Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Σε σκόπελο αντιδράσεων το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια – Χατίρια υπέρ των funds βλέπει η αντιπολίτευση

Βουλή: Σε σκόπελο αντιδράσεων το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια – Χατίρια υπέρ των funds βλέπει η αντιπολίτευση
«Η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας αλλά των servicers» αναφέρει η αντιπολίτευση
Στον σκόπελο των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης προσέκρουσε προσώρας το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλο, το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια δεν επιτελεί τις επιταγές της ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία των δανειοληπτών, αντίθετα μένει πολύ πίσω από τις προβλέψεις της, επειδή «η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας αλλά των servicers».
Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση «επιλέγει να μην αξιοποιήσει» δύο σημαντικές προβλέψεις της Οδηγίας για την προστασία της α' κατοικίας και τη ρύθμιση δανείων σε ξένο νόμισμα, ενώ αγνοεί και την Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής.
Υποστήριξε ότι κανονικά η συζήτηση θα έπρεπε να σταματήσει τώρα στην Ολομέλεια αφού δεν λαμβάνονται υπόψη τα παραπάνω. «Τι συζητάμε, για μη εφαρμογή της Οδηγίας;», είπε.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κάλεσε τη κυβέρνηση να υιοθετήσει έστω και μέρος των προτάσεών που κατέθεσε σε συγκεκριμένες τροπολογίες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «αλλιώς θα είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό γιατί επιτρέπει την ασυδοσία και την κερδοσκοπία των funds εις βάρος τους», όπως είπε.
Ανέφερε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από το 2020 έχουν βγει συνολικά 148.000 πλειστηριασμοί ακινήτων, με τη μέση αξία ακινήτου στις 128.000 ευρώ ενώ για το 2024 αναμένεται να αναρτηθούν περίπου 65.000 και με βάση δηλώσεις εκπροσώπων των εταιρειών διαχείρισης δανείων, μέχρι το 2025 θα έχουν διενεργηθεί 250.000 πλειστηριασμοί, περίπου το 1/3 των ακινήτων που συνδέονται με «κόκκινα» δάνεια.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες της, το ζήτημα της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους δεν έχει ρυθμιστεί καθώς οι τράπεζες δεν διευκολύνουν τις ρυθμίσεις με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών, αλλά πουλούν μαζικά δάνεια ενώ παράλληλα η κυβέρνηση επιμένει σε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό, όπου οι πιστωτές δεν υποχρεούνται να συμμετέχουν.
Ο κ. Χατζηδάκης, από τη μεριά του, απάντησε άκρως ειρωνικά…
«Είστε αντιπολίτευση σε ακραίας μορφής βέρτιγκο.
Από την μια επισημαίνετε τα προβλήματα, από την άλλη καταψηφίζετε τις ρυθμίσεις που τα αντιμετωπίζουν.

Από τη μια υπάρχει το νομοσχέδιο για τα δάνεια και την προστασία των ευάλωτων που προβλέπει οκτώ συγκεκριμένες βελτιώσεις υπέρ των δανειοληπτών.
Από την άλλη υπάρχουν μια σειρά από γκάφες, τυφλό κομματικό πάθος, πολιτικός ερασιτεχνισμός.
Μια αντιπολίτευση σε σύγχυση», υποστήριξε
«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τους ευάλωτους αλλά να μην ξεχνάμε αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και εκείνους που ενώ πιέζονται εξακολουθούν να εξυπηρετούν τα δάνεια τους», είπε ο κ. Χατζηδάκης και κατέληξε αλαζονικά: «Παραθέσατε στοιχεία που πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα.
Το δόγμα σας, όταν δεν σας βολεύει η πραγματικότητα, είναι τόσο το χειρότερο γι’ αυτήν.
Έχετε πέσει σε κατ’ εξακολούθηση γκάφες. Είστε κόμματα που επιδοτείτε πολιτικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και σας καλώ να συνεχίσετε να το κάνετε».

Προσηλωμένοι

Πάντως, η αλήθεια είναι πως ο υπουργός Οικονομικών αφαίρεσε από το τελικό κείμενο τη διάταξη περί υποχρεωτικής συμμετοχής των πιστωτών στις ρυθμίσεις οφειλών για τους ευάλωτους, παρά τις περί του αντιθέτου διατυπώσεις.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη οι τράπεζες και τα funds θα δέχονταν τις ρυθμίσεις που έβγαζε ο αλγόριθμος του εξωδικαστικού για τους φτωχούς (7.000 ευρώ ατομικό εισόδημα, συν 3.500 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο με ανώτατο όριο 21.000 ευρώ), και που επειδή κατά κανόνα περιλαμβάνουν μεγάλα «κουρέματα» χρέους, απορρίπτονται από τους πιστωτές.
Επίσης, ο υπουργός με νομοθετική διάταξη νομιμοποιεί τη δικαιοδοσία τους να διεξάγουν πλειστηριασμούς.
Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη είναι εκείνη που είχαν ζητήσει οι servicers από τον προκάτοχο του Κωστή Χατζηδάκη Χρ. Σταϊκούρα, τον Οκτώβριο του 2022 κι εκείνος είχε αρνηθεί, παραπέμποντας τους στη δικαστική εξουσία και στην απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης