Τελευταία Νέα
Πολιτική

Tζανακόπουλος (Νέα Αριστερά) για φορολογικό: Διατάξεις αναπαραγωγής των ανισοτήτων και της αφαίμαξης λαϊκών στρωμάτων

Tζανακόπουλος (Νέα Αριστερά) για φορολογικό: Διατάξεις αναπαραγωγής των ανισοτήτων και της αφαίμαξης λαϊκών στρωμάτων
Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στον άνισο τρόπο με τον οποίο επιμερίζονται τα φορολογικά βάρη στην Ελλάδα
«‘Έχουμε μια πολιτική η οποία οδηγεί στην αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μικρών ελευθέρων επαγγελματιών και των επιστημόνων, και στην πραγματικότητα ευνοεί τους μεγάλους και πολύ μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της «Νέας Αριστεράς» Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο επιμερίζονται τα φορολογικά βάρη στην Ελλάδα.
«Οι φόροι επί των κερδών ανωνύμων εταιρειών, με στοιχεία του 2022, βρίσκονται στο 3% των συνολικών φορολογικών εσόδων του ελληνικού κράτους, γεγονός που φέρνει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των εταιρικών κερδών των ανωνύμων εταιρειών στα φορολογικά έσοδα, ανάμεσα σε όλες τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, πλην μιας, τη Λετονία. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα. Η Ελλάδα φορολογεί τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών και επιχειρηματικών ομίλων, με την χαμηλότερη επιβάρυνση, σε σχέση με όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ», είπε ο ειδικός αγορητής της «Νέας Αριστεράς».
Την ίδια ώρα, είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, παραμένει προβληματική η σχέση έμμεσων και άμεσων φόρων, καθώς «εδώ και περίπου 70 χρόνια, το 60% των φορολογικών βαρών προκύπτει από έμμεσους φόρους και μόλις το 40% από άμεσους φόρους, σε πλήρη αντίθεση, με τα ισχύοντα στην Ευρώπη και σε οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη καπιταλιστική χώρα».
Το 2022, το 58% των φορολογικών εσόδων του ελληνικού κράτους προήλθε από τον ΦΠΑ και από τα διάφορα τέλη και τους ΕΦΚ, δηλαδή από έμμεσους φόρους, είπε ο κ. Τζανακόπουλος για να τονίσει ότι τελικά «η ισορροπία παραμένει η ίδια από το 1970» και ενώ τα λαϊκά στρώματα, υφίστανται μεγάλη αφαίμαξη λόγω πληθωρισμού.
«Η δική μας γνώμη», είπε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς, είναι το νομοσχέδιο κινείται σε αυτή την κατεύθυνση αναπαραγωγής των ανισοτήτων και της αφαίμαξης λαϊκών στρωμάτων.
«Η κυβέρνηση επιστρέφει στην πολιτική των τεκμηρίων, ένα μέτρο εξ ορισμού οριζόντιο. Όταν αντιμετωπίζεις ένα καφενείο στην Αθήνα και ένα καφενείο στη Λαμία, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, τότε το φορολογικό αυτό μέτρο είναι εξ ορισμού οριζόντιο», είπε ο κ. Τζανακόπουλος που χαρακτήρισε «φοροεισπρακτικό» το νομοσχέδιο, «νομοσχέδιο που κλείνει το μάτι στη φοροδιαφυγή», «νομοσχέδιο περαίωσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης