Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προς διακοπή των πρωταθλημάτων για το 2023 - Γιατί δόθηκε 48ωρη παράταση στις κυβερνητικές ανακοινώσεις (11/12)

Προς διακοπή των πρωταθλημάτων για το 2023 - Γιατί δόθηκε 48ωρη παράταση στις κυβερνητικές ανακοινώσεις (11/12)
Οι ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν τη Δευτέρα 11/12 από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Π. Μαρινάκη
Σχετικά Άρθρα
(upd 3) Αντίστροφη μέτρηση για τα μέτρα της κυβέρνησης για την οπαδική βία, μετά τα τελευταία επεισόδια στον αγώνα βόλει Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε σοβαρά 31χρονος αστυνομικός, ο οποίος δίνει μάχη για τη ζωή του σε ΜΕΘ.
Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη διεξήχθη το Σάββατο 9/12, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού , Κυριάκου Μητσοτάκη, για την οπαδική βία.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, αλλά και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννης Μπρατάκος.
Οι ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν τη Δευτέρα 11/12 από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Π. Μαρινάκη, ο οποίος το Σάββατο έδωσε μια γεύση για το τι αναμένεται λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα είναι δυναμικές».
«Η οπαδική βία είναι ένα διεθνές φαινόμενο, πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμο ακόμα και για πολύ μεγάλα κράτη, αλλά ο Μητσοτάκης είναι πολύ αποφασισμένος. Η κοινωνία λέει ένα μεγάλο «δεν πάει άλλο». Βλέπετε ότι μεταφέρεται η βία. Τώρα έγινε σε αγώνα βόλεϊ. Εύκολες λύσεις κατά της οπαδικής βίας δεν υπάρχουν. Το θέμα είναι πολύ σύνθετο και αν δεν ήταν θα το έλυναν εύκολα οι κυβερνήσεις. Να μην λαϊκίζουμε, ούτε να αντιδικούμε, όλοι στην ίδια πλευρά είμαστε. Υπάρχει κάποιος που θέλει να συγκαλύψει την οπαδική βία; Υπάρχει κάποιος που θέλει να τη γλιτώσει ο ένοχος που χτύπησε τον αστυνομικό; Εμείς θέλουμε να βρεθεί ο δολοφόνος του αστυνομικού. Αυτό θέλουμε. Ο Μητσοτάκης δεν φοβάται κανέναν. Θα γίνουν όλα αυτά που πρέπει να γίνουν», δήλωσε το πρωί του Σαββάτου σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εργασίας, Άδ. Γεωργιάδης.

Γιατί αποφασίστηκε η 48ωρη παράταση στις κυβερνητικές ανακοινώσεις (11/12)

Πληροφορίες αναφέρουν, πως ο λόγος της μετάθεσης των ανακοινώσεων κατά 48 ώρες τη Δευτέρα (11/12) είναι γιατί πρέπει να υπάρξει η σχετική συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και UEFA.


Στα σκαριά...

Η διακοπή των πρωταθλημάτων στα ομαδικά αθλήματα μέχρι το τέλος του 2023 και η επανεκκίνησή τους το 2024 υπό προϋποθέσεις, η ενεργοποίηση του νόμου Κοντονή του 2015 και των διατάξεων για ταυτοπροσωπία εισιτηρίων-οπαδών, η κατάργηση των συνδέσμων με δικαίωμα για μόνο μία λέσχη για κάθε ομάδα, αλλά και η απαγόρευση εισόδου στους αθλητικούς χώρους ακόμα και ατόμων που έχουν κατηγορηθεί χωρίς να έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για παραβίαση του νόμου για την αθλητική βία, βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της συζήτησης.
Ακόμη, η κυβέρνηση θέλει να δώσει έμφαση και στον τομέα της πρόληψης.
Κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο ΒΝ έκαναν λόγο ευθύνες και στην ΕΛ.ΑΣ για τον πλημμελή έλεγχο των φιλάθλων στα γήπεδα.
Τα παραπάνω βρέθηκαν  στο επίκεντρο της σύσκεψης στο Μαξίμου και τη Δευτερα 11/12 να φανεί εάν τελικά θα λάβουν "σάρκα και οστά."
Πάντως, ο κ. Μαρινάκης ερωτηθείς για εάν πάμε σε αναστολή πρωταθλημάτων, απάντησε «δεν θέλω να μπω σε κάτι συγκεκριμένο. Δεν προεξοφλούμε κάτι». 

Μαρινάκης: Μιλάμε για εγκληματίες - Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια

«Αντιλαμβανόμαστε την οργή και δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ο Πρωθυπουργός είχε πει τον Αύγουστο ότι όλα αυτά είναι δυναμικά, εφόσον παρατηρηθεί έξαρση. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που εργάζονται, τους ανθρώπους που είναι γύρω από τον αθλητισμό, τους φιλάθλους που θέλουν να πάνε με τις οικογένειές τους να δουν τον αγώνα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης.
Ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ πρόσθεσε πως πρέπει «να περιμένουμε έναν Πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση που δεν μασάει τα λόγια του και εφαρμόζει αποφάσεις που κάποιοι φοβόντουσαν να εφαρμόσουν για δεκαετίες».
Με αφορμή τα επεισόδια στου Ρέντη και τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, τόνισε ότι «μιλάμε για εγκληματίες, δεν νομίζω ότι κάποιοι από αυτούς που πήγαν στο βόλει ξέρουν τι σημαίνει φιλέ, σετ. Πήγαν για κάποιον συγκεκριμένο λόγο και δεν έχουν χρώμα, ούτε ομάδα. Αυτοί που είναι εγκληματίες, είναι εγκληματίες. Ήδη, έχει εξαγγείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης και θα είναι η τρίτη παρέμβαση για μία σειρά αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Τώρα, όσοι καταδικαστούν για οπαδική βία θα μπαίνουν φυλακή».
«Τους εγκληματίες πρέπει να τους βάλουμε απέναντι και πρέπει να τους βάλουμε απέναντι όλοι. Προφανώς η Κυβέρνηση με τις πολιτικές της, με κυριότερο να μπουν στη φυλακή όταν παρανομούν», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ανέφερε ότι «η συζήτηση χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες, οι οποίες προφανώς εφάπτονται. Η μία έχει να κάνει με τη βία. Οι εγκληματίες- γιατί μιλάμε για εγκληματίες δεν νομίζω ότι κάποιοι εξ αυτών που πήγαν στο βόλεϊ ξέρουν τι σημαίνει το φιλέ, το σετ, πήγαν για κάποιον συγκεκριμένο λόγο και δεν έχουν ούτε χρώμα ούτε ομάδα- δεν διαχωρίζονται σε κόκκινους, κίτρινους, πράσινους. Αυτοί που είναι εγκληματίες, είναι εγκληματίες. Οι εγκληματίες όμως είναι εγκληματίες και στα πανεπιστήμια και στα γήπεδα. Το έγκλημα δεν θεωρώ ότι πρέπει να προσδιορίζεται με κάποιο πρόθεμα.
Στη συζήτηση, λοιπόν, αυτή έχει ήδη εξαγγείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης, και θα είναι η τρίτη παρέμβαση, μια σειρά από αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Ξέρετε ποιο θεωρώ ότι είναι ο πυρήνας, η πηγή του προβλήματος; Και σας το λέω και ως δικηγόρος που έχει ασχοληθεί αρκετά με το ποινικό δίκαιο. Η παραβατική αυτή συμπεριφορά είναι κλιμακούμενη. Ξεκινούν από ήπιες ποινικά συμπεριφορές, κάποια πλημμελήματα, τα οποία είναι όμως πολύ σοβαρά. Τι συνέβαινε για όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας; Στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των πλημμεληματικών περιπτώσεων, συλλαμβάνονταν, πήγαιναν στη διαδικασία του αυτοφώρου, έπαιρναν και μια - δύο αναβολές, δικάζονταν κάποια στιγμή και έβγαιναν έξω με αναστολή. Σε δύο εβδομάδες ξαναπήγαιναν στο γήπεδο του μπάσκετ, του βόλεϊ, του χάντμπολ, οπουδήποτε και πάλι τα ίδια. Τώρα θα μένουν «μέσα», εφόσον καταδικαστούν. Έναν χρόνο, δύο, όσο αποφασίσει το δικαστήριο. Και δεν αφορά αυτό μόνο το γήπεδο, θα αφορά και τους εμπρηστές, πλημμεληματικές περιπτώσεις που κάποιος οδήγησε επειδή έτσι του «κάπνισε» έχοντας πιει δύο τρία ποτήρια και πήρε μια ζωή σβάρνα ή τραυμάτισε σοβαρά έναν συμπολίτη του. Άρα, η μια συζήτηση έχει να κάνει με τον Ποινικό Κώδικα. Είναι σημαντικές οι αλλαγές γιατί και στα κακουργήματα, η προηγούμενη Κυβέρνηση, που φωνάζει, μείωσε τις ποινές και εκεί. Και εκτέλεση των ποινών χωρίς αναστολή.
Η δεύτερη συζήτηση έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο. Ο Πρωθυπουργός έκανε μια σειρά από ανακοινώσεις τον Αύγουστο. Είπε κάποια πράγματα και έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται. Δηλαδή, και έλεγχοι στους συνδέσμους γίνονται και έλεγχοι στα γήπεδα γίνονται και μάλιστα έχουν σφραγιστεί πολλοί σύνδεσμοι. Είναι προφανές όμως ότι τρέχει και η Κυβέρνηση, τρέχει και η εγκληματικότητα. Όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλον τον κόσμο. Είπε όμως και κάτι άλλο. Ότι αυτές οι ανακοινώσεις θα είναι δυναμικές. Δηλαδή με βάση τη συμμόρφωση κάποιων. Γιατί πρέπει να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα. Δεν μπορεί κάποιοι να ανέχονται αυτές τις συμπεριφορές ή να μην είναι σφόδρα απέναντί τους».
«Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένεια του αστυνομικού που δίνει τη μάχη της ζωής του γιατί βρέθηκε στο σημείο που όφειλε να είναι για να προστατεύσει όλους εμάς τους υπόλοιπους. Και αυτό το νέο παιδί είναι πιθανό να μην γυρίσει στο σπίτι του. Και προσευχόμαστε όλοι για να γυρίσει υγιής και δυνατός στο σπίτι του», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 31χρονος αστυνομικός - Έρευνες της ΕΛ.Α.Σ για τα επεισόδια στου Ρέντη, ελεύθεροι οι 424

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο 31χρονος αστυνομικός που νοσηλεύεται τα τελευταία 24ωρα στο νοσοκομείο της Νίκαιας, μετά τον τραυματισμό του από ναυτική φωτοβολίδα κατά τα επεισόδια στου Ρέντη.
Σύμφωνα με νέο ιατρικό ανακοινωθέν ο αστυνομικός νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε καταστολή και με μηχανικό αερισμό, υποστηριζόμενος αιμοδυναμικά με σταδιακά μειούμενες δόσεις αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων.
Όπως αναφέρεται στο ιατρικό ανακοινωθέν, «κατόπιν ενημέρωσης των θεραπόντων ιατρών ο ασθενής παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ σε καταστολή και με μηχανικό αερισμό, υποστηριζόμενος αιμοδυναμικά με σταδιακά μειούμενες δόσεις αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων. Λόγω διαταραχών πηκτικότητας υπάρχει διάχυτη αιμορραγική διάθεση στο τραύμα του μηρού που ελέγχεται επαρκώς με τοπικά αιμοστατικά και επίδεση. Δερματικό θερμικό έγκαυμα στο μηρό και πέριξ του τραύματος».
Στο μεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν οι 424 προσαχθέντες για τα επεισόδια που ξέσπασαν την Πέμπτη 7/12 στου Ρέντη, σύμφωνα με τις τελευταία ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία.
Δεν έγινε καμία σύλληψη, όμως από όλους ελήφθησαν αποτυπώματα και DNA, ενώ έγινε έλεγχος για ίχνη πυρίτιδας σε χέρια και ρούχα ώστε να εντοπιστεί ο χούλιγκαν που εκτόξευσε τη φωτοβολίδα με πιστόλι.
Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τους δράστες των επεισοδίων κατά τη διάρκεια του αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός συνεχίζονται και κυρίως να εντοπιστεί ο δράστης που πέταξε την ναυτική φωτοβολίδα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, ο οποίος δίνει μάχη για τη ζωή του στο νοσοκομείο.

ΕΛΑΣ: Βρέθηκαν μαχαίρια, φωτοβολίδες και κροτίδες στο γήπεδο στου Ρέντη

Υλικό, που εντοπίστηκε και κατασχέθηκε στου Ρέντη όπου σημειώθηκαν βίαια επεισόδια με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, ο οποίος παραμένει διασωληνωμένος και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο (9/12/2023).
Οι αστυνομικές αρχές βρήκαν φωτοβολίδες, μαχαίρια, μπουκάλια και κουκούλες, ευρήματα από τη νύχτα των επεισοδίων στου Ρέντη, ενώ παράλληλα αναζητείται ο δράστης για τη επίθεση στον αστυνομικό.

renti_1.JPG

renti_2_1.JPG
renti_3_1.JPG
Οργισμένοι οι αστυνομικοί με την κυβέρνηση προχωρούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 11/12

Αστυνομικοί προχωρούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τη Δευτέρα (11/12/2023), εξαιτίας του σοβαρού τραυματισμού του 31χρονου συναδέλφου τους στου Ρέντη.
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής καλεί όλους τους αστυνομικούς να βρεθούν την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι στην έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής.
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα λάβει χώρα και άλλη παράσταση διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στο Γουδί.
Οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν ότι από τις πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα απουσιάζουν επιδεικτικά οι ρυθμίσεις για την αθλητική βία, ενώ καλούν την πολιτεία να βάλει ένα τέρμα στον χουλιγκανισμό και να σώσει ζωές.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής:

«Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας, καθώς επίσης και το χρέος που έχουμε απέναντι στον βαριά τραυματισμένο συνάδερφό μας, καλούμε όλους τους αστυνομικούς που εδρεύουν στα όρια της Β/Α Αττικής, να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11/12/23 ώρα 14:00 στην έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Β/Α Αττικής .
Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ένωσης σχετικά με τον βαρύ τραυματισμό του Συναδέρφου μας:
Είμαστε συντετριμμένοι από τον βαρύτατο τραυματισμό του συναδέλφου μας που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.
Αυτές τις ώρες, είμαστε μαζί με το σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας δίπλα στην οικογένεια του η οποία δοκιμάζεται σκληρά και άδικα. Ελπίζουμε για το καλύτερο και πιστεύουμε ότι ο συνάδελφος θα ξεπεράσει κάθε κίνδυνο και θα ανανήψει πλήρως.
Παράλληλα και καθώς γινόμαστε μάρτυρες ατέρμονων κοινωνιολογικών αναλύσεων για το « τις πταίει» , επανερχόμαστε στο σημείο μηδέν για την σοβαρή αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους. Όλοι «δείχνουν» με το δάκτυλο τους τον απέναντι και βεβαίως εξαιρούν όσους τους βολεύει. Είμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές και ουσιαστικά αναπαράγουμε το κακό που πλέον έχει εγκατασταθεί για τα καλά, ακόμη και στην πιο απίθανη αθλητική συνάντηση ήσσονος σημασίας.
Βεβαίως και τις απόμενες μέρες θα κυριαρχήσουν και οι έκτακτες συσκέψεις για το θέμα και όταν το θέμα αποσυρθεί από την τρέχουσα επικαιρότητα θα είμαστε έτοιμοι ξανά για να θρηνήσουμε το επόμενο θύμα.
Πρόσφατα παρουσιάστηκαν πρωτοφανώς ευρύτατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, στο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και στον Σωφρονιστικό Κώδικα και απουσιάζουν επιδεικτικά ρυθμίσεις για την αθλητική βία. Έτσι επικρατεί άκρατος βερμπαλισμός έως υποψίας καθώς αφήνει στο απυρόβλητο του ηθικούς αυτουργούς αυτής της αντικοινωνικής συμπεριφοράς για άλλη μία φορά. Αυτοί είναι πάντα λαλίστατοι πριν το μοιραίο που πυροδότησαν «δι’ ίδιον όφελος» ή για το δικό τους καπρίτσιο. Είναι αυτοί που αίφνης διαθέτουν ολόκληρους στρατούς πλέον από πρόθυμους για να εξαϋλώσουν τον αντίπαλο και λεονταρίζουν ότι ρίχνουν και Κυβερνήσεις όταν δεν υποτάσσονται και δεν κάνουν τα θελήματα τους.
Είμαστε λοιπόν, μάλλον πεσιμιστές, για ακόμη μία φορά για το ότι εμείς οι αστυνομικοί θα παραμείνουμε εξιλαστήρια θύματα μιας Πολιτείας που δεν τολμά. Μιας Πολιτείας που δεν προστατεύει τους εργαζόμενους της, τους στυλοβάτες της.
Το αστυνομικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει αυτή τη φορά να τολμήσει και να προχωρήσει αυτό σε κάθε νόμιμη ρήξη. Γιατί αυτή η ρήξη σώζει ζωές και πρέπει να μπει ένα τέρμα».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης