Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στυλιανίδης: Να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της ναυτιλίας - Να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των ναυτικών

Στυλιανίδης: Να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της ναυτιλίας - Να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των ναυτικών
Οι συναντήσεις του Χρ. Στυλιανίδη
Την ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας της ναυτιλίας και της αντιμετώπισης των προκλήσεων που επιφέρει η κλιματική κρίση τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρ. Στυλιανίδης.
Ο κ. Στυλιανίδης μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών της 33ης συνόδου της Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στο Λονδίνο, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα αναγνώρισης και υποστήριξης από τα Κράτη Μέλη του Οργανισμού, της πρωτοκαθεδρίας του ΙΜΟ στη ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν στη διεθνή ναυτιλία.
Ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης της επικαιροποιημένης Στρατηγικής του ΙΜΟ για τη μείωση από τα πλοία των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με τρόπο που θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του διεθνούς εμπορίου και των ίσων όρων ανταγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτό, προσκάλεσε τα Κράτη - Μέλη του Οργανισμού, αλλά και την ευρύτερη ναυτιλιακή βιομηχανία να υποστηρίξουν ειλικρινά την προσπάθεια αυτή.
Παράλληλα, ο υπουργός έδωσε έμφαση στο ρόλο των ναυτικών, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες του κλάδου τους και να ενισχυθούν τα επίπεδα ασφάλειας, με ταυτόχρονη ανάπτυξη των κατάλληλων συνθηκών για την προσέλκυση νέων στο επάγγελμα.
Τέλος, δεσμεύθηκε ότι η χώρα μας, εφόσον επανεκλεγεί στην Κατηγορία «Α» του Συμβουλίου του Οργανισμού στις προσεχείς εκλογές στις 1/12 , θα υποστηρίξει ενεργά τη στοχοθεσία του ΙΜΟ για ασφαλή, ενεργειακά αποδοτική και βιώσιμη διεθνή ναυτιλία. Πρόσθεσε δε, ότι θα συνεργαστεί εποικοδομητικά με τα άλλα Κράτη Μέλη του Οργανισμού, προς αυτή την κατεύθυνση.

Συναντήσεις

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνέλευσης, o κ. Στυλιανίδης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους επικεφαλής της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων Κρατών Μελών του ΙΜΟ, με στόχο την προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας στο Συμβούλιο του Οργανισμού.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι υποψήφια για επανεκλογή στην κατηγορία «Α», ως κράτος με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην παροχή υπηρεσιών διεθνών θαλάσσιων μεταφορών. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός είχε επικεντρωμένες διμερείς συναντήσεις με τον Υπουργό Ωκεανών και Αλιείας της Ν. Κορέας κ. Cho Seng Hwan, τον Υπουργό Γης, Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού της Ιαπωνίας κ. Kokuba Kounosuke, τον Υφυπουργό Μεταφορών της Κίνας κ. Xuyin Fu, την Υπουργό Μεταφορών της Νορβηγίας κα. Cecite Myrseth, τον Υπουργό Μεταφορών του Κατάρ κ. Jassim Saif Al Sulaiti, την Υπουργό Μεταφορών της Νότιας Αφρικής κα. Sindisiwe Lydia Chikunga, τον Υπουργό Δημοσίων Έργων και Μεταφορών του Λιβάνου κ. Ali Hamie, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Γαλάζιας Οικονομίας της Νιγηρίας κα. Αdegboyega Oyetola, τον Υπουργό Μεταφορών της Γουινέας κ. Felix Lamah, την Υπουργό Επικρατείας, αρμόδια για τα Υπουργεία Βιωσιμότητας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών της Σιγκαπούρης, Dr. Amy Khor και τον Υφυπουργό Μεταφορών, Υποδομών της Τουρκίας κ. Durmus Unuvar.
Στα πλαίσια των συναντήσεων αυτών επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες αυτές στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και η πρόθεση για την περαιτέρω ενίσχυσή της, στη βάση του υφιστάμενου διμερούς θεσμικού πλαισίου συνεργασίας αλλά και των διεθνών οργανισμών. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αναμένεται να εξετασθούν στο πλαίσιο της 33ης συνόδου της Συνέλευσης του ΙΜΟ, με έμφαση στην εκλογική διαδικασία, για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου του Οργανισμού.
Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης είχε συναντήσεις με τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ κ. Kitack – Lim, καθώς και τον νέο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού κ. Arsenio Antonio Dominguez Velasco, στο πλαίσιο των οποίων συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα της διεθνούς ναυτιλιακής ατζέντας. Μάλιστα, ο κ. Στυλιανίδης επιβεβαίωσε την αμέριστη υποστήριξη και προσήλωση της χώρας μας στους στόχους και στο έργο του Οργανισμού και στην άμεση υλοποίηση της επικαιροποιημένης Στρατηγικής του ΙΜΟ για την μείωση των αερίων εκπομπών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ναυτιλίας και τη διασφάλιση δίκαιων όρων για τη λειτουργία της διεθνούς ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης