Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης για επίσκεψη Erdogan: Δεν υποχωρούμε στα κυριαρχικά μας δικαιώματα - Σημαντικό οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις

Μαρινάκης για επίσκεψη Erdogan: Δεν υποχωρούμε στα κυριαρχικά μας δικαιώματα - Σημαντικό οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις
Τι ανέφερε ο Π. Μαρινάκης για τη Νέα Αριστερά
Σχετικά Άρθρα
«Δεν υποχωρούμε στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, με αφορμή τη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Erdogan την Πέμπτη 7/12 στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι διαφωνίες υπάρχουν και θα υπάρχουν σε πολύ σημαντικά ζητήματα, αλλά είναι σημαντικό να μην παράγουν κρίσεις.
Ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στην ΕΡΤ ξεκαθάρισε ότι «η πολιτική αμυντική πολιτική της χώρας, όλα αυτά τα ζητήματα που αποτελούν κόκκινες γραμμές, δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση».
Σημείωσε πως «η διαφορά μας είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Όμως υπάρχουν μια σειρά από σοβαρά θέματα, σημαντικά ζητήματα τα οποία και είναι σημαντικό να συζητούνται».

Για το φορολογικό

«Δεν είναι οριζόντιο το μέτρο φορολόγησης στους ελευθέρους επαγγελματίες έχει πολλές και σημαντικές εξαιρέσεις, καθώς και μια γενική εξαίρεση ότι όποιος δεν το αποδέχεται δέχεται έλεγχο για να μην πληρώσει το τεκμήριο», τόνισε ο κ. Μαρινάκης κάνοντας αναφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «η κυβέρνηση δεν έρχεται να βάλει μόνο ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά έχει καταφέρει το κενό ΦΠΑ να το μειώσει από το 23% στο 15%, φέρνουμε ένα νέο νομοσχέδιο με μια σειρά από παρεμβάσεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων, για τα POS και άλλα».
Σημείωσε ότι και ο ίδιος ως ελεύθερος επαγγελματίας αντιλαμβάνεται τις δύο όψεις του νομίσματος, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, αλλά δεν μπορεί ο ένας στους δυο να δηλώνει ζημίες ή να εμφανίζεται να βγάζει λιγότερα από τους εργαζόμενους του. «Πρέπει να φέρνουμε δίκαιες λύσεις. Δεν είναι ευχάριστες πάντα, αλλα αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα και προσπαθούμε να το λύσουμε» , πρόσθεσε.
Εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το πρόβλημα της υπερφορολόγησης, έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση 50 φορολογικών συντελεστών ξεκινώντας από την πρώτη θητεία της και συνεχίζει και το κάνει νομιμοποιώντας μια σειρά από προσωρινά μειωμένους ΦΠΑ για τις μεταφορές, για τα γυμναστήρια, για τον κινηματογράφο, για τα προϊόντα που σχετίζονται με την υγεία.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι το σύνολο των πολιτών υπεφορολογήθηκε. Αυτή είναι η μία συζήτηση και έχει δώσει διαπιστευτήρια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι μειώνει τους φόρους. Και ένα άλλο ζήτημα είναι η φοροδιαφυγή και πολλές φορές αυτά τα δύο συνήθως εφάπτονται. Δηλαδή για να μπορέσουμε να κάνουμε και άλλες μειώσεις φόρων πρέπει να αυξήσουμε τη φορολογητέα βάση», όπως είπε.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι οι μειώσεις ή καταργήσεις φόρων που έχουν γίνει από το 2019,είχαν τη φιλοσοφία της ελάφρυνσης των πολιτών και της προσδοκίας αύξησης εσόδων, η οποία βγήκε αληθινή.
Από το 2024, όπως ανέφερε, «θα έχουμε νέες νέους, μόνιμα μειωμένους ΦΠΑ για μια πολύ σημαντική κατηγορία προϊόντων ή υπηρεσιών, όπως είναι οι μεταφορές, ο κινηματογράφος, τα γυμναστήρια, τα αγαθά που σχετίζονται με την υγεία και θα υπάρξει και αύξηση του αφορολογήτου για κάθε οικογένεια με παιδί κατά 1.000 ευρώ, που είναι μια πολύ σημαντική έμμεση, αύξηση εισοδήματος».
Σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, επανέλαβε πως έχει αποδειχθεί ότι όσες χώρες το έκαναν απλά απορροφήθηκε από τις εταιρείες και δεν ήρθε στον καταναλωτή, προσθέτοντας πως ο πληθωρισμός τροφίμων σε βάθος έτους είναι λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αυτό είναι μια απόδειξη ότι αυτή η πολιτική αποδίδει ενδεχομένως λίγο περισσότερο από κάποια άλλη πολιτική.

Για την αντιπολίτευση

Σημείωσε ωστόσο πως «έχουμε μια αντιπολίτευση η οποία μας κατηγορεί γιατί ενώ μειώσαμε φόρους, έχουμε παραπάνω φορολογικά έσοδα. Είναι πολύ σημαντικό να καταλαβαίνουμε όλοι τα ίδια πράγματα. Να καταλαβαίνουμε ότι καμιά φορά συνήθως πετυχαίνει με το να μειώσεις φόρους για παράδειγμα, αυξάνεις τα έσοδα. Επίσης να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορεί το 71% να δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό. Αυτά είναι δεδομένα».
Σχετικά με την κριτική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι ο κ. Κασσελάκης ξεχνά πως το κόμμα του επέβαλε 30 φορολογικούς συντελεστές.
«Ας έρθουν να μας πουν ότι όλα αυτά που μας έλεγαν όλα αυτά τα χρόνια ήταν μια αποτυχία, να κάνουμε συζήτηση. (…) Να έρθουν από την αντιπολίτευση να μας πουν συγκεκριμένες προτάσεις (…) Η πραγματικότητα δεν είναι ιδανική, αλλά δεν είναι και καταστροφή που περιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά», όπως είπε.
Για τα κόκκινα δάνεια, ανέφερε ότι η αντιπολίτευση είναι αυτή που ήρε την προστασία της πρώτης κατοικίας και αυτή που νομοθέτησε να μπορούν να πηγαίνουν τα δάνεια στα funds, ενώ της καταλόγισε ότι μηδενίζει τα πάντα.
«Είναι μια καθαρά καθαρή νομοθετική παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών και των πιο ευάλωτων. Υποχρεούνται οι servicers να δέχονται τη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού, που δεν ήταν υποχρεωτικό έως τώρα, και αν έχουν μία αντίρρηση τώρα a priori πρέπει να τη δέχονται και αν έχουν αντίρρηση να προσφύγουν εκείνοι δικαστικά, ενώ μέχρι τώρα γινόταν το αντίθετο και ταλαιπωρούταν ο οφειλέτης», εξήγησε.
Τόνισε ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική χωρίς να παρεμβαίνει, όπως συμβαίνει σε άλλα καθεστώτα όμως ελέγχου της αγοράς. Και πάντοτε όταν κάτι ξεφεύγει από αυτό το οποίο προβλέπεται, προφανώς εκεί πρέπει να κινείται» είπε.

Για τα τιμολόγια ρεύματος

Σε ό,τι αφορά τα χρωματιστά τιμολόγια στο ρεύμα, ο κ. Μαρινάκης εξήγησε πως το σημαντικό που αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, έχει να κάνει με το πράσινο τιμολόγιο στο οποίο μπαίνουν αυτομάτως όσοι δεν επιλέξουν κάποιο άλλο. Δίνει τη δυνατότητα ότι με πολύ εύκολο και εύληπτο τρόπο να βλέπει κάποιος μήνα με το μήνα σε ποιον προμηθευτή συμφέρει να είσαι.
Όπως είπε, «είναι υπέρ του καταναλωτή γιατί ενισχύει τον ανταγωνισμό και αυτό θα κριθεί, αλλά θεωρούμε ότι θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών», ενώ «μία συζήτηση είναι πώς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες», σημειώνοντας πως και αυτό τον μήνα υπάρχει μηχανισμός στήριξης και πως «το άλλο ζήτημα είναι να πάμε σε ένα δικαιότερο σύστημα και στο ρεύμα».

Για Νέα Αριστερά

Ο κ. Μαρινάκης για τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά, ευχήθηκε «αντιπολίτευση χωρίς τοξικό λόγο» και σημείωσε πως κάθε προσπάθεια πρέπει να κρίνεται εκ του αποτελέσματος και με βάση τον προγραμματικό λόγο.
Όπως είπε, «σίγουρα είναι ευχάριστο ότι κάποιοι άνθρωποι από έναν πολιτικό χώρο εντοπίζουν πράγματα που εμείς τα λέγαμε πάρα πολύ καιρό την τοξικότητα, τον λόγο μίσους, τον μηδενιστικό λόγο. Μας προκαλεί απορία γιατί όσοι ήταν στην κυβέρνηση ή για 4 χρόνια στην αντιπολίτευση δεν έλεγε κανείς τίποτα για όλα αυτά, αλλά έστω και καθυστερημένα είναι σημαντικό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης