Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεωργιάδης: Λανθασμένη η απόφαση Sunak, του γύρισε μπούμερανγκ - Πολιτικός αντίπαλος με ήθος ο Χαρίτσης

Γεωργιάδης: Λανθασμένη η απόφαση Sunak, του γύρισε μπούμερανγκ - Πολιτικός αντίπαλος με ήθος ο Χαρίτσης
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στις 6/12 κατατίθεται στη Βουλή , ώστε να ψηφιστεί στις 18 του μήνα στην Ολομέλεια και οι ρυθμίσεις του να ισχύσουν από 1/1/2024
«Αυτή η διπλωματική απρέπεια του κ. Sunak προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη του έχει γυρίσει μπούμερανγκ και ο τρόπος που το χειρίστηκε ο Πρωθυπουργός νομίζω ότι παίρνει άριστα. Επί της ουσίας, εμείς θέλουμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Να ενωθεί πάλι ο Παρθενώνας. Αυτό είναι που μας «καίει». Είναι ένας στόχος ρεαλιστικά εφικτός», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδ. Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην εκπομπή «ACTION ΤΩΡΑ» , αφού σημείωσε πως δεν ξέρει τι είναι αυτό που έκανε τον Βρετανό Πρωθυπουργό να κάνει μία τόσο μεγάλη απρέπεια, ανέφερε ότι «με το Ηνωμένο Βασίλειο είμαστε φίλοι, δεν είμαστε εχθροί. Το θέμα της επανένωσης του Παρθενώνα είναι ένα ζήτημα πολύ πιο πάνω από την Ελλάδα. Αφορά όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Έχουμε ευθύνη οι δύο Κυβερνήσεις να βρούμε λύση σε αυτό το ζήτημα και πιστεύω στο τέλος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να βρούμε λύση».
«Αυτός ο θόρυβος που σηκώθηκε σίγουρα θα κάνει καλό στην εθνική μας υπόθεση και πρέπει να πούμε μπράβο στον κ. Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για άλλη τροπή που πήρε η υπόθεση , με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να μην μιλάει για το θέμα και το Βρετανικό Μουσείο να λέει «βεβαίως και μιλάμε για αυτό το θέμα με την Ελληνική Κυβέρνηση. Θα εξακολουθούμε να μιλάμε και οι συζητήσεις πάνε καλά».

Για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Κάνοντας αναφορά στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και στις 6/12 κατατίθεται στο Κοινοβούλιο ώστε να ψηφιστεί στις 18 του μήνα στην Ολομέλεια και οι ρυθμίσεις του να ισχύσουν από 1/1/2024, ο υπουργός τόνισε πως έχει έντονα κοινωνικό πρόσημο και λύνει μία σειρά ζητημάτων.
Και εξήγησε «το θέμα της παύσης της περικοπής του 30% της σύνταξης των εργαζομένων συνταξιούχων. Το θέμα της αύξησης του ορίου χρεών προς τον ΕΦΚΑ από τις 20.000 στις 30.000 ή από τις 6.000 στις 10.000 αν είσαι αγρότης. Το θέμα της αύξησης του επιδόματος μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες. Το θέμα της δυνατότητας των δικαιούχων του εποχικού επιδόματος να εργάζονται 12 ημερομίσθια το μήνα χωρίς να χάνουν το εποχικό τους επίδομα, που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην εύρεση εργατικού δυναμικού εν μέσω εορτών στα καταστήματα εστίασης και τουρισμού, όπου δεν μπορούν να βρουν εύκολα εργαζομένους. Η ρύθμιση για το πάγωμα του επιτοκίου δανεισμού του ασφαλιστικού χρέους στον ΕΦΚΑ έως το ’25 για να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα όσοι χρωστούν. Οι ρυθμίσεις για τα επαγγελματικά - ασφαλιστικά ταμεία που θα δημιουργήσουν ένα καινούριο περιβάλλον, τον 2ο πυλώνα ασφάλισης και θα έχουμε μία τελείως καινούρια εικόνα».

Για το φορολογικό νομοσχέδιο

Ο κ. Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο που τελικά κατατέθηκε, οι βασικές ενστάσεις που είχαν τεθεί στο δημόσιο διάλογο έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.
« Διότι και το τεκμαρτό εισόδημα γίνεται πιο εύκολα μαχητό, και μειώνεται το τέλος επιτηδεύματος, και μειώνεται και η επιβάρυνση των φορολογικών συντελεστών στην υπερβάλλουσα του τεκμηρίου φορολογική δήλωση. Δηλαδή, οι βασικές ενστάσεις που ακούστηκαν θεραπεύτηκαν στην τελική κατάθεση του νομοσχεδίου», ανέφερε
Όσον αφορά τους εργαζομένους συνταξιούχους, προβλέπεται ο συμψηφισμός της σύνταξης με το τεκμαρτό εισόδημα. «Που σημαίνει πρακτικά ότι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι δεν θα επηρεαστούν από αυτό το νόμο. Άρα, νομίζω ότι το φορολογικό νομοσχέδιο πλέον είναι ένα νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Από την άλλη, και το είδατε και στις δημοσκοπήσεις, η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ένα ζήτημα αδικίας εδώ. Και δεν είναι ωραίο να υπάρχει αδικία. Όταν ένας ελεύθερος επαγγελματίας δηλώνει επί σειρά ετών μηδενικό εισόδημα κάτι δεν πάει καλά».

Περί ακρίβειας

Μιλώντας για το πρόβλημα της ακρίβειας, εξήγησε πως είναι κατά βάση εξωγενές.
Δήλωσε ικανοποιημένος για τα πρόστιμα που μπαίνουν υπό την έννοια του ότι πρέπει να ξέρει η αγορά ότι δεν μπορεί να είναι ασύδοτη.
«Μακάρι να μην χρειάζονταν να βάλουμε κανένα πρόστιμο και να είναι φτηνές οι τιμές στα ράφια και ο κόσμος να μην περνάει δύσκολα. Αλλά σε αυτή την εποχή της πολύ μεγάλης πληθωριστικής κρίσης, η ρύθμιση για το πλαφόν του περιθωρίου κέρδους, υπάρχει για να βάζει ένα φρένο σε αυτές τις αυξήσεις. Τώρα, εάν με ρωτάτε αν με αυτό θα λυθεί το πρόβλημα της ακρίβειας, η απάντηση είναι όχι», πρόσθεσε ο υπουργός.

Για γάμο των ομόφυλων

Σχετικά με το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την τέλεση γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα περιμένει να παρουσιαστεί αυτό το σχέδιο νόμου για να διαμορφώσει άποψη.
«Προς το παρόν δεν έχω δει κανένα νομοσχέδιο και δεν μου αρέσει να τοποθετούμαι εν κενώ», πρόσθεσε.

Για την παρέμβαση Σαμαρά στο Κυπριακό

«Δεν υπάρχει περίπτωση να διαβάσω μια συνέντευξη του Αντώνη του Σαμαρά και να μην την βρω ενδιαφέρουσα. Γιατί ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο, είναι ένας πολιτικός με πολύ μεγάλη εμπειρία και είναι ο Πρωθυπουργός που κατά βάση κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ και αυτό πρέπει να του το αναγνωρίζουμε. Από εκεί και πέρα εγώ είμαι εν ενεργεία Υπουργός της κυβερνήσεως, δεν μπορώ να τοποθετηθώ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής γιατί δεν είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργού Εργασίας», ανέφερε σχετικά.
Για ΣΥΡΙΖΑ και Χαρίτση

Κληθείς να σχολιάσεις τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε στη νέα ΚΟ που συγκροτήθηκε από τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν με πρόεδρο τον Α. Χαρίτση, λέγοντας ότι ήταν πάντα ένας πολιτικός αντίπαλος με ήθος
«Εγώ τον κ. Χαρίτση, καίτοι διαφωνώ σε όλα ιδεολογικά μαζί του, δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω ότι ήταν πάντα ένας πολιτικός αντίπαλος με ήθος, ένας πολιτικός αντίπαλος ο οποίος είχε ευγένεια και ο οποίος έχει επιχειρήματα για να υποστηρίξει την άποψή του. Από μένα ο κ. Χαρίτσης χαίρει σεβασμού, υπό την έννοια αυτή του εύχομαι να μπορέσει να πάει καλά και να εκφράσει τον πολιτικό χώρο τον οποίον θέλει να εκφράσει», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Πρόσθεσε ότι «κάθε πολιτικός μας αντίπαλος μπορεί να μας απειλήσει, διότι ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να ψηφίζει όποιον θέλει. Ο λαός είναι το αφεντικό εδώ, δεν είμαστε εμείς. Άρα, λοιπόν υπό την έννοια αυτή το να σας πω εγώ ότι αδιαφορώ για οποιοδήποτε άλλο κόμμα, θα είμαι αλαζών και δεν μου αρέσει. Η δική μου αντίληψη για την πολιτική είναι η εξής: Εμάς ο λαός μας εμπιστεύθηκε για δεύτερη φορά, με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και μας είπε ένα πράγμα, λύστε μου τα προβλήματά μου. Εγώ ας πούμε στον δικό μου τομέα ευθύνης φέρνω τώρα ένα νομοσχέδιο, που όπως σας είπα, λύνει μια σειρά ζητημάτων που ταλαιπωρούσαν τους συνταξιούχους ή τους κατόχους εποχικού επιδόματος ή τους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να πάρουν τη σύνταξή τους ή τους ανθρώπους με το εφάπαξ. Μέσα έχουμε μία ρύθμιση όπου θα δώσει αυτομάτως 15 χιλιάδες εφάπαξ, λύνουμε τα προβλήματα».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης