Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Mεγαλύτερη δημοσιότητα στο δίκαιο αίτημά μας για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα λόγω ακύρωσης Sunak

Μητσοτάκης: Mεγαλύτερη δημοσιότητα στο δίκαιο αίτημά μας για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα λόγω ακύρωσης Sunak
H ακύρωση της συνάντησης από τον Sunak  "δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου", ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα
«Απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, εστιάζοντας στη θετική πλευρά της ακύρωσης από τον Βρετανό πρωθυπουργό, R. Sunak, της συνάντησής του στο Λονδίνο.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου , στο Προεδρικό Μέγαρο, που έγινε στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων, εκτίμησε ότι αυτό το ατυχές-όπως το χαρακτήρισε- γεγονός της ακύρωσης, «δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου».
«Πρώτη παρατήρηση, θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου οι οποίες έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος, και δεύτερον είχε μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης, ότι απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Από την πλευρά της , η κα Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι έχει προχωρήσει το πάγιο αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών τα τελευταία χρόνια και εχει βρει την κατανόηση και την αναγνώριση από τη διεθνή κοινή γνώμη και τη βρετανική κοινή γνώμη και αυτό- όπως τόνισε- είναι το μεγάλο κέρδος.
«Γιατί είναι μερικά ζητήματα που δεν λύνονται αυτόματα. Θέλουν τον χρόνο τους. Υπό αυτή την έννοια, μπορούμε να ελπίζουμε ότι το δίκαιο αίτημα της χώρας μας θα βρει ανταπόκριση» πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
mitsotakis2_10.JPG
Ακολουθούν οι δηλώσεις:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κυρία Πρόεδρε, ήθελα να σας ενημερώσω για μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες τις οποίες έχει αναλάβει η Κυβέρνηση, απολύτως συνεπής με το προεκλογικό μας πρόγραμμα και με την ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση την οποία λάβαμε για μεγάλες αλλαγές.
Όπως γνωρίζετε, ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή, και εισάγεται στη διαδικασία της συζήτησης στις επιτροπές, το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Θέλω να επισημάνω ότι το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής και έχει ενσωματώσει και μια σειρά από παρατηρήσεις, οι οποίες έγιναν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, ο πυρήνας του νομοσχεδίου όμως ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει. Αυτό το οποίο έχει προστεθεί, και το θεωρώ σημαντικό, είναι ότι αν κάποιος φορολογούμενος θεωρεί ότι αδικείται από το τεκμήριο έχει τη δυνατότητα πια να ζητήσει ο ίδιος φορολογικό έλεγχο για τα τελευταία 5 χρόνια. Πιστεύω ότι είναι μια επιλογή σημαντική που δίνεται στους φορολογούμενους, οι οποίοι μπορεί να αισθάνονται ότι αδικούνται από το τεκμήριο.
Από κει και πέρα, θέλω να επισημάνω τη μεγάλη σημασία που αποδίδω συνολικά στην έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης, και να τονίσω ότι τα όποια πρόσθετα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κατευθύνονται πάντα σε δαπάνες οι οποίες στηρίζουν το κοινωνικό κράτος, πρωτίστως στην υγεία, δευτερευόντως στην παιδεία. Κατά συνέπεια, μιλάμε για μια δίκαιη ανακατανομή των πόρων της ελληνικής κοινωνίας προς όφελος τομέων πολιτικής, οι οποίοι χρειάζονται να υποστηριχθούν.
Επίσης χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε τις λεπτομέρειες μιας σημαντικής παρέμβασης που αφορά τα ζητήματα της απονομής της δικαιοσύνης με παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με σκοπό αφενός να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα της ατιμωρησίας, η οποία de facto έχει ουσιαστικά ριζώσει ειδικά για τις περιπτώσεις πλημμεληματικών καταδικών, αλλά και τα σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Είναι μία ακόμα σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, η οποία πιστεύω ότι θα τύχει της στήριξης, όχι μόνο όλης της κοινωνίας αλλά και του δικαστικού κόσμου.
Θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι η μάχη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εισαγόμενης ακρίβειας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, έχουμε ξεπεράσει πια τους 1000 κωδικούς οι οποίοι βρίσκονται στο καθεστώς μόνιμης μείωσης τιμής, είναι το ταμπελάκι με το μείον 5%, το οποίο βλέπουμε ολοένα και περισσότερο στα σούπερ μάρκετ. Φυσικά, καθώς πλησιάζουμε στην περίοδο των Χριστουγέννων, οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας θα συνεχίζονται αμείωτοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Τέλος, όπως γνωρίζετε, επέστρεψα χθες από το Λονδίνο – δύο μόνο κουβέντες για το ατυχές γεγονός της ακύρωσης της προγραμματισμένης μου συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό μου. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου, οι οποίες έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος, και δεύτερον ότι είχε και μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης, ότι απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Κύριε Πρόεδρε, η δίκαιη φορολόγηση είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα σε μια κοινωνία και η πάταξη της φοροδιαφυγής σε αυτό αποβλέπει. Πρέπει όλοι να επιβαρύνονται ανάλογα, αλλά και να υπάρχει δίκαιη μεταχείριση των φορολογουμένων. Ελπίζω ότι εκεί κινούνται οι ρυθμίσεις στις οποίες αναφερθήκατε, και βέβαια πρέπει να μην καλούνται μονίμως οι ίδιοι να σηκώνουν το βάρος, ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι. Τα μέτρα πρέπει να αποσκοπούν σε όσους έχουν περίσσευμα, ώστε να εισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, πάντα όμως με όρους ισότητας.
Φυσικά, τα θέματα της δικαιοσύνης τα έχουμε συζητήσει κατ’ επανάληψη. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και το κράτος δικαίου έχει ως προϋπόθεση την ορθή λειτουργία της δικαιοσύνης. Τα προβλήματα δεν λείπουν ούτε είναι λίγα, όπως συμβαίνει σε όλες τις σύγχρονες δημοκρατίες, και οι ρυθμίσεις πρέπει να αποβλέπουν στην αντιμετώπισή τους, γιατί η δικαιοσύνη υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο, καλείται να υπηρετήσει τα συμφέροντα των πολιτών. Πρέπει επομένως οι ρυθμίσεις να γίνονται αποδεκτές από την κοινωνία, να τις στηρίζουν όμως και οι δικαστικοί λειτουργοί. Στη δικαιοσύνη, οποιοδήποτε μέτρο αποβλέπει στην ορθή, έγκαιρη και αποτελεσματική απονομή της, όπως ορίζει και η ΕΣΔΑ, είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Η ακρίβεια επίσης είναι κάτι που απασχολεί όλους μας. Βλέπουμε το πρόβλημα και είναι αδιανόητο στην Ελλάδα, που πέρασε τόσες κρίσεις, να υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, φαινόμενα εκμετάλλευσης των ευάλωτων. Στο θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνονται έλεγχοι. Υπάρχει βέβαια και το φιλότιμο των εμπλεκομένων, άλλα οι έλεγχοι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Παρακολουθήσαμε όλοι όσα έγιναν στο Λονδίνο. Ο Παρθενώνας, το κορυφαίο σύμβολο της κλασικής περιόδου, είναι σημαντικός για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αφού συμβολίζει τη δημοκρατία και τη φιλοσοφία. Η επανένωση των γλυπτών αποτελεί αίτημα από την αρχή της σύστασης του κράτους μας και τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει, έχει βρει -και αυτό το βρίσκω πολύ σημαντικό- την κατανόηση και την αναγνώριση από τη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς και την βρετανική κοινή γνώμη, και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος. Το ζήτημα βέβαια θέλει τον χρόνο του, ελπίζουμε όμως ότι το δίκαιο αυτό αίτημα της χώρας μας θα βρει τελικά ανταπόκριση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης