Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας στον διάλογο με Τουρκία - Μήνυμα Erdogan: Δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε, στη διεθνή δικαιοσύνη για όλα

Οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας στον διάλογο με Τουρκία - Μήνυμα Erdogan: Δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε, στη διεθνή δικαιοσύνη για όλα
Το πρόγραμμα της επίσκεψης Erdogan στην Αθήνα την Πέμπτη 7/12
Σχετικά Άρθρα
(upd) Χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και με δεδομένες τις διαφωνίες, προσέρχεται η Ελλάδα στον διάλογο με την Τουρκία, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan ένα 24ωρο πριν την άφιξή του στην Αθήνα τονίζει την ισχυρή βούληση για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και ζητεί «παρόμοια προσέγγιση» και χωρίς «εξωτερικές παρεμβάσεις και από την ελληνική πλευρά».
Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή στην εφημερίδα «Καθημερινή»  βάζει στο τραπέζι τα διεθνή δικαστήρια για να δοθεί λύση σε όλα τα θέματα με την Ελλάδα.
Η Αθήνα, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Π. Μαρινάκη, ξεκαθαρίζει ότι μία  υπάρχει μόνο μία διαφορά που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας και καμία άλλη και "μόνο με αυτή την διαφορά μπορούμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο".
Ο Erdogan θα βρεθεί για λίγες ώρες στην Αθήνα αύριο, Πέμπτη 7/12,  συνοδευόμενος από 7 υπουργούς για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ). Ο ίδιος θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δηκοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται τουλάχιστον 20 συμφωνίες που είχε θα ανακοινωθούν, είτε θα υπογραφούν.
Η κυβέρνηση θέλει με τη συνεδρίαση του ΑΣΣ να γίνει ένα ακόμη βήμα προς την πορεία βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και μάλιστα, επιδιώκεται να σηματοδοτήσει την αμοιβαία βούληση για συνεργασία προς όφελος των δύο χωρων. Στόχος είναι να εδραιωθεί η ηρεμία και η βελτίωση των διμερών σχέσεων με συμφωνίες προς όφελος και των δύο πλευρών. Ωστόσο, οι διαφωνίες παραμένουν, όμως στόχος είναι να μην δημιουργούν διμερείς κρίσεις.

Μαρινάκης: Μόνη διαφορά μας ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας - Συγκρατημένα αισιόδοξοι, όχι αφελείς

Με την Τουρκία διαχρονικά υπάρχει μία διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, καμία άλλη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, με αφορμή την αυριανή επίσκεψη στην Αθήνα του  Erdogan και τη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή" που βάζει στο τραπέζι τα διεθνή δικαστήρια για να δοθεί λύση σε όλα τα θέματα με την Ελλάδα.
Ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 ξεκαθάρισε πως«σεβόμαστε ως χώρα το διεθνές δίκαιο και θέλουμε να υπάρχει πλήρης σεβασμός από όλους το δείχνουμε στην πράξη. Εμείς έχουμε κυρώσει, για παράδειγμα, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία δεν το έχει κάνει από το 1982. Το δεύτερο είναι ότι για να πάνε δύο κράτη στη διεθνή δικαιοδοσία πρέπει έχει υπογραφεί συνυποσχετικό, και από τα δύο κράτη, το οποίο θα ορίζει ποιο είναι το θέμα, ποια είναι η διαφορά η οποία θα συζητηθεί στο δικαστήριο και θα επιλυθεί. Εμείς λέμε ξεκάθαρα και διαχρονικά ότι υπάρχει μία διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά άρα δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε τίποτα άλλο. Μια είναι η διαφορά. Αυτή είναι η ελληνική θέση, την έχει διατυπώσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανειλημμένως με κάθε σαφήνεια, είναι ξεκάθαρο, είναι διαχρονικό».
Επίσης, «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνεκμετάλλευσης. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση», όπως είπε.  Εξηγησε πως «η εκμετάλλευση είναι κάτι το οποίο είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της κάθε χώρας, δεν μπαίνει σε καμία περίπτωση ούτε στη συζήτηση, ούτε στη διαπραγμάτευση».
Επανέλαβε  ότι «εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, εμείς θεωρούμε ότι είναι σημαντική και η αυριανή ημέρα, άλλη μια σημαντική ημέρα που μπορούμε να κάνουμε βήματα στο να συζητάμε και οι πολλές διαφωνίες που έχουμε να μην παράγουν κρίσεις».
Κληθείς να πει ποια απάντηση θα πάρει ο Τούρκος προέδρος αν κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό πει «πάμε στη Χάγη να συζητήσουμε όλα τα θέματα», ο κ. Μαρινάκης είπε πως «είναι ξεκάθαρη. Είναι η απάντηση που σας έδωσε, είναι η απάντηση που έχει δώσει σε όλες τις ευκαιρίες που έχουν δοθεί, ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Υπάρχει μόνο μία διαφορά. Μόνο με αυτή την διαφορά μπορούμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο, εμείς σαν Κράτος που έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και θέλουμε την επίλυση. Αλλά είναι μία η διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας και καμία άλλη. Είναι σαφές, ξεκάθαρο και μη διαπραγματεύσιμο».
«Θέλουμε να θωρακίσουμε τον διάλογο. Εμείς είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι χωρίς να είμαστε αφελείς», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
«Θέλουμε κάθε φάση του διαλόγου να ενισχύει τη διαδικασία αυτή και, βέβαια, να ενισχύει και τη χώρα μας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Μέσα από όλες τις διεθνείς επαφές, μια από τις πολύ σημαντικές διμερείς συσκέψεις και επαφές με τον γείτονά μας, την Τουρκία. Εμείς θεωρούμε ότι όλο αυτό που συμβαίνει αυτούς τους μήνες, είναι σημαντικό για την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα είναι ισχυρότερη όλο αυτό το χρονικό διάστημα και έχει μπει σε μία φάση που μπορεί να συζητάει και τις διαφορές. Το ξαναλέω: Η φράση – κλειδί είναι ότι οι διαφορές δεν πρέπει να παράγουν κρίσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και από εκεί και πέρα, προφανώς, ούτε αφελείς είμαστε, ούτε έχουμε καμία διάθεση υποχώρησης, όπως το έχω πει πολλές φορές κι εγώ, από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Erdogan: Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε

«Κυριάκο φίλε μου! Δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε. Δεν υπάρχει θέμα που δεν μπορούμε να λύσουμε  μέσω του διαλόγου, στη βάση αμοιβαίας καλής θέλησης»», δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος, R.T. Erdogan, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».
O ίδιος αναφέρει πως «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα θέματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση».
Μάλιστα, υπογραμμίζει πως η τουρκική βούληση για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων «είναι ισχυρή» και ζητεί «παρόμοια προσέγγιση» και χωρίς «εξωτερικές παρεμβάσεις και από την ελληνική πλευρά».
«Θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και να ζήσουμε ειρηνικά σε αυτή τη γεωγραφία. Είμαστε μια χώρα που έχει αποδείξει πολλές φορές ότι όταν το λέμε αυτό δεν το λέμε για να πούμε απλά κάτι. Τα μέσα της Δύσης προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τα λόγια μου», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος.
Για το «win-win» που ανέφερε, εξηγεί πως «υπάρχουν πολλά ζητήματα που δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να επιλύσουμε μεταξύ μας. Αυτό οι δύο χώρες το γνωρίζουμε. Ωστόσο, εξαρτάται από εμάς εάν θα επιτρέψουμε σε αυτά τα προβλήματα να προκαλέσουν εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών μας. Υπό αυτή την έννοια, μίλησα για μια «νέα σελίδα» στις σχέσεις μας και την αρχή του «win-win».
Υπογραμμίζει πως « η αντίληψη «win-win» βρίσκεται ήδη στον πυρήνα της προσέγγισης της Τουρκίας στις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Εάν οι διαφορές αντιμετωπιστούν ήπια, μέσω του διαλόγου και βρεθεί κοινό έδαφος, είναι προς όφελος όλων. Πρόσφατα, αποκτήσαμε καλή δυναμική στη διαμόρφωση των σχέσεών μας με την Ελλάδα στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης. Αναβιώσαμε διμερείς μηχανισμούς που ήταν αδρανείς εδώ και πολύ καιρό. Τα κανάλια διαλόγου μας είναι ανοιχτά και λειτουργούν σε όλα τα επίπεδα. Οι αμοιβαίες επισκέψεις είναι πυκνές. Εχουμε τη βούληση, στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας σε πολλούς τομείς σημαντικούς για τις χώρες και την περιοχή μας. Τώρα, ευθύνη και των δύο μερών είναι να εδραιώσουν, να θεσμοθετήσουν και να προωθήσουν αυτήν την αντίληψη. Νομίζω ότι την ίδια βούληση έχει και ο κ. Μητσοτάκης. Η Διακήρυξη Φιλικών Σχέσεων και Καλής Γειτονίας, που ελπίζουμε να υπογράψουμε στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, θα καταγράψει επίσης ξεκάθαρα αυτήν την κοινή πρόθεση».
Σημειώνει ότι «ποτέ δεν είδαμε τη γειτονική Ελλάδα ως εχθρό ή αντίπαλο. Οπως όλες οι χώρες, έτσι κι εμείς χρειαζόμαστε φίλους και όχι εχθρούς», δεν υπάρχουν προβλήματα ειδικά με την Ελλάδα που δεν μπορούν να ξεπεραστούν και «η ελληνική πλευρά έχει αναθεωρήσει την οπτική της απέναντί μας και άρχισε να κατανοεί ότι είμαστε ένα έθνος που δεν θα αρνηθεί ποτέ τη χείρα φιλίας που θα του απλωθεί. Ετσι όπως πάντα, απαντάμε κατάλληλα, χωρίς δισταγμό σε όσους εποφθαλμιούν την ασφάλεια του λαού μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και τα εθνικά μας συμφέροντα, έτσι είμαστε και πάντα ανοιχτοί στην προώθηση της συνεργασίας και της φιλίας».
«Πιστεύω ότι ο κύριος Μητσοτάκης αυτό το αντιλαμβάνεται και βλέπει ότι ειλικρινά επιθυμούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να προχωρήσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας. Παρατηρώ επίσης στον ίδιο μια προσέγγιση παρόμοια με τη δική μας και αυτό είναι ευχάριστο», συμπληρώνει ο Τούρκος πρόεδρος.
Κληθείς να απαντήσει τι θα πει στον Έλληνα πρωθυπουργό, αναφέρει τα εξής:«Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας. Ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα, στην οικονομία, το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, στα θέματα που αφορούν τη νεολαία. Ας δείξουμε αμοιβαία φροντίδα και μέριμνα στην ιστορική και πολιτιστική περιουσία των χωρών μας. Είτε πρόκειται για τα θέματα στο Αιγαίο, είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, είτε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης. Πρώτα από όλα, οι λαοί μας έδωσαν ισχυρή στήριξη και στις δύο κυβερνήσεις στις εκλογές που έγιναν φέτος και στις δύο χώρες. Με αυτή τη στήριξη, τόσο εμείς όσο και ο κ. Μητσοτάκης είμαστε σε θέση να κάνουμε δυνατά και εποικοδομητικά βήματα».
Εξηγεί ότι η δήλωσή του «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» αφορούσε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας», ενώ σημειώνει ότι «η δομική ακεραιότητας της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά, όσο και πνευματικά».
Για το μεταναστευτικό, ζητεί την αρωγή της Ε.Ε., αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Στη διεθνή δικαιοσύνη για όλα τα προβλήματα

Για το κατά πόσον είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για την παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο, ο Erdogan απαντά πως σε μία πιθανή προσφυγή πρέπει να συμπεριληφθούν περισσότερα θέματα.
Όπως δηλώνει, «πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου και της καλής θέλησης. Φυσικά, υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση. Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μη μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Οταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω. Πάνω από όλα όμως πρέπει να μιλάμε για όλα μας τα προβλήματα με γενναιότητα και να κατευθύνουμε σωστά την κοινή μας γνώμη. Εδώ η βούλησή μας για επίλυση των προβλημάτων θα είναι εξαιρετικά καθοριστική. Η δική μας θέληση είναι ισχυρή. Κοιτάζοντας τις προσπάθειές μας για την επίλυση των συγκρούσεων στο περιβάλλον μας και την ικανότητά μας να διατηρούμε τις αποστάσεις, μπορείτε να δείτε την αντίληψη της Τουρκίας και τις δυνατότητές της να επιλύει τα ζητήματα ειρηνικά. Η ειλικρίνεια και το κάλεσμά μας είναι ξεκάθαρα. Πιστεύω ότι εάν η Ελλάδα υιοθετήσει μια παρόμοια προσέγγιση, κλειστή σε εξωτερικές παρεμβάσεις, μπορούμε να κάνουμε μια καλή αρχή προς την οικοδόμηση ενός ειρηνικού μέλλοντος για τις χώρες μας».

Για αποθέματα ενέργειας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει πως «το αν υπάρχουν ή όχι αποθέματα είναι ένα ζήτημα που μπορεί να διαπιστωθεί ως αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας και όχι ως αποτέλεσμα της προσωπικής μου άποψης. Από ό,τι βλέπουμε, έχουν γίνει και γίνονται ελπιδοφόρες μελέτες όσον αφορά αυτό το θέμα. Η Μεσόγειος και το Αιγαίο είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους λεκάνες. Στην τρέχουσα διεθνή συγκυρία, η διασφάλιση και η διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας από στρατηγική άποψη έχει καταστεί βασικό ζήτημα. Υπό αυτή την έννοια, ειδικά στη Μεσόγειο υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία. Η αξιολόγηση των δυνατοτήτων μιας τέτοιας συνεργασίας μπορεί να συμβάλει τόσο στην ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της περιοχής, όσο και στην επίλυση πολιτικών ζητημάτων».
Κατά τον ίδιο, η ενέργεια είναι στοιχείο συνεργασίας και κοινού κέρδους μεταξύ όλων των χωρών και κοινωνιών και «θέλουμε να επιλύσουμε τις διαφορές μέσω του διαλόγου».
«Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε και στο Αιγαίο. Ολα είναι για την ειρήνη και την ευημερία των λαών, αλλά και των μελλοντικών μας γενεών» , σημειώνει.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Erdogan (7/12)

Στην Αθήνα θα φτάσει στις 11 το πρωί της Πέμπτης 7/12 ο Τούρκος πρόεδρος , συνοδευόμενος από 7 υπουργούς. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα τον υποδεχτεί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ακολούθως, στις 11:30 θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου , ενώ στις 12:15 θα μεταβεί στο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο R.T. Erdogan αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.
Στη συνέχεια,  θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) των δυο χωρών υπό τους κκ. Μητσοτάκη και Erdogan με τους συμμετέχοντες υπουργούς, υπό τη μορφή του γεύματος εργασίας, ενώ θα έχουν προηγηθεί παράλληλες υπουργικές συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στη Βασιλίσσης Σοφίας και στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, θα συναντηθεί, εκτός απροόπτου,  με τον Τούρκο ομόλογό του Yaşar Güler.

Οι συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που θα υπογραφούν

Κατά τη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας-Τουρκίας, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας καθώς και της αγροτικής ανάπτυξης.
Στο τραπέζι βρίσκονται τουλάχιστον 20 συμφωνίες που είτε θα ανακοινωθούν, είτε θα υπογραφούν.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές θα περιλαμβάνεται η διευθέτηση για το μεταναστευτικό, η συμφωνία ανάμεσα στο Invest in Greece με τον αντίστοιχο τουρκικό κρατικό φορέα, η συμφωνία για τη 2η διασυνοριακή οδική γέφυρα Κήποι - Υψαλα, την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Τουρκίας, τη συνεργασία για τον τομέα της προληπτικής προστασίας και πρόληψης φυσικών καταστροφών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης