Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης για επίσκεψη Erdogan: Μόνη διαφορά μας ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας - Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, όχι αφελείς

Μαρινάκης για επίσκεψη Erdogan: Μόνη διαφορά μας ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας - Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, όχι αφελείς
"Ούτε αφελείς είμαστε, ούτε έχουμε καμία διάθεση υποχώρηση από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα", ανέφερε ο Π. Μαρινάκης
Σχετικά Άρθρα
Με την Τουρκία διαχρονικά υπάρχει μία διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, καμία άλλη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, με αφορμή την αυριανή επίσκεψη στην Αθήνα του  Erdogan και τη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή" που βάζει στο τραπέζι τα διεθνή δικαστήρια για να δοθεί λύση σε όλα τα θέματα με την Ελλάδα.
Ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 ξεκαθάρισε πως«σεβόμαστε ως χώρα το διεθνές δίκαιο και θέλουμε να υπάρχει πλήρης σεβασμός από όλους το δείχνουμε στην πράξη. Εμείς έχουμε κυρώσει, για παράδειγμα, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία δεν το έχει κάνει από το 1982. Το δεύτερο είναι ότι για να πάνε δύο κράτη στη διεθνή δικαιοδοσία πρέπει έχει υπογραφεί συνυποσχετικό, και από τα δύο κράτη, το οποίο θα ορίζει ποιο είναι το θέμα, ποια είναι η διαφορά η οποία θα συζητηθεί στο δικαστήριο και θα επιλυθεί. Εμείς λέμε ξεκάθαρα και διαχρονικά ότι υπάρχει μία διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά άρα δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε τίποτα άλλο. Μια είναι η διαφορά. Αυτή είναι η ελληνική θέση, την έχει διατυπώσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανειλημμένως με κάθε σαφήνεια, είναι ξεκάθαρο, είναι διαχρονικό».
Επίσης, «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνεκμετάλλευσης. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση», όπως είπε.  Εξηγησε πως «η εκμετάλλευση είναι κάτι το οποίο είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της κάθε χώρας, δεν μπαίνει σε καμία περίπτωση ούτε στη συζήτηση, ούτε στη διαπραγμάτευση».
Επανέλαβε  ότι «εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, εμείς θεωρούμε ότι είναι σημαντική και η αυριανή ημέρα, άλλη μια σημαντική ημέρα που μπορούμε να κάνουμε βήματα στο να συζητάμε και οι πολλές διαφωνίες που έχουμε να μην παράγουν κρίσεις».
Κληθείς να πει ποια απάντηση θα πάρει ο Τούρκος προέδρος αν κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό πει «πάμε στη Χάγη να συζητήσουμε όλα τα θέματα», ο κ. Μαρινάκης είπε πως «είναι ξεκάθαρη. Είναι η απάντηση που σας έδωσε, είναι η απάντηση που έχει δώσει σε όλες τις ευκαιρίες που έχουν δοθεί, ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Υπάρχει μόνο μία διαφορά. Μόνο με αυτή την διαφορά μπορούμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο, εμείς σαν Κράτος που έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και θέλουμε την επίλυση. Αλλά είναι μία η διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας και καμία άλλη. Είναι σαφές, ξεκάθαρο και μη διαπραγματεύσιμο».
«Θέλουμε να θωρακίσουμε τον διάλογο. Εμείς είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι χωρίς να είμαστε αφελείς», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
«Θέλουμε κάθε φάση του διαλόγου να ενισχύει τη διαδικασία αυτή και, βέβαια, να ενισχύει και τη χώρα μας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Μέσα από όλες τις διεθνείς επαφές, μια από τις πολύ σημαντικές διμερείς συσκέψεις και επαφές με τον γείτονά μας, την Τουρκία. Εμείς θεωρούμε ότι όλο αυτό που συμβαίνει αυτούς τους μήνες, είναι σημαντικό για την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα είναι ισχυρότερη όλο αυτό το χρονικό διάστημα και έχει μπει σε μία φάση που μπορεί να συζητάει και τις διαφορές. Το ξαναλέω: Η φράση – κλειδί είναι ότι οι διαφορές δεν πρέπει να παράγουν κρίσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και από εκεί και πέρα, προφανώς, ούτε αφελείς είμαστε, ούτε έχουμε καμία διάθεση υποχώρησης, όπως το έχω πει πολλές φορές κι εγώ, από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης