Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Αυξημένα κονδύλια για το μεταναστευτικό, διαφωνία για το δημοσιονομικό, παρέμβαση για την υπόθεση Μπελέρη

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Αυξημένα κονδύλια για το μεταναστευτικό, διαφωνία για το δημοσιονομικό, παρέμβαση για την υπόθεση Μπελέρη
«Δυστυχώς δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου» τόνισε ο πρωθυπουργός
Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί οι προβληματισμοί της χώρας μας ειδικά για τα θέματα μετανάστευσης, έγιναν σεβαστοί τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής «αποφασίστηκαν σημαντικά αυξημένα κονδύλια για τη διαχείριση της μετανάστευσης, δυστυχώς δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ενημέρωσε δεν συζητήθηκε το θέμα των σχέσεων ΕυρωπαΪκής Ένωσης – Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τονίζοντας ότι η διακήρυξη των Αθηνών, αποτελεί σημαντικό βήμα που προσδιορίζει τα βήματα που θα ακολουθήσουν και ότι θα μας «οδηγήσει στο δύσκολο ζητημα οριοθέτησης της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας»
«Όλες οι αποφάσεις στο ευρωπαϊκό συμβούλιο παίρνονται με ομοφωνία. Δεν βλέπω αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων» δήλωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως η Ουγγαρία δεν άσκησε βέτο στην απόφαση της Συνόδου για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ουκρανίας και Μολδαβίας.
«Πρωταγωνίστρια η Ελλάδα στην προσέγγιση των δυτικών Βαλκανίων με την Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, ωστόσο σημείωσε πως «το θέμα του Φρέντι Μπελέρη έχει να κάνει με το κράτος δικαίου δεν είναι διμερές. Προσβλέπουμε να επιλυθεί το θέμα και να μην υπάρξει παρέμβαση στην εκλογή του».
Εκτίμησε πως πιθανόν να γίνει μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ενώ για το θέμα της εισαγόμενης ακρίβειας είπε πως «Ξεπερνάμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους και είμαστε σε θέση να υποστηρίζουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».
Ειδικότερα αναφερόμενος στην ακρίβεια τόνισε: «Είναι το πρώτο πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά. Δίνουμε όλη την ενέργεια για να απαλύνουμε τις επιπτώσεις. Ο πληθωρισμός είναι εδώ σήμερα που μιλάμε, τον Δεκέμβριο θα εκταμιευθούν πάνω από 700 εκατ. ευρώ για στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά. Είναι αναπτυξιακό μέρισμα και είμαστε σε θέση να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας. Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με δραστικό έλεγχο στην αγορά σε πολλά επίπεδα, όμως ο μόνιμος τρόπος είναι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος. Οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πάνω από 20% και αυτό θα μείνει όταν η ακρίβεια υποχωρήσει. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το πρόβλημα θα συνεχίσει να στηρίζει».
«Οι τιμές βενζίνης έχουν μειωθεί κατά 11% και είναι η μεγαλύτερη μείωση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.
Για τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας είπε πως «δεν κάνουμε πολιτική με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις. Είναι προφανές ότι τα μέτρα που είχαμε πάρει δεν ήταν αρκετά. Θα συνεχίσουμε έτσι για να μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν την ομορφιά του ποδοσφαίρου»
Για την κρίση στη Μέση Ανατολή επανέλαβε πως «υποστηρίζουμε την πολιτική λύση των δύο κρατών».
Είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός: Η θέση της Ελλάδος παραμένει σταθερή. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα. Όμως, πάντα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και ειδικά του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, διαχωρίζουμε τη Χαμάς, η οποία πρέπει να εξουδετερωθεί στο πεδίο, από την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά ταυτόχρονα εκφράζουμε και την κλιμακούμενη μας ανησυχία. Τις μεγάλες ανθρωπιστικές απώλειες στη Λωρίδα της Γάζας. Η έμφαση μας αυτή τη στιγμή θα πρέπει να δοθεί στην ανθρωπιστική ανακούφιση των αμάχων της Γάζας και αυτό περνάει και μέσα από ανθρωπιστικές παύσεις, οι οποίες όσο μεγαλύτερες είναι, τόσο πιο εύκολα θα φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Αλλά αν θέλουμε να έχουμε και αξιοπιστία, δεν αναφέρομαι εδώ στην Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα έχει αξιοπιστία σε αυτή την περιοχή του κόσμου. Αλλά αν θέλουμε να έχουμε αξιοπιστία ως Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι χωρίς μια μεγάλη προσπάθεια να επανεκκινήσουμε τις συζητήσεις για μια λύση δύο κρατών, δεν θα θεωρούμαστε ότι έχουμε ουσιαστική παρέμβαση σε αυτή την τόσο ευαίσθητη περιοχή. Η Ελλάδα υποστηρίζει ανέκαθεν την πολιτική λύση των δύο κρατών, η οποία είναι και η μόνη τελικά που μπορεί να επιτρέψει στους κατοίκους του Ισραήλ, σε Εβραίους και σε μουσουλμάνους Παλαιστίνιους να μπορέσουν να ζήσουν μαζί σε αυτήν την τόσο ταλαιπωρημένη περιοχή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης