Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοντογεώργης: Δεν φοβόμαστε τον ελληνοτουρκικό διάλογο, έχουν γνώση οι φύλακες – Είμαστε καλόπιστα έτοιμοι

Κοντογεώργης: Δεν φοβόμαστε τον ελληνοτουρκικό διάλογο, έχουν γνώση οι φύλακες – Είμαστε καλόπιστα έτοιμοι
"Εργαζόμαστε, και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, συστηματικά εδώ και πάρα πολύ καιρό προκειμένου να υπάρξει επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο φυσικό περιβάλλον τους", ανέφερε ο Θ. Κοντογεώργης
«Είμαστε καλόπιστα έτοιμοι για το διάλογο, αλλά αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε συνθήκη μπορεί να δημιουργηθεί», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θ. Κοντογεώργης, για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Erdogan στις 7/12 στην Αθήνα και τη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη.
Ο κ. Κοντογεώργης μιλώντας στο Open για την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας σε λίγε ημέρες, υπενθύμισε ότι «τα τελευταία 4 χρόνια ήταν εντάσεων» και πρόσθεσε πως «εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρχει μια παραγωγική ηρεμία στην περιοχή».
Και η διαφορά με την άλλη πλευρά «να μην παράγει κρίσεις συνέχεια. Μπήκαμε στη διαδικασία με καλή θέληση, αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία», συμπλήρωσε και σημείωσε πως εκτός από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, θα υπάρξουν συναντήσεις υπουργών των δύο χωρών, στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας, του τουρισμού, της μετανάστευσης.
«Δεν φοβόμαστε κάτι σε σχέση με αυτό το διάλογο [...] έχουν γνώση οι φύλακες», διαβεβαίωσε και συμπλήρωσε πως «είμαστε καλόπιστα έτοιμοι για το διάλογο, αλλά αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε συνθήκη μπορεί να δημιουργηθεί. Θα δούμε την εξέλιξη στο Ανώτατο Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Προσδοκούμε - βλέπετε τις προκλήσεις στην περιοχή, από τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τη Μέση Ανατολή - και χρειάζεται να υπάρχει σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».
Κάνοντας αναφορά στο μεταναστευτικό τόνισε ότι «η Τουρκία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και μια συνευθύνη στη διαχείρισή του. Χρειάζεται να βρούμε ένα modus operandi σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές, ώστε να μην καθορίζουν οι παράνομοι διακινητές ποιοι θα περάσουν τα σύνορα. Να υπάρχει μια κοινή πολιτική για αυτό».

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Περαιτέρω, ο κ. Κοντογεώργης κάνοντας αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα σημείωσε πως είναι ένα θέμα που «συγκινεί και διεγείρει, γιατί συνδέεται με έναν εθνικό στόχο. Όλοι έχουμε παραστάσεις από την παιδική και όχι μόνον, ηλικία σε σχέση με το θέμα. Εμείς εργαζόμαστε, και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, συστηματικά εδώ και πάρα πολύ καιρό προκειμένου να υπάρξει επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο φυσικό περιβάλλον τους. Όπως, βέβαια, εργαζόμαστε συστηματικά για τις ελληνοβρετανικές σχέσεις που είναι σημαντικές. Το Βρετανικό Μουσείο είναι συνομιλητής μας σε όλη αυτή την υπόθεση».
Εξήγησε ότι είναι «ένα θέμα, το οποίο απαιτεί διακριτικούς και λεπτούς χειρισμούς».
«Εμείς, παρά τα όσα έχουν συμβεί, θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας, γιατί αποτελεί, πράγματι, εθνικό στόχο, ο οποίος πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα ευοδωθεί», τόνισε και πρόσθεσε τη μεταστροφή στη βρετανική κοινή γνώμη, αλλά και την παλαιότερη αντίληψη ότι δήθεν «οι Έλληνες δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τα γλυπτά, δεν έχουν κατάλληλους χώρους».
Πλέον, όμως «έχουμε ένα υπερσύγχρονο, ένα πολιτιστικό θαύμα, το Μουσείο της Ακροπόλεως», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να ανακτήσει τα γλυπτά, να τα φιλοξενήσει, και εδώ όλοι οι άνθρωποι, όλοι οι επισκέπτες, να μπορούν να τα χαρούν».

Η λογική μας να αυξάνουμε ταυτόχρονα το εισόδημα όλων

Κάνοντας αναφορά στο μέτωπο της οικονομίας ο κ. . Κοντογεώργης τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να γυρίσουμε στην περίοδο της δημοσιονομικής ανευθυνότητας. Θέλουμε να διατηρούμε ρυθμούς ανάπτυξης», με τον ταυτόχρονο στόχο δίκαιης κατανομής του μερίσματος.
«Η λογική μας είναι να αυξάνουμε ταυτόχρονα το εισόδημα όλων των συμπολιτών μας», όπως είπε.
Σχετικά με τις αυξήσεις στα διόδια, παρατήρησε πως επιβάλλονται βάσει των συμβάσεων. «Έχουν να κάνουν με τον πληθωρισμό, ήταν προγραμματισμένες», σημείωσε.

Για επιστολική ψήφο

Τέλος, για την επιστολική ψήφο ανέφερε πως είναι «σημαντικό βήμα προόδου, δημοκρατική κατάκτηση που διευρύνει και εμβαθύνει τις δημοκρατικές διαδικασίες και τα πολιτικά δικαιώματα. Ενσωματώνει τους Έλληνες του εξωτερικού πλήρως στην εκλογική διαδικασία αλλά έχει και ένα κοινωνικό πρόσημο», αφού άνθρωποι εντός της επικράτειας, υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, εποχιακά εργαζόμενοι θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους.
«Είναι πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη μυστικότητα της ψήφου».
«Προφανώς είναι ένα εργαλείο για τη μείωση της αποχής. Η μείωση της οποίας έρχεται όταν υπάρχει εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα. Όταν η κυβέρνηση κάνει αυτά για τα οποία εξελέγη - και εμείς αυτό προσπαθούμε - υπάρχει μια αξιοπιστία. Και ταυτόχρονα η αντιπολίτευση να καταθέτει παραγωγικές προτάσεις σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης