Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πελώνη (σύμβουλος Μητσοτάκη): Διπλωματικό ατόπημα Sunak – Προφανώς υπήρξε ενόχληση από τις δηλώσεις Μητσοτάκη για τα μάρμαρα

Πελώνη (σύμβουλος Μητσοτάκη): Διπλωματικό ατόπημα Sunak – Προφανώς υπήρξε ενόχληση από τις δηλώσεις Μητσοτάκη για τα μάρμαρα
Ο πρωθυπουργός δεν είπε κάτι καινούριο όσον αφορά τη στάση της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είπε η κα.Πελώνη
Για διπλωματικό ατόπημα του Βρετανού πρωθυπουργού, Rishi Sunak έκανε λόγο η Αριστοτελία Πελώνη, Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού, αναφερόμενη στο γεγονός της αιφνίδιας ακύρωσης της προγραμματισμένης συνάντησης του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη.
«Είναι λυπηρό και είναι λάθος κατά τη γνώμη μου και εμείς δεν θα δεχτούμε να σύρεται η Ελλάδα και οι ελληνο-βρετανικές σχέσεις με τους δεσμούς που είπα, στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση εδώ και νομίζω ότι είναι αντιληπτό αυτό που λέω.
Ούτε αυτό είθισται και αυτό είναι λυπηρό» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ η κα.Πελώνη.
Ερωτηθείσα κατά πόσο μπορεί να έπαιξε ρόλο στην απόφαση αυτή του Sunak, η συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον επικεφαλής των Εργατικών, η κα. Πελώνη επισήμανε πως το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Λονδίνο ήταν γνωστό και δεν υπήρξε κάποιος αιφνιδιασμός.
Όσον αφορά την πρόταση των Βρετανών, για την πραγματοποίηση συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της βρετανικής κυβέρνησης, η κα. Πελώνη επισήμανε ότι «δεν στέκει αυτή η πρόταση».
«Ο πρωθυπουργός είναι πρωθυπουργός.
Συναντά τους ομολόγους του όταν είναι προγραμματισμένο αυτό και δεν μπορεί να ακυρώνονται τέτοιες συναντήσεις τελευταία στιγμή» υποστήριξε η κα.Πελώνη.

Ασυνήθιστο

«Δεν είθισται αυτή η πρακτική, την τελευταία στιγμή, να ακυρώνονται συναντήσεις μεταξύ πρωθυπουργών χωρών, να θυμίσω, που έχουν πολύ μακρά ιστορία και δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, χωρών που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, που συνομιλούν για πάρα πολλά θέματα, που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις.
Είναι καθαρά ένα διπλωματικό ατόπημα.
Δεν σημαίνει το ότι διαφωνούμε σε κάποια θέματα ή σε αυτό το θέμα, δεν συζητάμε.
Να θυμίσω ότι συζητάμε και με χώρες που διαφωνούμε επίσης, σε ζητήματα που μας έφεραν και στα όρια θερμών επεισοδίων με τη γειτονική χώρα» τόνισε η κα. Πελώνη.

Δεν είπε κάτι καινούριο ο Μητσοτάκης

Ερωτηθείσα, πώς ερμηνεύεται η συγκεκριμένη απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού, η κα. Πελώνη δήλωσε ότι «προφανώς υπήρξε ενόχληση από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού την Κυριακή στο BBC».
«Θέλω να πω όμως ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε κάτι νέο.
Δηλαδή οι θέσεις της Ελλάδας για τον Παρθενώνα είναι γνωστές, έχουν εκφραστεί σε όλους τους συνομιλητές και αναφέρομαι στο Βρετανικό Μουσείο, γιατί οι συζητήσεις γίνονταν με το Βρετανικό Μουσείο.
Θυμίζω ότι με πολύ αθόρυβες και συστηματικές ενέργειες πολιτιστικής διπλωματίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην προηγούμενη θητεία της κατάφερε να επαναφέρει αυτό το ζήτημα και κατά τη γνώμη μου και κάτι πολύ σημαντικό, τη ριζική μεταστροφή της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα αυτό» είπε χαρακτηριστικά η κα. Πελώνη.
«Η Ελλάδα λοιπόν, όπως έχει υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός και επανέλαβε την Κυριακή, επιδιώκει τον επαναπατρισμό και την επανένωση των Γλυπτών, ώστε το μνημείο να εκτίθεται στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Η θέση αυτή είναι ξεκάθαρη, δεν είναι καινούργια.
Τη γνωρίζουν όλοι.
Δεν αποδέχεται την ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου.
Και να πω και το εξής, επειδή υπήρξαν και πολλά δημοσιεύματα τις προηγούμενες ημέρες, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού εδώ, η ελληνική πλευρά υπήρξε εποικοδομητική και επέδειξε καλή πίστη στις προηγούμενες συζητήσεις της με το Μουσείο, διερευνώντας μια λύση αμοιβαία επωφελή και για τις δύο πλευρές» σημείωσε η κα. Πελώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης