Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οπαδική βία: Στον Άρειο Πάγο με στοιχεία - φωτιά και 200 ονόματα χούλιγκανς ο Οικονόμου και ο Βρούτσης

Οπαδική βία: Στον Άρειο Πάγο με στοιχεία - φωτιά και 200 ονόματα χούλιγκανς ο Οικονόμου και ο Βρούτσης
Eπιστολές στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γ. Οικονόμου και στον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γ. Βρούτση, για να πραγματοποιηθεί συνάντηση με αντιπροσωπεία των διαιτητών, έστειλε  ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), Π. Μπαλτάκος
(upd7) Tην ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς, με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο, ζήτησαν εκ μέρους της Κυβέρνησης από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.
Μάλιστα, μετέβησαν στον Άρειο Πάγο κρατώντας ανά χείρας φακέλους με στοιχεία, που συμπεριλαμβάνουν και λίστα με 200 ονόματα φερόμενων ως χούλιγκαν και μη που δραστηριοποιούνται σε όλες τις ομάδες και σε πανελλαδική κλίμακα,
που στόχο έχουν  να οδηγήσουν στην εξάρθρωση και στην παραπομπή στη δικαιοσύνη των φυσικών και ηθικών αυτουργών παράνομων συμπεριφορών και περιστατικών που συνδέονται με αθλητική βία, στέλνοντας το μήνυμα πως πρέπει  «να αντιμετωπίσουμε τις αγέλες των χούλιγκαν και αυτούς που τους ανέχονται και ίσως τους κινητοποιούν».
Η Δικαιοσύνη αναμένεται να προβεί στη συνένωση όλων των δικογραφιών που υπάρχουν στις κατά τόπους Εισαγγελίες, έτσι ώστε να εξετάσει εάν πίσω από τα περιστατικά οπαδικής βίας που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας υπάρχει κάποια εγκληματική οργάνωση με συγκεκριμένη δομή και ηγεσία και μετά να κάνει τα επόμενα βήματα.
Παράλληλα, αντίστροφα μετρα ο χρόνος για την  απολογία του 18χρονου, ο οποίος συνελήφθη για τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού με ναυτική φωτοβολίδα στις 7/12  στα επεισόδια που ξέσπασαν έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», στου Ρέντη. Όμολόγησε την πράξη του και σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ βαρύνεται και με άλλες σοβαρές κατηγορίες. 
Σε κρίσιμη κατάσταση και διασωληνωμένος παραμένει στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας ο 31χρονος αστυνομικός που τραυματίστηκε από ναυτική χειροβομβίδα του Ρέντη.

Στον Άρειο Πάγο ο Οικονόμου και ο Βρούτσης - Προσκόμισαν λίστα με 200 ονόματα

Στον Άρειο Πάγο μετέβησαν σήμερα, Τρίτη 12/12, στις 12:00, ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη, Γ. Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γ.  Βρούτσης, κρατώντας ανά χείρας φακέλους με στοιχεία και μια λίστα με 200 ονόματα χούλιγκανς.
«Ο κατάλογος των ατόμων αυτών αφορά όλα τα χρώματα και όλη την επικράτεια»,
ανέφερε ο κ. Οικονόμου, εξηγώντας πως «η επιλογή τους έγινε από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικές αρχές «και τους καθιστούν "υψηλού κινδύνου" πρόσωπα, σε ό,τι αφορά την οπαδική βία».
Τα στοιχεία
που προσκομίστηκαν αφορούν τη δράση πολλών προσώπων σε βάθος χρόνου και εγκληματικές δραστηριότητες των εμπλεκομένων προσώπων που συνδέονται άμεσα και με το κοινό ποινικό έγκλημα, όπως εκβιασμοί, ναρκωτικά, προστασία κ.λπ.
«Yπάρχουν πρόσωπα που εμπλέκονται σε πολλές υποθέσεις και σε βάθος χρόνου, δηλαδή που φθάνουν ακόμη ως την εποχή της δολοφονίας του Φιλόπουλου», τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Θα πρέπει «να αντιμετωπίσουμε τις αγέλες των χούλιγκαν και αυτούς που τους ανέχονται και ίσως τους κινητοποιούν», ανέφερε εξερχόμενος από τον Άρειο Πάγο ο κ. Οικονόμου, ενώ ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε πως
«η πολιτεία είναι εδω για να δώσει ένα τέλος στην μάστιγα αυτή μέχρι τέλους για να φέρουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε όλοι».
Όπως δήλωσε ο κ. Βρούτσης, «εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, βρεθήκαμε σε μία υψηλού συμβολισμού επίσκεψη στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σήμερα για να καταθέσουμε ενώπιόν της πολύ ουσιαστικά στοιχεία, τα οποία έχουν να κάνουν με την οπαδική βία. Είναι ο συμβολισμός μεγάλος γιατί είμαστε αποφασισμένοι με την ενέργεια αυτή και τη σημερινή επίσκεψη να αποδείξουμε και αποδεικνύουμε την αποφασιστικότητά μας να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα στη μάχη για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στα γήπεδα, την ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους, την ασφάλεια και τις αξίες του αθλητισμού».
Πρόσθεσε πως «η παρουσία των στοιχείων που παραθέσαμε, ο κάθε υπουργός από την πλευρά του και το δικό του χαρτοφυλάκιο, έχουν να κάνουν με πραγματικά περιστατικά, τα οποία αποδεικνύουν διαχρονικά ότι αυτή η οπαδική βία, η οποία υπάρχει στο σύστημα του αθλητισμού της χώρας μας, που ξεπερνάει όμως τα όρια του αθλητισμού, συνδέεται διαχρονικά και με πρόσωπα, ξεπερνάει πολλά πράγματα και έρχεται σήμερα να μπει και το στοιχείο της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς όλα αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν διαμέσου ξύλοδαρμών διαιτητών, καταγγελίες οι οποίες έχουν γίνει από τους δημοσιογράφους για ξυλοδαρμούς, καταγγελίες διαχρονικά στους εισαγγελείς ότι είναι πραγματικά περιστατικά συνδυαζόμενα με όλα αυτά τα θλιβερά γεγονότα, τα επεισόδια τα απαράδεκτα που πρέπει να συσχετιστούν, να αναδειχθούν και να αναβαθμιστούν. Η πολιτεία και η κυβέρνηση είναι εδώ παρούσα για να δώσει ένα τέλος σε αυτή την πανδημία, τη μάστιγα που υπάρχει την απαράδεκτη και θα το πολεμήσουμε και θα είμαστε εδώ μέχρι τέλους, μέχρι να φέρουμε τα τελικά αποτελέσματα που επιθυμούμε όλοι».
Από την πλευρά του, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως «προσκομίσαμε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρκετά σοβαρά στοιχεία και ζητήσαμε, εκ μέρους της Κυβέρνησης, την αναβάθμιση της ποινικής παρακολούθησης της όλης διαδικασίας, με σκοπό να φτάσουμε στην εξάρθρωση και την παραπομπή στη Δικαιοσύνη τόσο των φυσικών, όσο και των ηθικών αυτουργών παράνομων συμπεριφορών, συμπεριφορών παραβατικών, περιστατικών, που συνδέονται με αθλητική βία, είτε με βία με αθλητικό υπόβαθρο. Νομίζω πως τα στοιχεία που παραδώσαμε στην κα Εισαγγελέα και όσα θα προσκομίσουμε, διότι οι διαδικασίες και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, θα βοηθήσουν σε μία κατεύθυνση που αποτελεί κοινό τόπο για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και καθοριστικά τις αγέλες των χούλιγκαν, αλλά και όσους, ενδεχομένως, τους ανέχονται ή τους υποκινούν».
Αναμένεται η Δικαιοσύνη να διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις, ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα, εάν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις.

Οικονόμου: Κύκλοι που δίνουν υποστήριξη ηθική, υλική στις εγκληματικές συμμορίες

«Η πολιτική μας απέναντι στη βία, σε κάθε μορφή βίας και κυρίως στην οπαδική, είναι μια πολιτική που οφείλει να είναι δυναμική. Τα τελευταία χρόνια, λόγω των νόμων που ψηφίσαμε, των ελέγχων που κάναμε, περιορίσαμε το φαινόμενο αρκετά, βρήκαμε τρόπους να μπουν άνθρωποι φυλακή, βρήκαμε τρόπους να λιγοστέψουν τα φαινόμενα στα γήπεδα. Δεν το μηδενίσαμε», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Οικονόμου, λίγο πριν τη μετάβασή του στον Άρειο Πάγο.
Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open σημείωσε πως μόνο τους τελευταίους 3 μήνες έγιναν 694 συλλήψεις, αλλά και πως έχουμε μία ακόμη έξαρση χουλιγκανικής συμπεριφοράς, μία αποκτήνωση.
«Έχουμε αφιονισμένες αγέλες, οι οποίες με μία κτηνώδη συμπεριφορά επιτέθηκαν δολοφονικά ενάντια σε αυτόν τον αστυνομικό. Γιατί συνεχίζεται αυτό; Είναι ένα απλό ερώτημα που έχει να κάνει με τη γενικότερη κουλτούρα βίας που παρατηρούμε. Και εσάς βλέπω που αναδεικνύετε μία σειρά από ζητήματα αυτής της συμπεριφοράς βίας σε πολλούς χώρους, στα σχολεία, μέσα στις οικογένειες , στα Μ.Μ.Μ.. Αλλά σε ό,τι αφορά στην οπαδική -γιατί εκεί είναι το θέμα μας τώρα- ενδεχομένως γιατί υπάρχουν κύκλοι οι οποίοι εξακολουθούν να δίνουν υποστήριξη, ηθική, υλική, κάλυψη οτιδήποτε σε αυτού του είδους τις συμμορίες», είπε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε ότι «ο τρόπος με τον οποίο δρουν και από το τελευταίο τραγικό περιστατικό της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του αστυνομικού που προκύπτει από τις καταθέσεις που έχει η Αστυνομία, αλλά και από τα υπόλοιπα στοιχεία που θα συλλέξουμε -υπογραμμίζω εξαιτίας της επιλογής να γίνει αυτή η μαζική προσαγωγή τη νύχτα της επίθεσης- δείχνουν ότι στο συγκριμένο τουλάχιστον –δεν είναι το μόνο- υπήρχε σχέδιο, οργάνωση, άνθρωπος που είχε κρύψει τα πολεμοφόδια εκτός γηπέδου, μήνυμα συγκεκριμένη στιγμή «να βγούμε έξω να χτυπήσουμε», υπήρχαν καθοδηγητές.
Όλα αυτά δείχνουν οργανωμένα σχέδια. Θυμίζει συμμορίες εγκληματικές. Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η οπαδική βία, οι συμμορίες αυτές έχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια ξεφύγει από τη λογική μίας ομάδας που είναι φανατικοί οπαδοί – φίλαθλοι μίας άλλης ομάδας. Εδώ βλέπουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ανακατεύονται με προστασίες, με εμπόριο ναρκωτικών, άλλες παράνομες πράξεις, εμπλέκονται με όπλα, με συμμορίες του κοινού ποινικού δικαίου, εμπλέκονται με ακραίες πολιτικές τάσεις, είτε ακροδεξιές φασιστικές, είτε του αντιεξουσιαστικού χώρου. Όλα αυτά λοιπόν, που κατά καιρούς η Ελληνική Αστυνομία έχει συλλέξει, που παραπέμπονται σε δίκες και γίνονται διάφορα, ενοποιημένα τώρα θα τα θέσουμε στη διάθεση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Θα ζητήσουμε την αναβάθμιση της παρακολούθησης από πλευράς Δικαιοσύνης της υπόθεσης αυτής, όχι μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενδεχομένως».
Μεταξύ ανέφερε ότι «χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για οργάνωση, για κουλτούρα εγκληματικής οργάνωσης, εγκληματικής συμμορίας, η οποία έχει πόρους, βρίσκει χρήματα, βρίσκει υποστήριξη. Υπάρχουν μία σειρά από στοιχεία και ενδείξεις διαχρονικά. Δεν αναφέρομαι ούτε μόνο στην περασμένη εβδομάδα, ούτε την προπερασμένη εβδομάδα, ούτε παλιότερα. Τώρα με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό, πρέπει να ξανά να μαζέψουμε περιστατικά, στοιχεία, ονόματα, καταδιώξεις, αποφάσεις να τα ξανά θέσουμε υπόψη της Δικαιοσύνης και, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί, να πιάσουμε το νήμα από την αρχή για να ξεδοντιάσουμε αυτού του είδους τα κυκλώματα».

Μαρινάκης: Πιο σκληρές αποφάσεις αν δεν συμμορφωθούν αυτοί που πρέπει – Η κυβέρνηση θα πάρει όσα μέτρα χρειαστούν

«Αν δεν συμμορφωθούν αυτοί που πρέπει θα πάρουμε πιο σκληρές αποφάσεις, η κυβέρνηση θα πάρει όσα μέτρα χρειαστούν, και μετά την 12η Φεβρουαρίου θα εξεταστούν πολλά και κυρίως το ηλεκτρονικό εισιτήριο με ταυτοπροσωπία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, ο οποίος χθες ανακοίνωσε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.
Ο κ. Μαρινάκης μιλώντας ΣΚΑΪ εξήγησε ότι τα κυβερνητικά μέτρα για την οπαδική βία κινούνται σε δύο επίπεδα, ενώ ξεχώρισε τη σημερινή επίσκεψη των Γ. Οικονόμου και Γ. Βρούτση στον Άρειο Πάγο που στοχεύει στην αναβάθμιση της έρευνας της Δικαιοσύνης ώστε να βρεθούν χρηματοδότες και ηθικοί αυτουργοί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην ουσία του.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, «εδώ και πολλά χρόνια φαίνεται ότι υπάρχει κάτι οργανωμένο στα γήπεδα που αφορούν και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες και όχι απλώς σε μία κροτίδα, όπως είναι οι χρηματοδοτήσεις, η εμπορία ναρκωτικών».
Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για των κεκλεισμένων των θυρών αγώνων, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι οι ομάδες κατά πλειοψηφία δεν κάνουν έλεγχο των εισιτηρίων με ταυτότητα.
«Καταλαβαίνουμε την οργή και την αγανάκτηση των φιλάθλων που έχουν πληρώσει διαρκείας, αλλά το κράτος οφείλει να προστατέψει και εκείνους που θα θελήσουν να πάνε στο γήπεδο με το παιδί τους και ένα υπεύθυνο κράτος είναι προτιμότερο σε αυτή την περίπτωση να ζητήσει συγγνώμη και να τους προστατέψει, αλλά θα ξέρουν ότι όταν επιστρέψουν ποιος θα είναι δίπλα τους», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «την ευθύνη την έχουν εκείνοι που ως ανώνυμες εταιρείες στους πελάτες τους, στους φιλάθλους τους που δίνουν τα λεφτά, δεν τους εξασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήκες».

Τα μέτρα -  Κεκλεισμένων των θυρών για 2 μήνες οι αγώνες της Super League

Κεκλεισμένων των θυρών θα διεξάγονται οι αγώνες της Super League1 έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024.
Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β΄ της super league 2 οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας, ενώ  με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Η εκτέλεση των ποινών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής της αναστέλλεται έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024.
Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών (στις 14/12) για προφανείς λόγους ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.
Μάλιστα, έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής των παραπάνω και θα εξετασθεί η παράταση σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου.
Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων:
- Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχουτους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και
- Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
Επιπρόσθετα, μέσα στο διάστημα των 2 αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, Γ. Βρούτση, μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.
Σημειώνεται ότι αυτά  τελούν σε γνώση και συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Επιστολές Μπαλτάκου σε Οικονόμου και Βρούτση για συνάντηση με αντιπροσωπεία των διαιτητών

Eπιστολές στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γ. Οικονόμου και στον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γ. Βρούτση, για να πραγματοποιηθεί συνάντηση με αντιπροσωπεία των διαιτητών, έστειλε την Τρίτη 12/12 ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), Π. Μπαλτάκος.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσ της ΕΠΟ, «ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας απέστειλε σήμερα επιστολές στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Οικονόμου και τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Βρούτση. Με τις επιστολές αυτές ζητείται συνάντηση των υπουργών με αντιπροσωπεία των διαιτητών, σε υλοποίηση σχετικής απόφασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου».

Στις 14/12 η απολογία του 18χρονος - Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη 14/12 , στις 11:00, έλαβε ο 18χρονος, ο οποίος χθες (11/12), οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Πειραιά.
Ο νεαρός  συνελήφθη για τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού με ναυτική φωτοβολίδα στις 7/12  στα επεισόδια που ξέσπασαν έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», στου Ρέντη και ομολόγησε την πράξη του. Μάλιστα,  ήταν μεταξύ των 424 προσαχθέντων για τα επεισόδια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συλληφθέντας κατέθεσε πως ήξερε ότι θα γίνει επίθεση στη διμοιρία των ΜΑΤ, τους είπαν να βγουν έξω από το γήπεδο, κάποιος του έδωσε τη ναυτική φωτοβολίδα και του έδειξε πώς να την ενεργοποιήσει. Φέρεται να είπε ότι αφού την έριξε και είδε τον αστυνομικό να πέφτει στο έδαφος, επέστρεψε στο γήπεδο.
Σε βάρος του 18χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου για την αθλητική βία.  Συγκεκριμένα η δίωξη περιλαμβάνει τα εξής αδικήματα: απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες,  κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες, διατάραξη οικιακής ειρήνης από κοινού, βιαιοπραγία από κοινού, κατοχή βεγγαλικών, κροτίδων και γενικά εύφλεκτων υλικών από κοινού,
ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις από άγνωστους δράστες.
Να σημειωθεί ότι όλες οι πράξεις είναι με την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται στον αθλητικό νόμο.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας και μάλιστα, στο στόχαστρο  μπαίνουν οι λεγόμενοι «καθοδηγητές», δηλαδή εκείνοι που φέρεται να έδωσαν την εντολή για την επίθεση.Μέσα από τις καταθέσεις των αστυνομικών και τα στοιχεία,  αναζητούν τους χούλιγκανς και τους οργανωτές των επεισοδίων στο κλειστό του Ρέντη, ενώ κατά πληροφορίες, στο μικροσκόπιο βρίσκονται 5 άτομα που φέρονται να έδιναν οδηγίες.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να εκδοθούν νέα εντάλματα για να συλληφθούν και άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, όπως του «καθοδηγητή» της επίθεσης για τον οποίο έκανε λόγο ο 18χρονος συλληφθέντας, λέγοντας πως φορούσε full face και δεν μπορούσε να διακρίνει τα χαρακτηριστικά του.Πρόκειται για άτομο που ήταν εκτός γηπέδου και έδωσε το σύνθημα της επίθεσης ρίχνοντας πρώτος μια μολότοφ.

Λύτρας (συνήγορος 18χρονου): Η δική μου αίσθηση είναι ότι ξέρει ποιος του έδωσε τη φωτοβολίδα και φοβάται να μιλήσει

«Η δική μου αίσθηση είναι ότι φοβάται, ότι προφανώς και ξέρει ποιος του έδωσε τη φωτοβολίδα και φοβάται να μιλήσει», τόνισε ο ποινικολόγος, Απόστολος Λύτρας, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση του 18χρονου συλληφθέντα για τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού με ναυτική φωτοβολίδα στου Ρέντη.
Ο κ. Λύτρας μιλώντας στο mega επανέλαβε ότι ο 18χρονος δεν ήταν οργανωμένος οπαδός και πως έχει αναφέρει στην κατάθεσή του ότι ο συγκεκριμένος που του έδωσε τη φωτοβολίδα φορούσε full face και δεν τον αναγνωρίζει.
«Δεν αλλάζει καμία στρατηγική. Αυτό που είπε ο 18χρονος και συνεχίζει να λέει είναι ότι ο ίδιος πέταξε τη φωτοβολίδα προς το μέρος του αστυνομικού», ξεκαθάρισε ο κ. Λύτρας και εξήγησε πως «αυτό που ουσιαστικά είπε είναι ότι δεν πέταξε μόνο αυτός. Πετάχτηκε άλλη μία φωτοβολίδα ταυτόχρονα, το οποίο το λένε οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Αυτό είναι που έχει φανεί ως αλλαγή, ενώ δεν υπάρχει καμία αλλαγή».
Πρόσθεσε ότι ο νεαρός «έχει δώσει τρεις καταθέσεις που αναφέρει ότι η φωτοβολίδα η δική του, αυτή που έριξε, χτύπησε στο έδαφος, δεν ήταν σε ευθεία βολή που έχει ακουστεί. Η φωτοβολίδα χτύπησε μπροστά του επειδή δεν ήξερε να τη ρίξει. Έχει εξοστρακιστεί. Είναι τελείως διαφορετικό το ότι σημαδεύω έναν αστυνομικό από το ότι βρίσκει η φωτοβολίδα στο έδαφος και μετά πάει στον αστυνομικό. Το λέω σαν νομικό ισχυρισμό για άλλους λόγους που δεν συσχετίζονται με την πράξη καθαυτή».
Περαιτέρω, ανέφερε πως ο 18χρονος «έσβησε το Instagram και το Facebook που είχε διότι δεν ήθελε να έχει πλέον επαφές με φίλους οι οποίοι πήγαιναν μαζί στο γήπεδο», σημειώνοντας πως «αυτή την στιγμή, αυτό που βλέπω γενικότερα, είναι ότι ασχολούνται με θέματα άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση. Ας πούμε δεν έχουν πάει ποτέ στο γήπεδο και επειδή είναι πολιτικοί, είναι υποχρεωμένοι να ασχοληθούν με κάποια θέματα, τα οποία ούτε καν τα γνωρίζουν. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο μεγάλο και πολύ πιο βαθύ».
«Ένα παιδί 18 χρόνων δεν ξυπνάει την Κυριακή και λέει ‘τι θα κάνω σήμερα, θα πάω το απόγευμα στο γήπεδο να σκοτώσω έναν αστυνομικό’. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι καθοδηγούν αυτήν τη νοοτροπία και αυτή τη συμπεριφορά. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι πετάνε 17 Νοέμβρη τις μολότοφ στους αστυνομικούς, είναι αυτοί που πετάνε φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών»μ είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Λύτρας τόνισε ότι «η πολιτεία πρέπει να τον προστατεύσει να μιλήσει και το θέμα της πολιτείας είναι να καταλάβει ότι ένας 18χρονος για ποιον λόγο μπαίνει σε αυτήν τη διαδικασία, τι είναι αυτό που φοβάται. Ένα παιδί 18 χρόνων που δεν έχει τιμωρηθεί στο παρελθόν, που δεν είχε ποτέ καμία εμπλοκή, πώς ξαφνικά γίνεται, έτσι όπως λέτε και εσείς, δολοφόνος».
anakriti.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης