Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεωργιάδης: Αύξηση 3% στις συντάξεις Ιανουαρίου - Πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα, το viral video και ο Πολάκης

Γεωργιάδης: Αύξηση 3% στις συντάξεις Ιανουαρίου - Πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα, το viral video και ο Πολάκης
"Οι 7 στις 10 συντάξεις βγαίνουν μέσα σε 10 ημέρες", σύμφωνα με τον Άδ. Γεωργιάδη
Σχετικά Άρθρα
«Τελικά θα δοθεί αύξηση 3% στις συντάξεις, καθώς υπάρχει μια προσαρμογή στο ποσοστό με βάση τα νεότερα στοιχεία για την ανάπτυξη», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «η αύξηση θα δοθεί από τις συντάξεις Ιανουαρίου που πληρώνονται τον Δεκέμβριο και αυτό σημαίνει ότι τον Δεκέμβριο στους συνταξιούχους θα δοθεί και το έκτακτο βοήθημα και συντάξεις με αύξηση και το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε όσους το δικαιούνται».
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι όλα τα επιδόματα θα πληρωθούν το διάστημα 18 με 22 Δεκεμβρίου, ώστε οι δικαιούχοι να έχουν τα χρήματα πριν τα Χριστούγεννα για να κάνουν τις αγορές που θέλουν, παραδέχτηκε ότι η ακρίβεια είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει λυθεί, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δηλώσεις Τσακλόγλου, στο viral video με την αναζήτηση της ανάλογης λέξης στα αγγλικά για την ειδικότητα του λαντζέρη, αλλά και στις αναφορές του Παύλου Πολάκη λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο άνθρωπος πρέπει να με βλέπει στον ύπνο του».

Περί συντάξεων

«Στο μέτρο που αντέχουμε, δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν σκύβουμε ως κυβέρνηση πάνω από τους συνταξιούχους. Εμείς δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν να περάσει απέναντι μόνος του», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα της ακρίβειας, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς ότι η κυβέρνηση είναι αδιάφορη, για αυτό δίνουμε αυτές τις έκτακτες παροχές στις ευάλωτες ομάδες» και ότι «τελικά θα δοθεί αύξηση 3% στις συντάξεις, καθώς υπάρχει μια προσαρμογή στο ποσοστό με βάση τα νεότερα στοιχεία για την ανάπτυξη».
Σχετικά με τους εργαζόμενους συνταξιούχους, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «από την Πρωτοχρονιά θα υπάρχει ο μηδενισμός της κράτησης του ποσού της σύνταξης σε συνταξιούχους που εργάζονται, έναντι της μείωσης κατά 60% του ποσού της σύνταξης που προβλεπόταν στον «νόμο Κατρούγκαλου». Επίσης, πλέον συνταξιούχοι με συντάξεις αναπηρίας θα μπορούν να εργάζονται και μάλιστα, τη Δευτέρα έχω ένα καλό νέο να ανακοινώσω σε εκδήλωση της ΕΣΑΜΕΑ».
Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, σημείωσε πως «έχουμε πέσει κάτω από τις 30.000 εκκρεμείς συντάξεις. Δεν μπορεί να μηδενιστούν ποτέ, γιατί είναι διαρκείς οι αιτήσεις. Στις 30.000 αιτήσεις, οι 15.000 είναι σε εκκρεμότητα, διότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και δίνεται χρόνος στον αιτούντα για να ικανοποιηθούν τα κριτήρια».
Υπογράμμισε δε, ότι «οι 7 στις 10 συντάξεις βγαίνουν μέσα σε 10 ημέρες. Το στοκ των συντάξεων πριν 4 χρόνια ήταν 200.000», ενώ για τις επικουρικές συντάξεις «από 65.000 έχουμε σήμερα 42.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, από όταν ανέλαβα το Υπ. Εργασίας, πριν από μερικούς μήνες. Με τον νόμο που ψηφίζουμε, 16.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη από το Δημόσιο, θα ικανοποιηθούν αμέσως και οι αιτούντες θα την πάρουν σε μία ημέρα, άρα οι 42.000 θα μειωθούν σε μια ημέρα κατά 16.000».
Σε ό,τι αφορά τα λάθη στην έκδοση συντάξεων, εξήγησε ότι «880.000 συντάξεις έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια. Σε αυτές υπήρξαν 89.000 ενστάσεις, ποσοστό 12,7%. Από αυτές, εγκρίνεται 1 στις 2 και ανάλογες απορρίπτονται. Αυτό σημαίνει ότι στατιστικά θα έχουν λάθη οι 40.000 συντάξεις επειδή πχ. δεν υπολογίστηκαν σωστά τα ένσημα. Είναι μεγάλο το ποσοστό του 6% με τα λάθη; Κατά την γνώμη μου όχι. Γίνονται και λάθη; Ναι, στο 6%. Θα πρέπει να μηδενιστούν τα λάθη; Προφανώς, αλλά εδώ αντί να περιμένουν για χρόνια μέχρι να λάβουν χρήματα από την σύνταξη τους, τώρα οι άνθρωποι παίρνουν την σύνταξη τους και αν έχει γίνει λάθος, προς τα πάνω ή προς τα κάτω, διορθώνεται στην πορεία, δεν είναι καλύτερο αυτό;».
«Βγαίνουν γρήγορα γιατί βγαίνουν αυτόματα οι συντάξεις από το σύστημα του ΕΦΚΑ, το οποίο διαρκώς ενισχύεται και σε 3 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί, όταν θα έχει ψηφιοποιηθεί όλος ο ασφαλιστικός βίος του καθενός. Μετά από συνέργεια με την ΗΔΙΚΑ, πλέον με τους κωδικούς TAXISnet, μπορεί κανείς να δει όλο τον ασφαλιστικό βίο του. Εγώ τα πρώτα ένσημα τα κόλλησα το 1994, δούλευα πιο πριν, αλλά έπαιρνα την σύνταξη της μητέρας μου και δούλευα στην επιχείρηση της και δεν πλήρωνα ένσημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Επίδομα μητρότητας

«Το επίδομα μητρότητας θα δοθεί αναδρομικά από τις 24 Σεπτεμβρίου σε αγρότισσες και ελεύθερους επαγγελματίες. Αφού ψηφιστεί ο νόμος, οι δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση για να λάβουν αναδρομικά ότι δικαιούνται. Είμαι περήφανος για το δεύτερο νομοσχέδιο που έκανα στο υπουργείο Εργασίας. Δεν ακούστηκε πολύ, ίσως γιατί έχει μόνο καλά νέα και δεν δημιουργεί θόρυβο», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Πρόσθεσε ότι «θα κατατεθεί στις 6 Δεκεμβρίου, βάσει προγραμματισμού θα ψηφιστεί στις 18/12, θα πάρει ΦΕΚ πριν τις γιορτές και επομένως, από την Πρωτοχρονιά θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος».

Για αύξηση μισθών

«Στο ιδιωτικό χρέος είμαστε δέκατοι από το τέλος, δηλαδή 17 από τις 27 χώρες της ΕΕ έχουν μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικού χρέους από την Ελλάδα. Όλες οι χώρες έχουν ανάλογο πρόβλημα. Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι σήμερα 1.111 ευρώ, όταν πριν από 4 χρόνια ήταν κάτω από 850 ευρώ, δηλαδή έχει αυξηθεί 20%-25% μέσα σε μια 4ετία και ο στόχος είναι να αυξηθεί παραπάνω», τόνισε ο υπουργός.
«Μην μεμψιμοιρούμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, δεν είναι όλα λαμπρά, αλλά δεν είναι όλα μαύρα», είπε χαρακτηριστικά.

Για δηλώσεις Τσακλόγλου

Δεν προβλέπεται αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης επανέλαβε ο κ. Γεωργιάδης, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τσακλόγλου που προκάλεσαν αντιδράσεις.
Ο υπουργός εξήγησε ότι «ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε τον νόμο που ισχύει, ένας νόμος ψηφισμένος από το 2010 που ξαναψηφίστηκε άλλες δύο φορές. Ο νόμος λέει ότι από το 2021 και μετά, θα πρέπει ανά 3 χρόνια, να μετράμε το προσδόκιμο ζωής και αναλόγως να υπάρχει αύξηση των ορίων ηλικίας. Δυστυχώς λόγω κορωνοϊού το προσδόκιμο ζωής έπεσε και επομένως, δεν υπάρχει αύξηση για μια τριετία, ενώ την επόμενη λογικά θα επανέλθει το όριο σε εκείνο που υπήρχε προ κορωνοϊού, άρα για τα επόμενα 6-7 χρόνια δεν προβλέπεται αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης».
Σημείωσε δε, πως «δεν μου αρέσει να τους θεωρούμε παρακατιανούς τους ντελιβεράδες, δηλαδή είμαστε οι αριστοκράτες, οι κόμηδες και υπάρχουν και οι ντελιβεράδες… Δεν είναι παιδιά δεύτερου θεού, το λέω γιατί έβγαλαν ένα είδος ρατσισμού κάποιοι. Είναι αξιοπρεπέστατοι άνθρωποι, κάνουν δύσκολη και επικίνδυνη εργασία».
«Πρώτος ζήτησα συγγνώμη για την δήλωση του κ. Τσακλόγλου, αλλά κάπου τα σχόλια έγιναν ρατσιστικά κατά των ντελιβεράδων. Δεν υπερασπίζομαι την δήλωση αυτή καθαυτή», συμπλήρωσε.

Το viral video

Κάνοντας αναφορά στο viral video με την αναζήτηση της ανάλογης λέξης στα αγγλικά για την ειδικότητα του λαντζέρη, στην διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «η εύρεση λαντζέρη είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα στην εστίαση σήμερα. Υπάρχουν εστιατόρια που μειώνουν την προσφερόμενη εργασία γιατί δεν μπορούν αν βρουν προσωπικό σε τέτοιες ειδικότητες. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα σε τέτοιο προσωπικό».

«Ο Πολάκης πρέπει να με βλέπει στον ύπνο του»

«Είσαι ο Πολάκης, σε αξίωσε ο Θεός να καμαρώνεις την κόρη σου να ορκίζεται και την ώρα αυτή σκέφτεσαι πώς να βρίσεις τον Γεωργιάδη. Αυτό με ξεπερνάει, ο άνθρωπος πρέπει να με βλέπει στον ύπνο του, στην ξαπλώστρα, όπου είναι…», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τις αναφορές του Παύλου Πολάκη για εκείνον για την εξέλιξη της έρευνας στην υπόθεση Novartis και το σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προς την κόρη του που πήρε το πτυχίο της Νομικής, στην οποία ευχήθηκε να μην αρχειοθετεί τα «αδιευκρίνιστα».
«Αντί να κυνηγάει ροφό, σκέφτεται ότι κυνηγάει τον Άδωνι ο Πολάκης», κατέληξε ο υπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης