Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης: Ο πρωθυπουργός στο Λονδίνο προβάλλει τη δυναμική πορεία ανάπτυξης της οικονομίας - Καμία αύξηση φορολογικού συντελεστή

Μαρινάκης: Ο πρωθυπουργός στο Λονδίνο προβάλλει τη δυναμική πορεία ανάπτυξης της οικονομίας - Καμία αύξηση φορολογικού συντελεστή
Την Τετάρτη 29/11 ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την τακτική μηνιαία συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ.  Σακελλαροπούλου, ενώ την Πέμπτη 30/11 θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο
Σχετικά Άρθρα
Πρωθυπουργός με την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο προβάλλει την δυναμική πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τις μεγάλες επενδύσεις και την υψηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο κ. Μαρινάκης ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση κάνοντας αναφορά στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, στο Λονδίνο, όπου το πρωί συμμετείχε στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Υπενθύμισε ότι το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου και επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Keir Starmer, ενώ αύριο, Τρίτη, στις 12:45, θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak, στη Downing Street.
Περαιτέρω, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τίτλο: «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις» και ανέφερε τις βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» που αποσκοπούν στην περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, που  περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων- Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167» που ψηφίζεται την Τετάρτη από τη Βουλή.
Γνωστοποίησε ότι αύριο,Τρίτη 28/11,  ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης θα παρουσιάσει το Σχέδιο Νόμου «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας - Αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας», το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Τέλος, ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι την Τετάρτη 29/11 ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την τακτική μηνιαία συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ.  Σακελλαροπούλου, ενώ την Πέμπτη 30/11 θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Καμία αύξηση σε φορολογικό συντελεστή, αυθαίρετο το συμπέρασμα Κασσελάκη

«Ο κ. Κασσελάκης και μία σειρά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στα φορολογικά έσοδα και τους φορολογικούς συντελεστές, δεν αυξάνεται κανένας φορολογικός συντελεστής, ούτε και έχει αυξηθεί από το 2019 και μετά», τόνισε ο κ. Μαρινάκης, εξαπολύοντας επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή κριτική του για την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.
Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως «αντιθέτως στον προϋπολογισμό υπάρχει μία σειρά από μειώσεις φόρων, που μονιμοποιούνται, όπως αυτοί στις μεταφορές, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού μεταξύ άλλων».
«Πρόκειται για ένα αυθαίρετο συμπέρασμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουν αυξηθεί ούτε οι άμεσοι, ούτε οι έμμεσοι φόροι», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σχετικά με την κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «ο κ. Κασσελάκης δεν νομίζω ότι κατάλαβε, ή μάλλον παριστάνει ότι δεν κατάλαβε. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε με μεγάλη σαφήνεια την πάγια διεκδίκηση της χώρας. Όταν θα ξανακάνει βόλτες στην ευρύτερη περιοχή τον συμβουλεύω να μπει στο Μουσείο της Ακρόπολης να μάθει ορισμένα πράγματα, ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουμε πιο εποικοδομητικό διάλογο».

Για Τσακλόγλου

Ακόμη, έκανε εκ νέου λόγο για άστοχες δηλώσεις του Υφυπουργού Εργασίας, Πάνου Τσακλόγλου, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνοντας πως «το συνειδητοποίησε και ο ίδιος και ζήτησε συγγνώμη. Ο κ. Τσακλόγλου έχει δώσει διαπιστευτήρια σοβαρότητας στην πολιτική του διαδρομή, ξεκαθάρισε ότι δεν υποτιμά καμία επαγγελματική κατηγορία και προχωράμε παρακάτω».

Για Σαμαρά

Σχετικά με τις απόψεις που εξέφρασε κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Μαρίνακης σημείωσε ότι «πρόκειται για πάγιες θέσεις του πρώην πρωθυπουργού, η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα της, όπως το έχει εξαγγείλει».


Για το παράνομο νεφρολογικό κέντρο στον Πειραιά

Αναφορικά με πιθανή εμπλοκή του βουλευτή της ΝΔ, Μιχάλη Λιβανού, στην υπόθεση του παράνομου νεφρολογικού κέντρου, ο κ. Μαρινάκης παρέπεμψε στην αναλυτική, όπως τη χαρακτήρισε, απάντηση του ιδίου του βουλευτή, που τονίζει ότι δεν έχει καμία μετοχική σχέση με το εν λόγω κέντρο.

Για γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Σε ερωτήσεις για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει με σαφήνεια για την ισότητα στο γάμο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας ότι αυτό θα γίνει πράξη εντός της δεύτερης 4ετίας».
«Το πώς και πότε θα γίνει αυτό θα ανακοινωθεί. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και η κυβέρνηση σκοπεύει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», πρόσθεσε.

Ακολουθεί ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Παύλου Μαρινάκη:

"Ο Πρωθυπουργός, βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί συναντήσεις με επενδυτές, μέλη της ομογένειας, τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου και τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης, ενώ, σήμερα το πρωί συμμετείχε στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Με την ελληνική οικονομία να έχει μπει σε έναν νέο κύκλο, η χώρα έχει μπει σε μια μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης και οι Έλληνες «θα μπορούν να σχεδιάσουν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους πίσω στην πατρίδα» όπως δήλωσε και στη συνέντευξή του στο BBC.
Ο Πρωθυπουργός με την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο προβάλλει την δυναμική πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τις μεγάλες επενδύσεις και την υψηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σήμερα, στις 17:00, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου και επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Keir Starmer.
Αύριο, Τρίτη, στις 12:45, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak, στη Downing Street.

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τίτλο: «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις».
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τη συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την επαγγελματική ασφάλιση και την εποπτεία των ταμείων που παρέχουν συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές, με στόχο την ανάπτυξη και θωράκιση του θεσμού της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης και την ενίσχυση του εισοδήματος των μελλοντικών συνταξιούχων.
Επιπλέον, εισάγονται ρυθμίσεις που αφορούν τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας και την αντιμετώπιση επιμέρους ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ζητημάτων, αλλά και διατάξεις που αφορούν τη Δ.ΥΠ.Α. με στόχο την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών της.
Ορισμένες από τις βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου:
Λαμβάνουν για πρώτη φορά την 9μηνη παροχή προστασίας της μητρότητας και οι ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Συγκεκριμένα θα λαμβάνουν για 9 μήνες τον κατώτατο μισθό 780 ευρώ μηνιαίως όπως ισχύει σήμερα, δηλαδή συνολικά 7.020 ευρώ πέραν του ποσού που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια κυοφορίας και λοχείας. Επιπλέον, το επίδομα επεκτείνεται και σε μισθωτές μητέρες του π. ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ.
Καταργείται η περικοπή του 30% της σύνταξης, αφήνοντάς την ακέραια στους απασχολούμενους συνταξιούχους, ενώ, θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη.
Δίνουμε τέλος στο αδιέξοδο των μη μισθωτών ασφαλισμένων, οι οποίοι βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω αδυναμίας πληρωμής συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΕΦΚΑ, αυξάνοντας το ανώτατο όριο οφειλών από €20.000 που ήταν μέχρι σήμερα σε €30.000. Για το ποσό από €20.000 έως €30.000 παρακρατείται ποσοστό 60% της μηνιαίας σύνταξης, ενώ για το υπόλοιπο χρέος, γίνεται παρακράτηση σε 60 δόσεις μέχρι την εξόφλησή του, όπως γίνεται και σήμερα.
Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της χρόνιας αναμονής για χορήγηση επικουρικών συντάξεων σε ασφαλισμένους που με το τωρινό καθεστώς, έπρεπε να έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις θεμελίωσης με τον φορέα κύριας ασφάλισης ή να έχουν συμπληρώσει τον ίδιο αριθμό ημερών επικουρικής ασφάλισης με τον κύριο φορέα. Με την ενοποίηση κανόνων όσοι παίρνουν την κύρια σύνταξη τους και έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια επικουρικής ασφάλισης θα μπορούν να πάρουν αμέσως τις συντάξεις τους. Εκτιμάται ότι περίπου 15.000 αιτήματα συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε αναμονή για τουλάχιστον 2 χρόνια θα μπορούν να εκκαθαριστούν αυτόματα μόλις ψηφιστεί η ρύθμιση.
Σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, η Κυβέρνηση καταβάλει - για δεύτερη φορά εντός του 2023 - έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους με θετική προσωπική διαφορά. Συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10€ που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη έως και 1.600€, θα λάβουν έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση έως και 200€, αναλόγως του ύψους της σύνταξης τους.

Οι ρυθμίσεις για την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» που αποσκοπούν στην περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων- Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167» που ψηφίζεται την Τετάρτη από τη Βουλή.
Το νομοσχέδιο εισάγει σειρά σημαντικών μέτρων με τα οποία:
1. Θεσπίζονται υποχρεώσεις διαφάνειας, ενημέρωσης και σεβασμού των δικαιωμάτων των οφειλετών για τους servicers. Μεταξύ άλλων οι servicers υποχρεώνονται να παρέχουν μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες, για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ. Η εφαρμογή αυτή θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2024. Οι ποινές για τους παραβάτες περιλαμβάνουν πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, υποχρέωση διόρθωσης της παράβασης, μέχρι και ανάκληση της άδειας λειτουργίας
2. Εκσυγχρονίζεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός και διευρύνεται η προστασία για τους πραγματικά ευάλωτους οφειλέτες. Η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών όπως προκύπτει από την εφαρμογή του αλγόριθμου του εξωδικαστικού θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών.
3. Βελτιώνεται το πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
4. Εισάγονται ρυθμίσεις που ενισχύουν τον ανταγωνισμό, όπως η χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς.
5. Απλοποιούνται οι διαδικασίες του Πτωχευτικού Κώδικα
6. Επεκτείνονται οι συναλλαγές μέσω συστημάτων άμεσων πληρωμών (IRIS).
Η παρέμβαση για τις τράπεζες και τα δάνεια συνδυάζει τον στόχο της οικονομικής εξυγίανσης με την προστασία των πραγματικά ευάλωτων οφειλετών, με μια σειρά από δίκαιες λύσεις. Η αντιμετώπιση του ζητήματος του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους, με σεβασμό στα δικαιώματα των οφειλετών θα συμβάλει στην βελτίωση της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει ήδη αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική και μπαίνει πλέον σε έναν νέο κύκλο.

Συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Λέσβου.
Μόλις το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου, έσπευσαν στο σημείο πέντε παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Λίγο αργότερα εντοπίστηκε σώος από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας ένας 40χρονος αλλοδαπός ο οποίος διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου παραμένει νοσηλευόμενος. Ακόμη, εντοπίστηκε σορός 30χρονου αλλοδαπού που μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του συμβάντος συνολικά επιχείρησαν από θαλάσσης και από αέρος, υπό ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού και της FRONTEX.

Αύριο, Τρίτη 28 Νοεμβρίου στις 12:00, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης θα παρουσιάσει το Σχέδιο Νόμου «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας - Αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας», το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την τακτική μηνιαία συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στις 11:00 θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου το Υπουργικό Συμβούλιο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης