διεθνείς οργανισμούς. Αντί να λογοδοτείτε στους πολίτες, λογοδοτείτε ως μαθητές στους δανειστές και στους εταίρους». Επίσης, διότι «η κυβέρνηση δεν αποκηρύσσει το συντριπτικό κομμάτι του χρέους, δεν έχει προϋπολογίσει τις αξιώσεις του Δημοσίου έναντι της Γερμανίας, και δεν έχει προϋπολογίσει τα έσοδα από αγωγές έναντι καταχραστών και φοροφυγάδων σε υποθέσεις όπως της Ζίμενς, των εξοπλιστικών κά» .
Για την Παιδεία και την Υγεία, όπως είπε, η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για χτίσιμο νέων σχολείων. «Ακούσαμε ότι είναι μέτρο ευεξίας και υγείας το να πηγαίνουν τα παιδιά στα σχολεία με το πόδι, επειδή η πολιτεία δεν προβλέπει τη μεταφορά τους», σημείωσε.
Για τα «θηριώδη ποσά» που αφιερώνει η κυβέρνηση σε κατασταλτικές ενέργειες, ανέφερε πως τέτοια ποσά και ποσοστά στην αστυνομία, αφιερώνουν «οι ανελεύθερες χώρες και τα καθεστώτα».
Σχετικά με την αύξηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους δημοσίους υπαλλήλους, τόνισε πως είναι μηδαμινή, και ενώ η κυβέρνηση υπολογίζει το εισόδημα των νομικών με 14 μισθούς, στους δημοσίους υπαλλήλους δεν καταργεί τα μνημονιακά μέτρα σε βάρος τους, που ήρθαν ως έκτακτα, πριν από 10 χρόνια.
Υπογράμμισε πως αύριο (18/12), «θα καταθέσουμε πρόταση νόμου για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για όλους του Δημοσίους Υπαλλήλους».
Τέλος, επισήμανε ότι η κυβέρνηση προβλέπει αυξημένα κονδύλια για την 'Αμυνα, όμως εμπλέκει τη χώρα στην Ουκρανία και τις επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ.
Η Πλεύση Ελευθερίας δεν θα υπερψηφίσει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024, τόνισε από την πλευρά του νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλ. Καζαμίας, κάνοντας λόγο για ψευδή και απατηλή εικόνα που παρουσιάζει.
Όπως ανέφερε ο κ. Καζαμίας, «ενώ η κυβέρνηση καυχιέται, για τη θεαματική ανάπτυξη, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η οικονομία, η ανάπτυξη, η ακρίβεια και η ανεργία είναι τα πρώτα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες ενώ οι δείκτες ανησυχίας, για την οικονομική τους κατάσταση και η απαισιοδοξία τους, για την οικονομία, κυμαίνεται στο 55% με 60%».
Όπως είπε, «δεν είναι δυνατό η κυβέρνηση να διατείνεται ότι έχει μεγάλη οικονομική επιτυχία και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι υποφέρει και ανησυχεί, πρωτίστως για τα προβλήματα της οικονομίας. Ένας από τους δύο προφανώς δεν λέει την αλήθεια. Ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους πολίτες, η Πλεύση Ελευθερίας βεβαίως πιστεύει τα στοιχεία και τους πολίτες και όχι την κυβέρνηση».
Αφού σημείωσε πως η Πλεύση Ελευθερίας δεν θα υπερψηφίσει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024, εξήγησε πως «η απόφαση αυτή δεν οφείλεται μόνο στην ψευδή και απατηλή εικόνα που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός, για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ένας αντιαναπτυξιακός προϋπολογισμός λιτότητας που επαναφέρει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, επειδή η Ελλάδα δεν έχει ακόμα απαλλαγεί από το καθεστώς των μνημονίων και κουβαλά στην πλάτη της ένα τεράστιο δημόσιο χρέος. Οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι είναι ένας κοινωνικά άδικος προϋπολογισμός, διότι αντλεί τα περισσότερα έσοδα από τα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα, ιδίως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, καθώς και από έμμεσους οριζόντιους φόρους που επιβαρύνουν το ίδιο τους φτωχούς όσο και τους πλούσιους. Τέλος, οφείλεται στο γεγονός ότι στο σκέλος των δαπανών ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους, ιδίως τις υψηλές δαπάνες στους τομείς της άμυνας και της δημόσιας τάξης και παρατείνει ένα καθεστώς υποχρηματοδότησης του κοινωνικού κράτους».
«Είναι με άλλα λόγια, ένας προϋπολογισμός για τους λίγους και όχι για τους πολλούς. Γι΄ αυτό θα τον καταψηφίσουμε», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Νατσιός (Νίκη): Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό - Λείπει το σπουδαίο όραμα

Η Νίκη καταψηφίζει τον προϋπολογισμό όπως είναι γραμμένος, ξεκαθάρισε μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος του κόμματος, Δ. Νατσιός.
Ο κ. Νατσιός, ξεκίνησε την ομιλία του με ειδική αναφορά στην οπαδική βία υπογραμμίζοντας τις ευθύνες της πολιτείας και ιδιαίτερα του εκπαιδευτικού συστήματος γενικότερα στα περιστατικά βίας που προκαλούνται από νέους.
Για την τροπολογία Καιρίδη, σημείωσε πως αποτελεί μέρος «μιας παγκόσμιας εκστρατείας προώθησης της διακίνησης παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα».
Τέλος, για τον προϋπολογισμό του 2024 ανέφερε πως «δείχνει ότι η κυβέρνηση σκέφτεται και δρα ως τοποτηρητής των ξένων γιατί λείπει το σπουδαίο όραμα», προσθέτοντας πως «χωρίς Έλληνες δεν υπάρχει εθνική οικονομία και εθνικό ΑΕΠ».

Ανάπτυξη 2,9%, πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% και μέτρα στήριξης 2,5 δισ ευρώ το 2024

Ανάπτυξη 2,9% με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε 233,8 δισ. ευρώ, πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% ή 5 δισ. ευρώ του ΑΕΠ, αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 15,1% και μείωση της ανεργίας στο 10,6%, προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2024, ενώ το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα αποκλιμακωθεί σε 152,3% του ΑΕΠ το 2024.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε ονομαστικούς όρους αναμένεται να αυξηθεί από 206,6 δισ. ευρώ το 2022 σε 222,8 δισ. ευρώ το 2023 και 233,8 δισ. ευρώ το 2024.
Παράλληλα, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αναμένεται να κυμανθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα και να διαμορφωθεί σε 4,1% έναντι 4,5% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2023 και να αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε 2,6% για το 2024.
Στον προϋπολογισμό έχουν συμπεριληφθεί όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί προεκλογικά προς εφαρμογή το 2023 και 2024, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, όπως και επιπρόσθετα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν μετέπειτα, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Καταλυτικά προς την κατεύθυνση της αύξησης του εισοδήματος το 2024 αναμένεται να δράσουν πολιτικές όπως η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, η άρση του «παγώματος» των τριετιών στους μισθωτούς, η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η εκ νέου αύξηση των συντάξεων, αλλά και επενδυτικοί πόροι ύψους 12,17 δισ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (8,55 δισ. ευρώ) και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (3,62 δισ. ευρώ), που αναμένεται να εισρεύσουν στην οικονομία εντός του 2024.
Παράλληλα, προτεραιοποιούνται οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα με σειρά μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό, θεσμοθετούνται πολυεπίπεδες παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περιορισμούς στη χρήση μετρητών και ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής διαβίβασης των λογιστικών αρχείων και αύξηση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων, αυστηριοποίηση των κυρώσεων καθώς και μεταρρύθμιση της φορολογίας των ατομικών επιχειρήσεων.
Οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος και την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων έχουν ως εξής:
- αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ με μεσοσταθμική αύξηση 10% και κόστος 65 εκατ. ευρώ για το 2024 και εφεξής,
- κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους με κόστος 202 εκατ. ευρώ ετησίως και στους συνταξιούχους με ετήσιο κόστος 274 εκατ. ευρώ, οι οποίες θεσπίστηκαν σε συνέχεια της μονιμοποίησης της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα,
- διευθέτηση μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων με κόστος 58,5 εκατ. ευρώ ετησίως,
- κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του ΤΠΔΥ με ετήσιο κόστος 80 εκατ. ευρώ,
- αύξηση της διάρκειας του επιδόματος μητρότητας σε 9 μήνες για γυναίκες απασχολούμενες στον ιδιωτικό τομέα με κόστος 64 εκατ. ευρώ ετησίως και
- αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ και του ΕΦΚΑ κατά 8% από 1ης Μαΐου 2023 με κόστος 63 εκατ. ευρώ για το 2023 και 95 εκατ. ευρώ για το 2024 και εφεξής.
Ακόμη, προβλέπονται:
-αναμόρφωση του μισθολογίου του δημόσιου τομέα για την ενίσχυση των εισοδημάτων στον δημόσιο τομέα, τη στήριξη σε μεγαλύτερο βαθμό των χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων, των οικογενειών με παιδιά και όσων κατέχουν θέση ευθύνης στο Δημόσιο (συνολικό δημοσιονομικό κόστος 25 εκατ. ευρώ για το 2023 και 931 εκατ. ευρώ για το 2024).,
-θεσμοθέτηση αυξήσεων με ετήσιο κόστος 7 εκατ. ευρώ για την αναπροσαρμογή των συντάξεων ειδικών κατηγοριών οι οποίες υπάγονται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - ΓΛΚ. Λόγω της αναδρομικής ισχύος της ρύθμισης, ανάλογα με την κατηγορία των συνταξιούχων, το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε 5 εκατ. ευρώ για το 2023 και 56 εκατ. ευρώ το 2024,
- θεσμοθέτηση μόνιμης παροχής ύψους 150 ευρώ για την πραγματοποίηση αγορών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης περίπου 200.000 νέων ηλικίας 18 και 19 ετών (συνολικό δημοσιονομικό κόστος 31 εκατ. ευρώ για καθένα από τα έτη 2023 και 2024),
- μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής περίπου 200.000 πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (δημοσιονομικό κόστος 38 εκατ. ευρώ κατ' έτος),
- αύξηση από τον Δεκέμβριο 2023 κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για την εισοδηματική ενίσχυση περίπου 225.000 ευάλωτων νοικοκυριών (δημοσιονομικό κόστος 4 εκατ. ευρώ για το 2023 και 43 εκατ. ευρώ για το 2024),
-επέκταση του επιδόματος μητρότητας από το 2024 στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες στους 9 μήνες, για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και τη στήριξη της οικογένειας, σε συνέχεια και της ήδη θεσμοθετημένης αύξησης σε εννέα μήνες για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (δημοσιονομικό κόστος 40 εκατ. ευρώ για το 2024),
- διπλασιασμός του προγράμματος «Σπίτι μου » με επιπλέον 375 εκατ. ευρώ υπό μορφή δανείων, για την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα έντονου στεγαστικού προβλήματος, ιδίως των νέων ατόμων και τη στήριξη του οικογενειακού προγραμματισμού. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε στο 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 750 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΥΠΑ και το υπόλοιπο από τις τράπεζες,
- αύξηση αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2023 του πτητικού επιδόματος για τους πιλότους και τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών, με δημοσιονομικό κόστος 700 χιλ. ευρώ ετησίως.
Επιπλέον των ανωτέρω δημοσιονομικών μέτρων, εφαρμόζονται οι ακόλουθες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό σύστημα:
-από τον Ιανουάριο 2024 αίρεται το πάγωμα των τριετιών στους μισθωτούς,
-καταργείται η μείωση 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και αντικαθίσταται με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους και
-αυξάνονται εκ νέου από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι συντάξεις κατά τον μέσο όρο της αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού 2023, με υπολογιζόμενο κόστος 430 εκατ. ευρώ.
Οι παρεμβάσεις φορολογικής φύσης αφορούν:
- αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ στους φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα (δημοσιονομικό κόστος 135 εκατ. ευρώ για το 2024),
- μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (δημοσιονομικό κόστος 26 εκατ. ευρώ για το 2024), και
- αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα:
α) μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 22 εκατ. ευρώ),
β) μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 21 εκατ. ευρώ), και γ) κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 7 εκατ. ευρώ).
Επίσης, από τον Ιανουάριο 2024 μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ που εφαρμόστηκε από την περίοδο της πανδημίας του Covid-19 στις μεταφορές, στα γυμναστήρια και σχολές χορού, στους κινηματογράφους και σε μία σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία, με εκτιμώμενο κόστος 305 εκατ. ευρώ κατ' έτος. Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ και στα ταξί επεκτείνεται για το α' εξάμηνο του έτους 2024, με εκτιμώμενο κόστος 77 εκατ. ευρώ για έξι μήνες. Ο μειωμένος συντελεστής δεν επεκτείνεται στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 37 εκατ. ευρώ ετησίως. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των επεκτάσεων αυτών εκτιμάται σε 382 εκατ. ευρώ για το 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης