Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Πόλεμος» για την οπαδική βία - Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση, οργή στις ομάδες - Πρόταση μομφής κατά Β. Μαρινάκη

«Πόλεμος» για την οπαδική βία - Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση, οργή στις ομάδες - Πρόταση μομφής κατά Β. Μαρινάκη
ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Άρης κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη ώστε να μην είναι πλέον πρόεδρος της Super League.
Σχετικά Άρθρα
(upd) Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις μετά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την οπαδική βία.
Στις ομάδες επικρατεί οργή, ενώ χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι ότι ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Άρης κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη ώστε να μην είναι πλέον πρόεδρος της Super League.

Η διοργανώτρια αρχή έχει συγκαλέσει έκτακτο Δ.Σ. για την Τρίτη (12/12, 15:00) το μεσημέρι, στη σκιά των δραματικών εξελίξεων.
Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση μομφής, θα πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία των μελών, με τις τέσσερις ομάδες να έχουν τη στήριξη και άλλων συλλόγων.

Κεκλεισμένων των θυρών για 2 μήνες οι αγώνες της Super League - Την Πέμπτη 14/12 η απολογία του 18χρονου

Κεκλεισμένων των θυρών θα διεξάγονται οι αγώνες της Super League έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024, μέτρο που θα επεκταθεί και στις αναμετρήσεις των ομάδων Β`, που ανήκουν στις ΠΑΕ της Super League και συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της SL2, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης.
Ο κ. Μαρινάκης ανακοίνωσε τα μέτρα
της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, που έρχονται μετά τα τελευταία επεισόδια στον αγώνα βόλει Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στου Ρέντη, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε σοβαρά 31χρονος αστυνομικός, ο οποίος δίνει μάχη για τη ζωή του σε ΜΕΘ.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών (στις 14/12).
Παράλληλα, την Τρίτη 12/12 ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη, Γ. Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γ.  Βρούτσης,  θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς.
Στο μεταξύ, προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη 14/12 έλαβε ο 18χρονος, ο οποίος οδηγήθηκε σήμερα (11/12) στον εισαγγελέα Πειραιά και κατηγορείται για τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού. Ο νεαρός  ομολόγησε την πράξη του και σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ βαρύνεται και με άλλες σοβαρές κατηγορίες. Ο Απ. Λύτρας, ο οποίος ανέλαβε την υπεράσπιση του 18χρονου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «αυτό που είπε σε μένα είναι ότι δεν έριξα μόνο εγώ φωτοβολίδα προς τον αστυνομικό. Έπεσαν δυο φωτοβολίδες. Δεν ξέρουμε αν ο αστυνομικός τραυματίστηκε από τη φωτοβολίδα που έριξε ο 18χρονος».
«Έχουμε τον δράστη της επίθεσης στα χέρια μας και βάσει των στοιχείων ελπίζουμε ότι σύντομα θα φτάσουμε στα ίχνη και των υπόλοιπων εμπλεκομένων», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κ. Δημογλίδου.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Για περαιτέρω παρεμβάσεις ακόμα πιο δραστικές  έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, εξηγώντας πως «η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εξαντλήσει τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις της για την αντιμετώπιση ενός χρόνιου προβλήματος. Και μάλιστα έχουμε κάνει σαφές ότι οι παρεμβάσεις μας θα είναι δυναμικές, δηλαδή θα επανεξετάζονται διαρκώς με βάση τα αποτελέσματά τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, τους τελευταίους μήνες η ΕΛΑΣ ενέτεινε την παρουσία της στα αθλητικά γεγονότα, προβαίνοντας σε προσαγωγές και συλλήψεις, όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο, οι έλεγχοι σε γήπεδα και συνδέσμους πολλαπλασιάστηκαν, ενώ αυξήθηκαν οι σφραγίσεις παράνομων συνδέσμων. Ταυτόχρονα, ενώ έχει ήδη αυστηροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τα σχετιζόμενα με την αθλητική βία αδικήματα, με το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αυστηροποιείται συνολικά το πλαίσιο χορήγησης αναστολών, αλλά και οι προϋποθέσεις για την υφ’ όρον απόλυση.
Ενώ δώσαμε χρόνο και χώρο για τη συμμόρφωση όλων με τις αποφάσεις μας, δυστυχώς απεδείχθη ότι απαιτούνται περαιτέρω παρεμβάσεις ακόμα πιο δραστικές, αλλά απολύτως δίκαιες και αναγκαίες».
«Τη δολοφονική συμπεριφορά εγκληματικών οργανώσεων και την θλιβερή ανοχή μιας ελάχιστης οπαδικής μειοψηφίας δεν θα την πληρώσουν ούτε οι αθλητές, ούτε οι φίλαθλοι, ούτε οι πολίτες και η πολιτεία», είπε χαρακτηριστικά.
Έτσι, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου στις 9/12 υπό τον Πρωθυπουργό, παρουσία των συναρμόδιων Υπουργών αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους 2 μήνες, δηλαδή μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2024. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β΄ της super league 2 οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας. Εκδίδεται σήμερα (11/12) σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, η οποία θα προβλέπει, παράλληλα, ότι με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να
επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Η εκτέλεση των ποινών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής της αναστέλλεται έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024.
Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για προφανείς λόγους ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.
2. Έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων:
- Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχουτους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και
- Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
Επιπρόσθετα, μέσα στο διάστημα των 2 αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, Γ. Βρούτση, μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.
3. Αύριο, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη, Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς, με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.
Επιπλέον, οι Υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.
«Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων «στρατών», οι οποίοι κατά καιρούς «ανακαλύπτουν» το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Οι ανωτέρω αποφάσεις τελούν σε γνώση και συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Στις 14/12 η απολογία του 18χρονος - Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη 14/12 , στις 11:00, έλαβε ο 18χρονος, ο οποίος σήμερα, Δευτέρα 11/12, οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Πειραιά.
Ο νεαρός  συνελήφθη για τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού με ναυτική φωτοβολίδα στις 7/12  στα επεισόδια που ξέσπασαν έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», στου Ρέντη και ομολόγησε την πράξη του. Μάλιστα,  ήταν μεταξύ των 424 προσαχθέντων για τα επεισόδια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συλληφθέντας κατέθεσε πως ήξερε ότι θα γίνει επίθεση στη διμοιρία των ΜΑΤ, τους είπαν να βγουν έξω από το γήπεδο, κάποιος του έδωσε τη ναυτική φωτοβολίδα και του έδειξε πώς να την ενεργοποιήσει. Φέρεται να είπε ότι αφού την έριξε και είδε τον αστυνομικό να πέφτει στο έδαφος, επέστρεψε στο γήπεδο.
Σε βάρος του 18χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου για την αθλητική βία.  Συγκεκριμένα η δίωξη περιλαμβάνει τα εξής αδικήματα: απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες,  κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες, διατάραξη οικιακής ειρήνης από κοινού, βιαιοπραγία από κοινού, κατοχή βεγγαλικών, κροτίδων και γενικά εύφλεκτων υλικών από κοινού,
ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις από άγνωστους δράστες.

Να σημειωθεί ότι όλες οι πράξεις είναι με την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται στον αθλητικό νόμο.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας και μάλιστα, στο στόχαστρο  μπαίνουν οι λεγόμενοι «καθοδηγητές», δηλαδή εκείνοι που φέρεται να έδωσαν την εντολή για την επίθεση.Μέσα από τις καταθέσεις των αστυνομικών και τα στοιχεία,  αναζητούν τους χούλιγκανς και τους οργανωτές των επεισοδίων στο κλειστό του Ρέντη, ενώ κατά πληροφορίες, στο μικροσκόπιο βρίσκονται 5 άτομα που φέρονται να έδιναν οδηγίες.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να εκδοθούν νέα εντάλματα για να συλληφθούν και άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, όπως του «καθοδηγητή» της επίθεσης για τον οποίο έκανε λόγο ο 18χρονος συλληφθέντας, λέγοντας πως φορούσε full face και δεν μπορούσε να διακρίνει τα χαρακτηριστικά του.Πρόκειται για άτομο που ήταν εκτός γηπέδου και έδωσε το σύνθημα της επίθεσης ρίχνοντας πρώτος μια μολότοφ.
Σημειώνεται ότι από τους 424 προσαχθέντες, περίπου 60 άτομα είναι παλιοί γνώριμοι της αστυνομίας για επεισόδια οπαδικης βίας και μερικοί έχουν βαρύ ποινικό μητρώο, ενώ οι 20 χαρακτηρίζονται ως σκληροπυρηνικοί και είναι καταγεγραμμένοι στη λίστα με υπόπτους στο τμήμα αθλητικής βίας. Επιπλέον, στο στόχαστρο των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. είναι 40 άτομα που έχουν απασχολήσει τις Αρχές κατά περίπτωση για ναρκωτικά, επεισόδια, παράβαση του νόμου περί όπλων, σωματικές βλάβες, κλοπές, ληστείες.
anakriti.JPG
Λύτρας (συνήγορος 18χρονου): Είναι σοκαρισμένος, δεν είναι οργανωμένος οπαδός - Δύο οι ναυτικές φωτοβολίδες προς τον αστυνομικό

Δεν είναι οργανωμένος οπαδός και είναι σοκαρισμένος, δήλωσε ο γνωστός ποινικολόγος, Απόστολος Λύτρας, ο οποίος ανέλαβε την υπεράσπιση του 18χρονου συλληφθέντα για τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού με ναυτική φωτοβολίδα στου Ρέντη.
Ο κ. Λύτρας μιλώντας  στον ΑΝΤ1, στον ΣΚΑΪ και στην ΕΡΤ ανέφερε ότι ο 18χρονος και η οικογένειά του ρωτούν συνεχώς για την κατάσταση της υγείας του αστυνομικού, -ο οποίος νοσηλεύεται σε καταστολή σε ΜΕΘ του νοσοκομείου Νίκαιας - και εύχονται την ταχεία ανάρρωση του.
Σημείωσε πως ο 18χρονος είναι σοκαρισμένος και αποκάλυψε ότι πέσανε προς το μέρος του αστυνομικού δύο φωτοβολίδες, από τις οποίες τη μία έριξε ο συλληφθέντας.
«Αυτό που είπε σε μένα είναι ότι δεν έριξα μόνο εγώ φωτοβολίδα προς τον αστυνομικό. Έπεσαν δυο φωτοβολίδες. Δεν ξέρουμε αν ο αστυνομικός τραυματίστηκε από τη φωτοβολίδα που έριξε ο 18χρονος» πρόσθεσε ο κ. Λύτρας.
«Δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε επεισόδια. Δεν έχει συλληφθεί ποτέ. Δεν έχει τιμωρηθεί, ούτε κατηγορηθεί ποτέ. Και δεν είναι και οργανωμένος οπαδός, όπως ακούστηκε», είπε ο κ. Λύτρας.
«Ανέφερε ότι ήταν μέσα στο γήπεδο και ότι κάποια στιγμή κάποια άτομα βγήκανε εκτός του γηπέδου. Μέσα σε αυτά και ο 18χρονος και προφανώς δεν ξεκίνησε από το σπίτι του παίρνοντας φωτοβολίδα. Εκεί πέρα κάποιος του την έδωσε που προφανώς είχε τέτοια πράγματα μαζί του», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως η μητέρα του 18χρονου το μόνο που γνώριζε ήταν ότι ο γιος της πηγαίνει στο γήπεδο.
«Αυτή τη στιγμή ο αστυνομικός χαροπαλεύει και το μυαλό όλων μας και της οικογένειας του 18χρονου είναι στην υγεία του αστυνομικού, να πάει όσο το δυνατόν καλύτερα η υγεία του. Αυτό προέχει και αυτό ενδιαφέρει», κατέληξε ο κ. Λύτρας.

Δημογλίδου (ΕΛ.ΑΣ): Σύντομα η σύλληψη του ηθικού αυτουργού της επίθεσης - Θα φτάσουμε στα ίχνη των υπόλοιπων εμπλεκομένων

«Έχουμε τον δράστη της επίθεσης στα χέρια μας και βάσει των στοιχείων ελπίζουμε ότι σύντομα θα φτάσουμε στα ίχνη και των υπόλοιπων εμπλεκομένων», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κ. Δημογλίδου, αναφερόμενη στα επεισόδια στο Ρέντη και τη σύλληψη του 18χρονου για σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού με ναυτική φωτοβολίδα.
Η κα Δημογλίδου μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως «σύμφωνα με την ομολογία του 18χρονου, τόσο αυτός όσο και οι υπόλοιποι που επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, ήταν μέσα στο γήπεδο και κατόπιν συνεννόησης βγήκαν έξω παρέλαβαν υλικά επίθεσής από άλλα άτομα και μετά την επίθεση ξαναμπήκαν στο γήπεδο.
Υπογράμμισε πως πρόκειται για μια προσχεδιασμένη και οργανωμένη επίθεση κατά των αστυνομικών δυνάμεων.
Η κα Δημογλίδου πρόσθεσε ότι σύντομα θα φτάσουν στην ταυτοποίηση και τη σύλληψη του ηθικού αυτουργού της επίθεσης.

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 31χρονος αστυνομικός

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ , σε καταστολή, ο 31χρονος αστυνομικός τα τελευταία 24ωρα στο νοσοκομείο της Νίκαιας, μετά τον τραυματισμό του από ναυτική φωτοβολίδα κατά τα επεισόδια στου Ρέντη, ενώ συνελήφθη ο δράστης που τον τραυμάτισε.
Σύμφωνα με τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν, υπήρξε κάποια μείωση του ποσοστού αίματος που έχανε ο αστυνομικός, γι’ αυτό έχει γίνει και μείωση των κατασταλτικών.
Ο 31χρονος, όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξακολουθεί να δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή.
Πρόσθεσε πως υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς η κατάσταση του έχει σταθεροποιηθεί και πρόκειται για νεαρό άτομο με δυνατό οργανισμό.

Φλωρίδης: Είναι συντεταγμένοι στρατοί - Τεράστιες οι ευθύνες των ιδιοκτητών των ομάδων

Τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τον βαρύ τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού σε επεισόδια στου Ρέντη, υπερασπίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.
«Όλες οι προσπάθειες που έιχαν γίνει παλαιότερα δεν είχαν αποδόσει για να αντιμετωπιστεί ριζικά το φαινόμενο. (…) Αυτά τα μέτρα είναι μόνο η αρχή», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι είναι «τεράστιες οι ευθύνες των ιδιοκτητών των ομάδων».
Ο Γιώργος Φλωρίδης ανέφερε, μεταξύ αλλων πως «είναι συντεταγμένοι στρατιωτικοί στρατοί. (…) Πρέπει να ενωποιηθεί η έρευνα στο χώρο του αθλητισμού, να διερευνηθούν οι διασυνδέσεις. (…) Έχουμε εγκληματικές οργανώσεις που πρέπει να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο».
«Κινούνται παράλληλα η εφαρμογή των μέτρων και η δικαστική έρευνα» διευκρίνισε στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης ενώ υπογράμμισε ότι «η τοξικότητα δημιουργείται από δηλώσεις παραγόντων».
«Όσο προσπαθούν κάποιοι να ελέγξουν ΕΠΟ και διαιτησία τα πράγματα θα οδηγούν στη βία» είπε ακόμη και επεσήμανε ότι «οι ομάδες είναι διαχρονικές ιδέες ενώ οι ιδιοκτήτες προσωρινοί».
Κλείνοντας, απηύθυνε έκκληση να αναλάβουν οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους. «Η δικαιοσύνη αναλαμβάνει τις ευθύνες της, ας κάνουν κι αυτοί που πρέπει τη δική τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης.

Οικονόμου: Τον Φεβρουάριο θα επανεξεταστεί ποια γήπεδα θα λειτουργήσουν - Δολοφονική δράση από αφιονισμένους χούλιγκαν

Για «αποκτήνωση του χουλιγκανισμού» έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου μιλώντας για τα επεισόδια στον Ρέντη που οδήγησαν στον σοβαρό τραυματισμό αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την οπαδική βία.
«Η πολιτική αντιμετώπιση της οπαδικής βίας οφείλει να είναι δυναμική και να προσαρμόζεται στις εξελίξεις κάθε φορά» είπε ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ANT1 το βράδυ της Δευτέρας 11/12. Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο, υποστήριξε πως έχουν γίνει πράγματα στο πλαίσιο της αθλητικής βίας. «Άνθρωποι έχουν πάει φυλακή. Επειδή άλλαξε το νομικό πλαίσιο, έχει εργαλεία στα χέρια της η Αστυνομία».
«Οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις δράσεις μας στο κλίμα αποκτήνωσης του χουλιγκανισμού που ζούμε. Είτε διότι είναι συνεπακόλουθο μιας τεράστιας κουλτούρας βίας, είτε γιατί χρειάζονται ενίσχυση τα μέτρα και καλύτερη εφαρμογή, είτε γιατί χαίρουν ηθικής και υλικής υποστήριξης από κύκλους που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μαζί με τον Γιάννη Βρούτση την Τρίτη (12/12), ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη είπε: «Θα ζητήσουμε να εξεταστεί σαν δράση εγκληματικών συμμοριών και με συμπεριφορές που συνδέονται με άλλες υποθέσεις όπως εμπορίας ναρκωτικών, και με βαθύ ιστορικό που θα καλύπτει πολύ πίσω, σε δολοφονίες και πρόσωπα. Θα ζητήσουμε επανέλεγχο σειράς υποθέσεων που θα βοηθήσουν τις Αρχές να αναζητήσουν τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς σε αυτές τις αγέλες χουλιγκάνων».
Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε πως «σε ένα αθλητικό γεγονός με 40 χιλιάδες ανθρώπους δεν είναι δυνατό να μην υπάρχει αστυνομική παρουσία». «Χρειάζεται να σταθμίσουμε τον ρόλο τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία θα κάνει καλύτερα την δουλειά της στα γήπεδα. Η δίμηνη προθεσμία δόθηκε για να εφαρμόσουν οι ΠΑΕ πράγματα που είναι ψηφισμένα».
«Ορθώς οι υγιείς φίλαθλοι αισθάνονται ότι τιμωρούνται εξαιτίας ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα γήπεδα για να κάνουν επεισόδια».
Επίσης, προανήγγειλε επανεξέταση των λειτουργιών των γηπέδων, τονίζοντας ότι «εάν δεν πληρωθούν οι συνθήκες είναι σαφές ότι θα επανεξεταστεί στις 12 Φεβρουαρίου ποια γήπεδα θα λειτουργήσουν και ποια όχι».
Τέλος, εξήρε την επιλογή της Αστυνομίας για μαζικές προσαγωγές, λέγοντας ότι «υπάρχει πλήθος στοιχείων που θα οδηγήσει και θα ξετυλίξει το κουβάρι ακόμη παραπέρα, ενδεχομένως μέχρι και υποκινητές που να μπορεί να μην φανταζόμαστε αυτήν την ώρα».

Την ίδια στιγμή, «ντροπιαστική» χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτητα όσα αναφέρει στη συνέντευξη Τύπου ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός.
«Δεν θέλω να πω πολλά για τη σημερινή συνέντευξη του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού και για την ντροπιαστική ανακοίνωση την ημέρα που χτυπήθηκε ο αστυνομικός. Το μόνο που θέλω να πω είναι πως αυτού του τύπου οι αντιδράσεις βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με την κοινή λογική. Τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα της Αστυνομίας, τη δικογραφία, τις ανακρίσεις και τα όσα θα έρθουν στη δημοσιότητα, από την ανάλυση των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί από τον χώρο εκείνο» ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου και συνέχισε:
«Δεν θα σταματήσουμε. Εξαιτίας της επιλογής της αστυνομίας να κάνει αυτή τη μαζική προσαγωγή, υπήρξε πλήθος στοιχείων που θα ξετυλίξουν το κουβάρι ακόμα παραπέρα, ενδεχομένως μέχρι και υποκινητές που δεν φανταζόμαστε αυτή την ώρα. Την ώρα που έχουμε τη δολοφονική δράση αφιονισμένων χούλιγκαν, με αυτή την κτηνώδη συμπεριφορά, δεν επιτρέπεται και δεν μπορεί κανείς να προσπαθεί να δώσει ηθικό, ιδεολογικό ή οπαδικό έρισμα σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και δικαιολογίες!».
«Η πολιτική αντιμετώπιση της οπαδικής βίας οφείλει να είναι δυναμική και να προσαρμόζεται κάθε φορά στις εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας. Έχουμε κάνει πράγματα, θα είναι άδικο και μηδενιστικό να πούμε πως δεν έχει γίνει τίποτα. Βρίσκονται άνθρωποι στη φυλακή γιατί τους συνέλαβε η Αστυνομία, βρίσκονται άνθρωποι στη φυλακή γιατί έχει αλλάξει το νομικό πλαίσιο.
Έχει εργαλεία η Αστυνομία, αλλά προφανώς όπως φαίνεται, οφείλουμε να προσαρμόσουμε τη δράση μας σε αυτό το κλίμα αποθράσυνσης, αποκτήνωσης του χουλιγκανισμού που ζούμε, είτε γιατί χρειάζονται ενίσχυση τα μέτρα και καλύτερη εφαρμογή τους είτε γιατί εξακολουθούν οι χούλιγκαν να βρίσκουν ηθική και υλική υποστήριξη από κύκλους, που με σοβαρότητα οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε.
Θα ζητήσουμε από πλευράς δικαιοσύνης την αναβάθμιση της παρακολούθησης του συνόλου της υπόθεσης, να εξεταστεί η υπόθεση αυτή σαν δράση εγκληματικών συμμορών, που συνδέονται και με άλλες δράσεις, όπως εμπόριο ναρκωτικών, προστασίες, διασυνδέσεις με ακραίες πολιτικές οργανώσεις, συμμετοχή σε περίεργες συμμορίες και μαφίες.
Θα ζητήσουμε επίσης επανέλεγχο μιας σειράς υποθέσεων που θα βοηθήσει συνολικά τις αρχές να εντοπίσουν τους φυσικούς αλλά και τους ηθικούς αυτουργούς, ακόμα και σε υποθέσεις που έλαβαν χώρα στο παρελθόν.
Σε ένα αθλητικό γεγονός, στο οποίο υπάρχουν 20, 30 ή 40 χιλιάδες φίλαθλοι, δεν γίνεται να μην υπάρχει αστυνομική παρουσία. Υπάρχουν φωνές που λένε πως η αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά στα γήπεδα, υπάρχουν και φωνές που λένε πως στα γήπεδα πρέπει πάντα να υπάρχει αστυνομία. Εμείς πρέπει να σταθμίσουμε τον ρόλο της αστυνομίας στα γήπεδα.
Το διάστημα των δύο μηνών δόθηκε προκειμένου να φροντίσουν οι ΠΑΕ να εφαρμόσουν πράγματα που είναι ψηφισμένα. Υπάρχει ένα ζήτημα με τους ανθρώπους που έχουν πληρώσει εισιτήρια διαρκείας, και βλέπουν πως τιμωρούνται και αυτοί, εξαιτίας ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα γήπεδα για να κάνουν επεισόδια.
Υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα και προβλήματα. Υπάρχει μία αδυναμία ελέγχου, εάν δηλαδή το πρόσωπο που έχει πληρώσει εισιτήριο, είναι το ίδιο πρόσωπο που πάει στο γήπεδο και παρακολουθεί έναν αγώνα, αλλά και η αδυναμία μέσω των συστημάτων καμερών, οι οποίες δεν λειτουργούν με τρόπο ικανοποιητικό, να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος».

Όπως είπε επίσης ο κ. Οικονόμου, «υπάρχει μια αδυναμία ελέγχου ταυτοπροσωπίας στην έκδοση εισιτηρίων και ένα πρόβλημα στη λειτουργία των καμερών στα γήπεδα. Αυτά τα προβλήματα πρέπει και θα λυθούν, ώστε κανείς που δημιουργεί ζητήματα να μην μπορεί να ξεφύγει", ενώ συμπλήρωσε πως εάν στο τέλος τπυ διμήνου δεν έχουν πληρωθεί οι απαραίτητες συνθήκες, τότε θα επανεξεταστεί το πλαίσιο.
Όσον αφορά την εξέλιξη των ερευνών για τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού στου Ρέντη και για την πιθανή εμπλοκή και άλλων προσώπων ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Οικονόμου ανέφερε πως «υπάρχει πλήθος στοιχείων που θα ξετυλίξει το κουβάρι ακόμη παραπέρα».

Ολυμπιακός: Απαγωγή, ομηρία και βασανιστήρια οπαδών μας από την ΕΛ.ΑΣ.

Για «αλόγιστη χρήση δακρυγόνων στο πάρκινγκ, χωρίς να γίνεται το παραμικρό επεισόδιο» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας και νομικός εκπρόσωπος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού Δημήτρης Νιάκος, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου του συλλόγου του Πειραιά για όσα συνέβησαν στον αγώνα βόλεϊ του League Cup ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.
Αποτέλεσμα των επεισοδίων στο «Μελίνα Μερκούρη» του Ρέντη ήταν ο πολύ σοβαρός τραυματισμός 31χρονου αστυνομικού που δίνει μάχη για τη ζωή του από ναυτική φωτοβολίδα που δέχτηκε στον μηρό. Ο κ. Νάκος υπογράμμισε ότι ο οργανισμός του Ολυμπιακού «δεν θέλει κοντά του τους μπαχαλάκηδες», αλλά κατήγγειλε και ομηρία κατά των οπαδών από την αστυνομία.
Ο Δημήτρης Νιάκος αρχικά εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον άτυχο αστυνομικό που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων: «Δεν θέλουμε να υπάρξει άλλο θύμα, ελπίζουμε αυτό το γεγονός να είναι το τελευταίο περιστατικό που έχει γίνει σε αθλητικούς χώρους. Tα επεισόδια σημειώθηκαν τουλάχιστον 500 μέτρα μακριά από το γήπεδο μας. Κατά την διάρκεια του πρώτου σετ 50 μπαχαλάκηδες, αυτοί οι γνωστοί άγνωστοι, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς. Δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο. Επιτέθηκαν σε μία διμοιρία 500 μέτρα μακριά».
«Έχουμε την μαρτυρία του διαιτητή ότι δεν μπορούσε να διακόψει τον αγώνα, καθώς τα επεισόδια δεν έγιναν στο περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου και δεν κινδύνεψαν αθλητές οι παράγοντες. Βέβαια, στη συνέχεια κι ενώ η αστυνομία συνέχιζε να κάνει χρήση δακρυγόνων, αναγκάστηκε να διακόψει τον αγώνα», συνέχισε.
«Προκαλούμε την αστυνομία να βγάλει τις συνομιλίες των αστυνομικών, όταν είδαν αυτούς τους 50 μπαχαλάκηδες… Εφόσον έχει λήξει το επεισόδιο αυτό υπήρχε διμοιρία στο πάρκινγκ του γηπέδου, να βγει στον δρόμο και να περικυκλώσει αυτούς τους 50 μπαχαλάκηδες. Το έκαναν; Θα αποδειχθεί μέσα από τους διαλόγους».
«Προκαλούμε την αστυνομία να βγάλει τις συνομιλίες των αστυνομικών όταν είδαν αυτούς του 50 μπαχαλάκηδες. Έχει ξεκινήσει η λογική του παραλόγου, ερχόμαστε σε άλλες εποχές. Ένα γήπεδο περικυκλώθηκε από την αστυνομία, κάνοντας αλόγιστη χρήση χημικών. Κατέβασαν όλη την αστυνομική δύναμη της Αττικής ακόμη και από το ΟΑΚΑ στου Ρέντη», πρόσθεσε.
Ο κ. Νάκος κατήγγειλε επίσης ότι «είχε πιάσει μια εστία φωτιάς εντός του γηπέδου, αλλά δεν μπορούσε να πλησιάσει Πυροσβεστική. Όταν αναφέραμε σε αξιωματικό της αστυνομίας ότι έχει πιάσει φωτιά μας είπαν “δεν μας ενδιαφέρει, να καείτε ζωντανοί”».
Όσο για τις μαζικές προσαγωγές και τη σύλληψη του δράστη, ο Δημήτρης Νιάκος επισήμανε: «Δεν μας νοιάζει αν υπήρξε ο δράστης μέσα στους προσαχθέντες. Μας νοιάζει ότι συνέλαβαν ένα ολόκληρη γήπεδο. Είναι ψέμα ότι ο δράστης συνελήφθη γιατί ήταν μέσα στους προσαχθέντες. Έγιναν νέες συλλήψεις, η αστυνομία έκανε τη δουλειά της και βρήκε τον δράστη. Η αστυνομία δεν βρήκε τον δράστη από το… φιάσκο να συλλάβει 424 άτομα. Μια συγνώμη από τους αξιωματικούς της αστυνομίας δεν έχουμε ακούσει».
«Μιλάμε για μια διάρκεια 30 ωρών, για μία απαγωγή, για ομηρία, για βασανιστήρια. Στην Πέτρου Ράλλη ήμουν ο πρώτος που μπήκα και είδα τους προσαχθέντες. Ενώ είναι προσαχθέντες με δυνάμεις των ΜΑΤ, ένας από αυτούς βλέπει ένα παιδάκι στην καρέκλα και το χτυπάει στο κεφάλι. Ήμασταν πέντε δικηγόροι και ξεσηκωθήκαμε, φωνάξαμε τους ταξιάρχους. Σαν Ολυμπιακός καλούμε όσα παιδιά και πατεράδες έχουν υποστεί κάποια βία. Να περιμένουν να κάνουμε μία συνάντηση, θα προβούμε στα νόμιμα, με αγωγές και μηνυτήριες αναφορές κατά του ελληνικού δημοσίου και της αστυνομίας για τον βασανισμό αυτών των ανθρώπων».
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός θα προχωρήσει σε αγωγές και μηνύσεις, ενώ κάλεσε όλους όσοι υπέστησαν αστυνομική βία να συμπορευθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης