Τελευταία Νέα
Πολιτική

La Repubblica: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι και πάλι εδώ - Δεν φοβήθηκε ποτέ τις προκλήσεις

La Repubblica: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι και πάλι εδώ - Δεν φοβήθηκε ποτέ τις προκλήσεις
Πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, αφού παραιτήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έχει στόχο να δημιουργήσει ένα ίδρυμα με ευρωπαϊκό έρεισμα, ικανό να ενώσει τις «δύο αριστερές», τη σοσιαλδημοκρατική και τη ριζοσπαστική, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα
Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε και πέτυχε ένα «θαύμα» στην Ευρώπη, αυτό της επιστροφής της ριζοσπαστικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ένα ποσοστό που ξεπερνούσε κατά πολύ αυτό του 4%, τονίζει η ιταλική La Repubblica, σε άρθρο της αναφορικά με την επίσκεψη του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ στην Ιταλία.
Ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι και πάλι εδώ, αυτή τη φορά σε ρόλο «ομοσπονδιακού» για την Αριστερά, σημειώνει η εφημερίδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας έμεινε τρεις μέρες στη Ρώμη και συνάντησε σημαίνοντα στελέχη της ιταλικής κεντροαριστεράς. Είδε τον πρόεδρο του Κινήματος Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργό, Giuseppe Conte, τον πρώην πρωθυπουργό Enrico Letta και την πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας Elly Schlein.
«Ο Τσίπρας - ο οποίος παραιτήθηκε από αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ήττα του στις εκλογές του Ιουνίου - βρέθηκε στη Ρώμη για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και άδραξε την ευκαιρία για να δει παλιούς φίλους», τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, γράφει χαρακτηριστικά η La Repubblica.
«Ο Letta ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που μου άνοιξε τις πόρτες στο Palazzo Chigi το 2014, και δεν ήμουν ακόμη πρωθυπουργός. Επέκρινε και αυτός τότε τις ευρωπαϊκές πολιτικές λιτότητας» αναφέρει η εφημερίδα υπενθυμίζοντας τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα.
«Η συνεργασία μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, όταν ήταν πρωθυπουργός, ήταν στενή» ανέφεραν μετά την συνάντηση τους Conte – Τσίπρας την περασμένη Δευτέρα. «Οι δύο τους μίλησαν για την ανάγκη ενός ειρηνευτικού σχεδίου στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη, καθώς και για την ανάγκη «ομοσπονδοποίησης» των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη διότι «οι μάχες που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά πολιτικές και ιδεολογικές».
Την Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας είδε τον Nicola Fratoianni τον Πρόεδρο της Ιταλικής Αριστεράς (Sinistra Italiana), με τον οποίο η «πολιτική τους συγγένεια είναι και η πιο κοντινή».
Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε και με την Elly Schlein. «Η παραγωγή μιας εναλλακτικής πολιτικής σκέψης και εναλλακτικής πρότασης στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας είναι, για να θυμηθούμε τον Αντόνιο Γκράμσι, αυτό που μπορεί να αποκαταστήσει ελπίδα για μια νέα ηγεμονία των προοδευτικών ιδεών, απέναντι στη σημερινή κυριαρχία της δεξιάς», είναι η επιθυμία του Τσίπρα, γράφει η La Repubblica.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε για τη Γαλλία, όπου έχει προγραμματίσει αντίστοιχες συναντήσεις με στελέχη της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.
Πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, αφού παραιτήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έχει στόχο να δημιουργήσει ένα ίδρυμα με ευρωπαϊκό έρεισμα, ικανό να ενώσει τις «δύο αριστερές», τη σοσιαλδημοκρατική και τη ριζοσπαστική, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα και σχολιάζει πως «δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα, αλλά ο Τσίπρας δεν φοβήθηκε ποτέ τις προκλήσεις».
repubblica.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης