Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου: Ενδεχομένως υπάρχουν κύκλοι που δίνουν υποστήριξη ηθική, υλική στις εγκληματικές συμμορίες - Έχουμε αφιονισμένες αγέλες με κτηνώδη συμπεριφορά

Οικονόμου: Ενδεχομένως υπάρχουν κύκλοι που δίνουν υποστήριξη ηθική, υλική στις εγκληματικές συμμορίες - Έχουμε αφιονισμένες αγέλες με  κτηνώδη συμπεριφορά
"Τώρα με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό, πρέπει να ξανά να μαζέψουμε περιστατικά, στοιχεία, ονόματα, καταδιώξεις, αποφάσεις να τα ξανά θέσουμε υπόψη της Δικαιοσύνης και, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί, να πιάσουμε το νήμα από την αρχή για να ξεδοντιάσουμε αυτού του είδους τα κυκλώματα", τόνισε ο Γ. Οικονόμου
«Η πολιτική μας απέναντι στη βία, σε κάθε μορφή βίας και κυρίως στην οπαδική, είναι μια πολιτική που οφείλει να είναι δυναμική. Τα τελευταία χρόνια, λόγω των νόμων που ψηφίσαμε, των ελέγχων που κάναμε, περιορίσαμε το φαινόμενο αρκετά, βρήκαμε τρόπους να μπουν άνθρωποι φυλακή, βρήκαμε τρόπους να λιγοστέψουν τα φαινόμενα στα γήπεδα. Δεν το μηδενίσαμε», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Οικονόμου, λίγο πριν τη μετάβασή του στον Άρειο Πάγο.
Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open σημείωσε πως μόνο τους τελευταίους 3 μήνες έγιναν 694 συλλήψεις, αλλά και πως έχουμε μία ακόμη έξαρση χουλιγκανικής συμπεριφοράς, μία αποκτήνωση.
«Έχουμε αφιονισμένες αγέλες, οι οποίες με μία κτηνώδη συμπεριφορά επιτέθηκαν δολοφονικά ενάντια σε αυτόν τον αστυνομικό. Γιατί συνεχίζεται αυτό; Είναι ένα απλό ερώτημα που έχει να κάνει με τη γενικότερη κουλτούρα βίας που παρατηρούμε. Και εσάς βλέπω που αναδεικνύετε μία σειρά από ζητήματα αυτής της συμπεριφοράς βίας σε πολλούς χώρους, στα σχολεία, μέσα στις οικογένειες , στα Μ.Μ.Μ.. Αλλά σε ό,τι αφορά στην οπαδική -γιατί εκεί είναι το θέμα μας τώρα- ενδεχομένως γιατί υπάρχουν κύκλοι οι οποίοι εξακολουθούν να δίνουν υποστήριξη, ηθική, υλική, κάλυψη οτιδήποτε σε αυτού του είδους τις συμμορίες», είπε χαρακτηριστικά.
Με αφορμή την επίσκεψή του στις 12:00 στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργός Αθλητισμού, Γ. Βρούτση, ανέφερε ότι «ο τρόπος με τον οποίο δρουν και από το τελευταίο τραγικό περιστατικό της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του αστυνομικού που προκύπτει από τις καταθέσεις που έχει η Αστυνομία, αλλά και από τα υπόλοιπα στοιχεία που θα συλλέξουμε -υπογραμμίζω εξαιτίας της επιλογής να γίνει αυτή η μαζική προσαγωγή τη νύχτα της επίθεσης- δείχνουν ότι στο συγκριμένο τουλάχιστον –δεν είναι το μόνο- υπήρχε σχέδιο, οργάνωση, άνθρωπος που είχε κρύψει τα πολεμοφόδια εκτός γηπέδου, μήνυμα συγκεκριμένη στιγμή «να βγούμε έξω να χτυπήσουμε», υπήρχαν καθοδηγητές.
Όλα αυτά δείχνουν οργανωμένα σχέδια. Θυμίζει συμμορίες εγκληματικές. Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η οπαδική βία, οι συμμορίες αυτές έχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια ξεφύγει από τη λογική μίας ομάδας που είναι φανατικοί οπαδοί – φίλαθλοι μίας άλλης ομάδας. Εδώ βλέπουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ανακατεύονται με προστασίες, με εμπόριο ναρκωτικών, άλλες παράνομες πράξεις, εμπλέκονται με όπλα, με συμμορίες του κοινού ποινικού δικαίου, εμπλέκονται με ακραίες πολιτικές τάσεις, είτε ακροδεξιές φασιστικές, είτε του αντιεξουσιαστικού χώρου. Όλα αυτά λοιπόν, που κατά καιρούς η Ελληνική Αστυνομία έχει συλλέξει, που παραπέμπονται σε δίκες και γίνονται διάφορα, ενοποιημένα τώρα θα τα θέσουμε στη διάθεση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Θα ζητήσουμε την αναβάθμιση της παρακολούθησης από πλευράς Δικαιοσύνης της υπόθεσης αυτής, όχι μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενδεχομένως».
Πρόσθεσε πως «χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για οργάνωση, για κουλτούρα εγκληματικής οργάνωσης, εγκληματικής συμμορίας, η οποία έχει πόρους, βρίσκει χρήματα, βρίσκει υποστήριξη. Υπάρχουν μία σειρά από στοιχεία και ενδείξεις διαχρονικά. Δεν αναφέρομαι ούτε μόνο στην περασμένη εβδομάδα, ούτε την προπερασμένη εβδομάδα, ούτε παλιότερα. Τώρα με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό, πρέπει να ξανά να μαζέψουμε περιστατικά, στοιχεία, ονόματα, καταδιώξεις, αποφάσεις να τα ξανά θέσουμε υπόψη της Δικαιοσύνης και, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί, να πιάσουμε το νήμα από την αρχή για να ξεδοντιάσουμε αυτού του είδους τα κυκλώματα».
Τόνισε πως «η ασφάλεια των πολιτών είναι ψηλά στην ατζέντα μας και αυτό το αποδεικνύουμε με πράξεις, αυξήσεις ελέγχων, εκκενώσεις καταλήψεων, εξαρθρώσεις, ειδικές δράσεις και συλλήψεις», ενώ «η πολιτική βούληση μιας Κυβέρνησης διαφαίνεται όχι μόνο από τις δηλώσεις, αλλά και από τα πράγματα που γίνονται. Εδώ συγκρουστήκαμε με συμμορίες, συγκρουόμαστε».

Για ΠΑΕ

«Γιατί δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπει ο κανονισμός για το ποδόσφαιρο στο ελληνικό αθλητικό οικοσύστημα; Ένα μεγάλο ερώτημα. Απευθυνθείτε σε αυτούς που διοικούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν το διοικεί η Κυβέρνηση το ποδόσφαιρο. Τώρα όμως, μαζί με το νόμο που θα έρθει, θα υπάρξουν και προβλέψεις για αυτόνομη επιβολή ποινών, ανεξαρτήτως του πειθαρχικού κώδικα του ελληνικού ποδοσφαίρου», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.
Πρόσθεσε πως «υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα και όχι μόνο αυτούς τους 2-3 μήνες, ένα μπαλάκι ευθυνών απέναντι στις ΠΑΕ και την Αστυνομία. Οι ΠΑΕ λένε ότι οι σεκιούριτι που έχουν δεν μπορούν να ελέγξουν αυτούς τους εγκληματίες εάν φέρουν πάνω τους πράγματα, ή αν δεν έχουν εισιτήριο κ.λπ. Από την άλλη πλευρά, έρχεται το Κράτος και η Αστυνομία και σου λέει ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να είναι απούσα από ένα γεγονός που είναι 20.000-30.000 άνθρωποι. Από την άλλη υπάρχουν και πράγματα που και οι ιδιωτικές εταιρείες οφείλουν να κάνουν και να προστατεύσουν και το προϊόν και την περιουσία τους.
Έχουμε δύο μήνες μπροστά μας και, εάν δεν είναι επαρκείς, νομίζω είναι απολύτως καθαρό, θα δούμε τι θα γίνει από εκεί και πέρα, για να βρούμε τρόπους, αξιοποιώντας και την τεχνολογία, αξιοποιώντας και την εμπειρία του προηγούμενου διαστήματος και αντιλαμβανόμενοι όλοι πλέον τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που έχουμε, να δούμε δύο πράγματα. Να λειτουργήσουν όπως πρέπει οι κάμερες στα γήπεδα, καθώς σε κάποια λειτουργούν, δε κάποια δεν λειτουργούν. Και δεύτερον, για μένα είναι πιο σημαντικό να βρούμε τρόπους -και νομίζω και η τεχνολογία και η διεθνής εμπειρία και η ανάληψη υποχρέωσης και από τις ίδιες ομάδες προς την κατεύθυνση αυτή, χωρίς αμφιβολία, είναι σημαντική- να εξασφαλίσουμε την ταυτοπροσωπία του κατόχου του εισιτηρίου με αυτόν που πηγαίνει και κάθεται στη θέση του. Γινόταν απόλυτα; Όχι δεν γινόταν απόλυτα, γινόταν μερικώς».
Κατά τον ίδιο, υπάρχει ζήτημα ελλείμματος ελέγχου ταυτοπροσωπίας, υπάρχει ζήτημα ελέγχου σε αρκετά γήπεδα.

Πανδημία κουλτούρας βίας παντού

Τέλος, ο υπουργός έκανε λόγο για πανδημία κουλτούρας βίας παντού.
Όπως είπε, «βλέπετε τι γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την πανδημία κουλτούρας βίας παντού. Εκείνο που πρέπει να πούμε με ειλικρίνεια στον κόσμο είναι ότι οφείλεις κάθε φορά να κάνεις ό,τι παραπάνω απαιτείται προκειμένου να αντιμετωπίσεις αυτές τις εγκληματικές συμπεριφορές. Από εκεί και πέρα ένα πράγμα είναι το θεσμικό, ένα το αστυνομικό. Υπάρχει ευρύτερο πρόβλημα κουλτούρας βίας που χειροτερεύει τα πράγματα σε πιο ευάλωτα και ευαίσθητα πεδία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης