Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βορίδης: Για πρώτη φορά δεν έχουμε διψήφιο νούμερο ανεργίας, έφτασε στα επίπεδα προ κρίσης - Διπλασιασμός της δαπάνης για την υγεία

Βορίδης: Για πρώτη φορά δεν έχουμε διψήφιο νούμερο ανεργίας, έφτασε στα επίπεδα προ κρίσης - Διπλασιασμός της δαπάνης για την υγεία
«Καλύτερη δημοσιοποίηση στον κόσμο δεν μπορούσε να γίνει, έπρεπε να πληρώσουμε πάρα πολλά εκατομμύρια για να κάνουμε τέτοια εκστρατεία δημοσιοποίησης του θέματος. Δεν ξέρω τι ήθελε να κάνει ο Βρετανός πρωθυπουργός», ανέφερε ο Μ. Βορίδης
Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Μ. Βορίδης, σημειώνοντας πως «είναι ο τρίτος από τους τέσσερις μεγάλους - οι άλλοι δυο μας έχουν ήδη αναβαθμίσει - αλλά αυτός ήταν ένας αυστηρός οίκος στην αναβάθμιση».
Εκεί γίνεται λόγος για «θεαματική, μοναδική στον κόσμο, μείωση χρέους. Καμιά άλλη χώρα, μετά τον κορωνοϊό, δεν έχει καταφέρει να επιτύχει αυτό το ρυθμό μειώσεως χρέους. Τη μείωση του χρέους μπορείς να την πετύχεις και με περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα [...] (αντιθέτως) αυτό έχει γίνει με το 2ο μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, έγινε με τη συνεχή μείωση της ανεργίας. Η ανεργία έφθασε για πρώτη φορά, τον προηγούμενο μήνα, στα επίπεδα προ κρίσης. Είμαστε στο 9,6%. Για πρώτη φορά δεν έχουμε πια διψήφιο νούμερο ανεργίας», τόνισε ο κ. Βορίδης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».
Όπως είπε, «ο οίκος βάζει το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας. Έχει εκλεγεί μια κυβέρνηση [...] η οποία έχει μια άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, δεν υπάρχει κίνδυνος πολιτικών αναταράξεων». Επιπροσθέτως, η αναβάθμιση επιτρέπει να υπάρξει αύξηση της ροής επενδύσεων [...] Η ροή κεφαλαίων επιτρέπει και την αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων επιτρέπει το δανεισμό της οικονομίας. Ο δανεισμός επιτρέπει την επίτευξη αυξημένων ρυθμών ανάπτυξης. Οι αυξημένοι ρυθμοί ανάπτυξης φέρνουν φορολογικά έσοδα χωρίς να αυξάνεις τους φορολογικούς συντελεστές, μειώνουν την ανεργία, δημιουργούν εισόδημα, δημιουργούν ανταγωνισμό στις θέσεις εργασίας. Ο ανταγωνισμός στις θέσεις εργασίας αυξάνει τους μισθούς -και αυτό είναι όλο αυτό που βλέπετε το τελευταίο χρονικό διάστημα».
Μάλιστα, ο κ. Βορίδης έφερε και άλλα παραδείγματα λέγοντας πως «το γεγονός ότι την 1η Ιανουαρίου οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν αύξηση μετά από 15 χρόνια συνεχών μειώσεων δεν λέει κάτι;», ενώ όπως σημείωσε, «94% είναι η αύξηση των δαπανών για την υγεία στην τελευταία 4ετία, έχουμε διπλασιάσει τη δαπάνη για την υγεία», όμως «τώρα όλο το σύστημα υγείας πρέπει να δουλέψει [...] αυτήν την αυξημένη δαπάνη θέλουμε να δούμε [...] να την παίρνει ως βελτιωμένη παροχή υπηρεσίας υγείας ο πολίτης».
Κάνοντας και ένα σχόλιο για τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, σημείωσε ότι «η αντιπολίτευση δεν μπορεί να βρει έναν εναλλακτικό λόγο [...] ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε την εποχή των μνημονίων», σε μία εποχή που «οι εύκολες κουβέντες ήταν πολύ εύκολες και δεν οδήγησαν πουθενά».

Για το φορολογικό

Κάνοντας αναφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Βορίδης παρατήρησε ότι έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.
Κατά τον ίδιο, «τα pos στα ταξί, αλλά και η διευρυμένη χρήση αυτών των μηχανημάτων μάς επιτρέπει να έχουμε έναν αποτελεσματικότερο έλεγχο των εισοδημάτων» και όλο αυτό σημαίνει δικαιότερη φορολόγηση.
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «τα φορολογικά βάρη να ισοκατανέμονται σε όλους, όλοι να εισφέρουν κάτι και το πιο σημαντικό [...] και αυτό οδηγεί σε βελτίωση των φορολογικών εσόδων χωρίς αύξηση των φορολογικών συντελεστών»
Και, εν κατακλείδι, όλο αυτό «μας επιτρέπει είτε να μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές - που έχουμε μειώσει 50 από αυτούς - είτε να μεταφέρω κοινωνικό μέρισμα - δώσαμε 350 εκατ. τώρα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, σε πολύτεκνες οικογένειες. Αυτό μου επιτρέπει να στηρίξω συμπολίτες μου και να ενισχύσω την κοινωνική συνοχή, μου επιτρέπει να διπλασιάσω τη δαπάνη στην υγεία», συμπλήρωσε.

Για Γλυπτά του Παρθενώνα

Σχετικά με το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, κληθείς να απαντήσει  πώς του φάνηκε η γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες, που φόρεσε ο Βασιλιάς Κάρολος στη Σύνοδο Κορυφής COP28 στο Ντουμπάι, ο κ. Βορίδης σχολίασε πως «έστειλε το μήνυμα που έπρεπε να στείλει».
Με αφορμή από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού της ακύρωσης της συνάντησης με τον Κ. Μητσοτάκη, είπε πως «εμείς τα αφήνουμε πίσω αυτά, έγινε το περιστατικό. Η σχέση μας με τη Μεγάλη Βρετανία είναι μια βαθιά σχέση, είπαμε αυτά που είχαμε να πούμε».
Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «καλύτερη δημοσιοποίηση στον κόσμο δεν μπορούσε να γίνει, έπρεπε να πληρώσουμε πάρα πολλά εκατομμύρια για να κάνουμε τέτοια εκστρατεία δημοσιοποίησης του θέματος. Δεν ξέρω τι ήθελε να κάνει ο Βρετανός πρωθυπουργός...».
Εξήγησε ότι «οι συνομιλίες που κάνει η Ελλάδα και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν τις κάνει με το Βρετανό πρωθυπουργό, τις κάνει με το Βρετανικό Μουσείο» και πρόσθεσε πως «συνεχίζουμε τις εποικοδομητικές συζητήσεις μας στην κατεύθυνση να βρούμε μια λύση».

Για επιστολική ψήφου

Στο θέμα της επιστολικής ψήφου, αφού σημείωσε ότι η σχετική πρόταση είναι εξαιρετική - απονέμοντας τα εύσημα στην υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο - και λύθηκαν μια σειρά από τεχνικά ζητήματα, ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε την Αριστερά.
Κατά τον ίδιο, η συγκεκριμένη δυνατότητα «δεν είχε γίνει στην Ελλάδα νωρίτερα, διότι το μπλόκαρε η Αριστερά πάντοτε».
«Μας καθυστερούν σε αυτό, μάς καθυστερούν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μάς καθυστερούν στην οικονομία. Ευτυχώς δεν μπορούν πια...», είπε χαρακτηριστικά.
Για την επιστολική ψήφου, συμπέρανε ότι η πρακτική σημασία της έγκειται στο γεγονός ότι θα μπορούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία κάτοικοι του εξωτερικού, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, ηλικιωμένοι, ακόμη και οι εποχιακά εργαζόμενοι.
Μέσω της επιστολής ψήφου «αυξάνεται η συμμετοχή, μειώνεται η αποχή, διασφαλίζεται το δημοκρατικό δικαίωμα», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης