Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ενεργητική ατζέντα από Μητσοτάκη με 10 νομοσχέδια τον Δεκέμβριο… για να αποφύγει τις γκρίνιες για Εrdogan, γάμο ΛΟΑΤΚΙ

Ενεργητική ατζέντα από Μητσοτάκη με 10 νομοσχέδια τον Δεκέμβριο… για να αποφύγει τις γκρίνιες για Εrdogan, γάμο ΛΟΑΤΚΙ
Tον Δεκέμβριο αναμένεται να κατατεθεί ένα εμβληματικό νομοσχέδιο, ίσως το πιο κρίσιμο, αυτό της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων μέσω της αναμόρφωσης του άρθρου 29
Η κυβέρνηση μπαίνει σε ένα δρόμο εσωτερικών αντιδράσεων για μία σειρά από πολιτικές και νομοσχέδια.
Η εμπροσθοβαρής ατζέντα του Μαξίμου, η επίσκεψη Εrdogan και κυρίως τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής αλλά και αυτό των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ έφερε αναστάτωση σε κάποια τμήματα του κόμματος αλλά ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να φέρει μπροστά μία επιθετική ατζέντα.

Σχεδιασμός για κρίσιμα νομοσχέδια μέχρι το τέλος του 2023

Συχνά, μιλάει για δύσκολες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να περάσουν άμεσα, δηλαδή στο πρώτο εξάμηνο της νέας θητείας ώστε και το πολιτικό κόστος να έχει απορροφηθεί μέχρι τις επόμενες εκλογές αλλά και να έχουν εφαρμοστεί οι νέοι νόμοι.
Γι’ αυτό και οι πληροφορίες λένε ότι πέρα από το σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα γίνει σίγουρα άλλο ένα το Δεκέμβριο ίσως και δύο.
Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει ένα μεγάλο πακέτο 10 νομοσχεδίων με βασικό σκοπό να κλείσει το 2023 όλες τις δύσκολες υποχρεώσεις, ακόμα και εάν είναι να ψηφιστούν τη νέα χρονια…

Το σημερινό υπουργικό και έρχονται άλλες 1-2 συνεδριάσεις

Τα βασικά νομοσχέδια που πρέπει να ψηφιστούν μέσα στον Δεκέμβριο είναι το φορολογικό –το οποίο θα υποστεί και άλλες αλλαγές-, το Κτηματολόγιο, νομοσχέδιο για τους servicers και τους δανειολήπτες, ο προϋπολογισμός φυσικά ενώ υπάρχουν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο τα εξής:
Νομοσχέδιο για την κλιματική αλλαγή που θα περιλαμβάνει την ιδιωτική ασφάλιση στις φυσικές καταστροφές – εκεί θα βρεθεί και η διάταξη για το νέο φορέας διαχείρισης υδάτων για τη Θεσσαλία-, νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος, συγκρότηση επιτροπής για τη Κοινωνική Ένταξη των Ρομά.
Ενώ, πριν 2 μέρες μπήκε στη διαβούλευση το νομοσχέδιο Φλωρίδη για το νέο ποινικό κώδικα που είναι πιο αυστηρός και στοχεύει στη μείωση της μικρής κλίμακας εγκληματικότητας που στην Ελλάδα έχει μεγάλα ποσοστά αλλά και της παιδικής παραβατικότητας. Είναι ένα νομοσχέδιο που θα «ησυχάσει» τη δεξιά πτέρυγα διότι έχει πολύ δυνατές διατάξεις που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες παραδοσιακών ψηφοφόρων.

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Τέλος, μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται να κατατεθεί άλλο ένα εμβληματικό νομοσχέδιο, ίσως το πιο κρίσιμο, αυτό της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων μέσω της αναμόρφωσης του άρθρου 29 που μιλάει για συνεργασίες ξένων πανεπιστημίων στις χώρες της Ε.Ε.

Συστάσεις για τις διαφωνίες και την… αλαζονεία

Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός δεν αποκλείεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να στείλει και τα μηνύματά του σε όσους προσπαθούν να χαλάσουν το κλίμα ενότητας μέσα στην κυβέρνηση ενώ θα επαναλάβει για άλλη μία φορά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την πρόθεσή του να μη δεχτεί φαινόμενα αλαζονείας μέσα στην κυβέρνηση λόγω της κρίσης που επικρατεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης αυτή τη περίοδο. Όπως φαίνεται, πάντως, από τα δεδομένα που έχουμε το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δεν υπάρχει ακόμα στο πρόγραμμα, άρα ίσως πάει για αργότερα.

Το ημερολόγιο που έχει το Μέγαρο Μαξίμου με τα κρίσιμα χρονικά είναι το εξής:
30/11: Στο Υπουργικό Συμβούλιο νέες πρωτοβουλίες των υπουργείων Υγείας, Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης
Αρχές Δεκέμβριου : Ψηφίζεται το φορολογικό
1/12 : Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τους servicers και την «προστασία ευάλωτων δανειοληπτών»
11/12: Ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
17/12: Η τελευταία πολιτική σύγκρουση κορυφής για τον Προϋπολογισμό του 2024.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης