Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν αποδείχθηκε επαρκής στην πρόληψη της οπαδικής βίας

Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν αποδείχθηκε επαρκής στην πρόληψη της οπαδικής βίας
Η ΝΔ έχει εκμεταλλευτεί ψηφοθηρικά κατά διαστήματα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με τον Σ. Φάμελλο
«Από τον κ. Μητσοτάκη έχουμε πληθωρισμό δηλώσεων, αλλά δεν έχουμε λύσεις για την οπαδική βία», τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος.
Ο κ. Φάμελλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» ανέφερε ότι «είναι τραγικό ότι η οπαδική βία αντί περιορίζεται επεκτείνεται τώρα και στο βόλεϊ. Αυτό δείχνει δυστυχώς ο πρόσφατος σοβαρός τραυματισμός του αστυνομικού. Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη επισκεφθεί το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο αστυνομικός».
Πρόσθεσε πως «μας προκαλεί ανησυχία επίσης ότι τα γεγονότα είναι σε απόλυτη αντίθεση με τις πρωτοβουλίες και συσκέψεις μετά τον θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια, τον θάνατο του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη που έχει στιγματίσει την πόλη. Δεν είναι επαρκής η πολιτεία στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και γενικότερα στα θέματα ασφάλειας και τα τελευταία χρόνια υποχωρούμε».

Για παραίτηση Δραγασάκη

Για την παραίτηση του Γιάννη Δραγασάκη από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέφερε πως «στο κείμενό του εκφράζει πράγματι σοβαρές πολιτικές διαφωνίες αλλά, παραμένει στο μοναδικό κόμμα που εκφράζει την προοδευτική, δημοκρατική και αριστερή πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αυτό μάς δίνει και ένα μήνυμα για πράγματα που πρέπει να διορθώσουμε. Υπάρχει όμως και μία σημαντική διαφορά με όσους αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που επέλεξαν να μην παραμείνουν για να εκφράσουν τις όποιες πολιτικές διαφωνίες τους στο Συνέδριο, αλλά και σχημάτισαν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τις ψήφους όμως του οποίου εξελέγησαν. Με αυτόν τον τρόπο δεν μάς έδωσαν, εννοώ στα μέλη του κόμματος, και τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε με τις πολιτικές τους προτάσεις ή διαφωνίες».
Τόνισε πως στην Επιτροπή Θέσεων του Συνεδρίου που θα συστηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή θα ξεκινήσει και η διαδικασία συζήτησης επί των πολιτικών ζητημάτων.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να δώσει απαντήσεις σε σοβαρά ζητήματα. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ήταν φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος με την αποχώρησή του άνοιξε το δρόμο για να λύσουμε τα προβλήματα. Χρειάζεται να επεξεργαστούμε και να καταλήξουμε σε μία πρόταση προς την κοινωνία με την οποία θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας και που θα μπορεί να εγγυηθεί ότι οι πολίτες θα έχουν μία καλύτερη ζωή. Αυτό μπορεί να συζητηθεί μόνο στην πορεία προς το Συνέδριο», συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κεντρική Επιτροπή και στο Συνέδριο πρέπει να πει στους πολίτες πώς θα ζει καλύτερα αλλά και πώς η Ελλάδα θα είναι πιο δυνατή και τοποθετήθηκε ως παράδειγμα για το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης λέγοντας ότι «για παράδειγμα η φοροδιαφυγή δεν μπορεί να λυθεί με ένα βήμα προς τα πίσω που αυτό στην ουσία ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το οριζόντιο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες».

Για φορολογικό

Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για παραλογισμό του νόμου της κυβέρνησης βάσει του οποίου οι οδηγοί ταξί θα πληρώνουν αυξανόμενο φόρο γιατί θα έχουν αυξημένο τεκμαρτό εισόδημα ανάλογα με τα χρόνια που έχουν στο επάγγελμα. «Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι όταν επιλέγουμε τυχαία στο δρόμο οδηγό ταξί αυτό εξαρτάται από τα χρόνια εμπειρίας στο τιμόνι, και για το λόγο αυτό θα πληρώνει υψηλότερη φορολογία. Ο ίδιος παραλογισμός ισχύει και στις επιχειρήσεις που θα φορολογούνται περισσότερο αν δίνουν μεγαλύτερη αμοιβή στους εργαζομένους τους. Και το ίδιο ισχύει στις λαϊκές αγορές και στα περίπτερα!», σημείωσε.
Ακόμη, σχολίασε πως ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται ότι υπάρχει φοροδιαφυγή στην Ελλάδα και την μετατρέπει σε κανονικότητα, λέγοντας «αφού είναι τόσο άριστη η κυβέρνηση γιατί τότε υπάρχει ακόμη φοροδιαφυγή μετά από τόσα (4,5) χρόνια διακυβέρνησης; Περιμένω μία αυτοκριτική για αυτό αλλά και μία απάντηση στο γιατί η κυβέρνηση επέλεξε μία τόσο αναχρονιστική μέθοδο, το τεκμαρτό εισόδημα, για να λύσει το πρόβλημα;».
Κατά τον ίδιο, «το φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι τίμιο και ξεκάθαρο».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση επειδή δεν είναι δίκαιη στο θέμα της φορολόγησης.
Όπως είπε, «τα δύο διυλιστήρια της χώρας έβγαλαν για το 2023 δισ.ευρώ κέρδη, εκ των οποίων τα 2,6 δισ.ευρώ ήταν υπερκέρδη, πάνω δηλαδή από την αναμενόμενη κερδοφορία. Η κυβέρνηση επέλεξε να φορολογήσει μόλις 650 εκατ. ευρώ από τα υπερκέρδη για το 2022, καθώς και να μην τα φορολογήσει καθόλου για το 2023. Αυτό σημαίνει ότι έμειναν στα διυλιστήρια δισεκατομμύρια υπερκέρδη. Δεν έχει φορολογήσει επίσης ούτε τα υπερκέρδη των εταιριών ρεύματος, ούτε των τραπεζών».
Σημείωσε επίσης ότι η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές έχει αναβληθεί πολλές φορές από την κυβέρνηση τον τελευταίο 1,5 χρόνο, ενώ αποτελεί ένα προφανές και σύγχρονο μέτρο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. «Συνδέεται όμως και με την υψηλή προμήθεια των τραπεζών που στις περιπτώσεις περιπτέρων και ψιλικατζίδικων το κέρδος από τις συναλλαγές στις κάρτες είναι όσο και η προμήθεια των τραπεζών. Άρα η πολιτεία πρέπει να παρέμβει σε αυτό το θέμα που είναι και μία από τις υποθέσεις που διερευνά η Επιτροπή Ανταγωνισμού μαζί με τις εναρμονισμένες πρακτικές των τραπεζών που αντλούν από την αγορά σχεδόν όλη την υπεραξία. Οι τράπεζες παίρνουν σχεδόν όλο το κέρδος των μικρομεσαίων», τόνισε ο κ. Φάμελλος.
«Ουσιαστικά δουλεύουν δέκα εκατομμύρια Έλληνες και τελικά κερδίζουν δύο διυλιστήρια, τέσσερις τράπεζες, τέσσερις εταιρείες ρεύματος και πιθανά κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και εταιρείες τηλεπικοινωνιών», είπε χαρακτηριστικά.

Για το τέλος ανθεκτικότητας

Σχετικά με το τέλος ανθεκτικότητας σημείωσε ότι «η συζήτηση για το τέλος ανθεκτικότητας άνοιξε δυστυχώς μετά τις τεράστιες φυσικές καταστροφές όπου αποδείχθηκε ότι είμαστε ανοχύρωτοι ως χώρα. Όταν μάλιστα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει και σχέδιο πρόληψης πυρκαγιών με στελέχωση δασικών υπηρεσιών που δεν υλοποιήθηκε και σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας. Μου φαίνεται ακραίο να ζω σε μία χώρα που προσωπικά από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχα υπογράψει τους χάρτες πλημμύρας και τώρα είδα να πλημμυρίζουν οι περιοχές που γνωρίζαμε ότι ήταν σε αυτούς τους χάρτες, άρα μπορούσαν να προβλεφθούν. Το κίνδυνο είχε υποδείξει και το Εθνικό Αστεροσκοπείο τρεις μέρες πριν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και η πολιτεία δεν έκανε τίποτα».
«Γι΄ αυτό η κυβέρνηση εκδικείται σήμερα τους επιστήμονες, επειδή είπαν την αλήθεια, και για αυτό μεταφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, σε μία προσπάθεια να το φιμώσει λέμε εμείς», συμπλήρωσε.
Κατά τον ίδιο, «το τέλος ανθεκτικότητας είναι άδικο γιατί δεν λαμβάνει υπόψη ότι άλλο είναι η τιμή δωματίου ξενοδοχείου στη Μύκονο ή στη Δράμα, στην Αθήνα ή στην Τρίπολη. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη στην Ελλάδα».
«Πρέπει να κάνουμε πολλά για να γίνουμε Ευρώπη. Είτε αφορά στην ασφάλεια γενικά και στις φυσικές καταστροφές, είτε αφορά στην επιστήμη και στην έρευνα. Για παράδειγμα η επιλογή της κυβέρνησης για το Εθνικό Αστεροσκοπείο απομακρύνει την Ελλάδα από την Ευρώπη. Και εμάς μας ενοχλεί αυτό», ανέφερε.

Για επίσκεψη Erdogan

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Erdogan , ο κ. Φάμελλος ανέφερε πως «εμείς υποστηρίζουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο γιατί πρέπει να υπάρχει πρώτα ειρήνη στην περιοχή και να τηρείται το διεθνές δίκαιο. Υποστηρίζουμε πάντα την εθνική μας θέση και δεν θα παίξουμε παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική, όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης με τη Συμφωνία των Πρεσπών ή όπως κάνει ο κ. Σαμαράς τώρα για να χαϊδέψει το εκλογικό ακροατήριο της ΝΔ. Η ΝΔ έχει εκμεταλλευτεί ψηφοθηρικά κατά διαστήματα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Όταν όμως μιλάμε για σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία, θέλουμε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για το τι ακριβώς σημαίνει. Τι σημαίνει δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν θα προκαλέσει; δεν πιστεύω να περιλαμβάνονται θέματα άμυνας ή κυριαρχίας. Δεν θέλουμε ο κ. Erdogan να χρησιμοποιήσει αυτό το σύμφωνο ώστε να πάρει F-16 χωρίς προϋποθέσεις ενώ κάνει παραβιάσεις».
«Θέλει προσοχή λοιπόν στα μηνύματα που στέλνει η Ελλάδα προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε σχέση με την Τουρκία. Χρειάζεται λοιπόν μεγαλύτερη αυστηρότητα και να μάς διευκρινίσει η κυβέρνηση τι ακριβώς έχει συνεννοηθεί», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης