Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι αλλαγές Μητσοτάκη για τις εκλογές: Καθιέρωση επιστολικής ψήφου - Με σταυρό οι ευρωεκλογές, όλη η χώρα μια περιφέρεια

Οι αλλαγές Μητσοτάκη για τις εκλογές: Καθιέρωση επιστολικής ψήφου - Με σταυρό οι ευρωεκλογές, όλη η χώρα μια περιφέρεια
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η επιστολική ψήφος είναι μια ισχυρή απάντηση στην αποχή
Σχετικά Άρθρα
Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγηση του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Παράλληλα, ανακοίνωσε στις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2024, η ανάδειξη των Ευρωβουλευτών θα είναι με σταυρό, ενώ όλη η Ελλάδα θα είναι μια περιφέρεια. «Πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού ανιτπροσώπου πρέπει να τον έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προδιορισμένων βουλευτών» είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό υπήρξε γόνιμος προβληματισμός για το αν θα πρέπει να υπάρξει διαίρεση των περιφερειών «θεωρώ όμως η μια επικράτεια όπως παγίως ισχύει από το 1981 πρέπει να ισχύσει και τώρα».
Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν το απόγευμα της Πέμπτης (30/11/2023) από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, την Νίκη Κεραμέως και τον Θοδωρή Λιβάνιο.

Η επιστολική ψήφος

Όσον αφορά την επιστολική ψήφο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «είναι κάτι που έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη και είναι ώρα να ισχύσει στον τόπο μας. Είναι μια ιστορική τομή καθώς η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει και αποτελεί μια γενναία μεταρρύθμιση καθώς διευρύνει το εκλογικό σώμα και είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή». Όπως εξήγησε, «στο εξωτερικό δεν θα υπάρχει πια ανάγκη να δημιουργήσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα. Έτσι κάθε απόδημος που είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δεν θα χρειάζεται να ταξιδέψει εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα. Θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του ή την εργασία του με όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας».
«Την ίδια δυνατότητα θα δώσουμε και στους συμπολίτες μας εντός Ελλάδας και εδώ πιστεύω ότι η επιστολική ψήφος θα δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εκλογές δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν και αυτό είναι μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Και αναφέρομαι σε αρκετές κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη: Υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι τις ημέρες των εκλογών» συνέχισε ο ίδιος.

ΚΚΕ: Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την επιστολική ψήφο – Απαράδεκτη και επικίνδυνη εξαγγελία

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την εξαγγελία για την επιστολική ψήφο διότι πρόκειται για μια απαράδεκτη και επικίνδυνη εξαγγελία ζητά το ΚΚΕ.
«Με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου η κυβέρνηση της ΝΔ θέτει σε κίνδυνο τη μυστικότητα και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, αφού οτιδήποτε άλλο εκτός από την αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα ανοίγει τον δρόμο για την άσκηση ακόμα πιο άμεσων πιέσεων και εκβιασμών στους ψηφοφόρους.
Ταυτόχρονα, η συμμετοχή του λαού στις εκλογές υποβιβάζεται στο επίπεδο της αποστολής ενός φακέλου» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.
«Ειδικά σε ό,τι αφορά τους απόδημους, πρόκειται για το επόμενο βήμα στην επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος με τη δυνητική συμπερίληψη εκατομμυρίων ανθρώπων που -πέρα από συναισθηματικούς δεσμούς- δεν έχουν και κανένα δεσμό με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας, καμία υποχρέωση και θα το επηρεάζουν χωρίς να χρειάζεται να κάνουν το ελάχιστο, δηλαδή να πάνε στο εκλογικό τμήμα.
Όλα αυτά, μάλιστα, προωθούνται παρά την αρνητική διεθνή πείρα που υπάρχει.
Η επίκληση των εποχικών εργαζομένων είναι όχι μόνο προσχηματική, αλλά και προκλητική, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ πολύ πρόσφατα αρνήθηκε να επιλύσει το θέμα απορρίπτοντας την τροπολογία και προτάσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη διευκόλυνσή τους.
Εδώ και τώρα να πάρει πίσω την απαράδεκτη και επικίνδυνη εξαγγελία!» καταλήγει το ΚΚΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης