Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο Λονδίνο ο Μητσοτάκης έως 28/11- Στην ατζέντα επενδύσεις και τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Στο Λονδίνο ο Μητσοτάκης έως 28/11- Στην ατζέντα επενδύσεις και τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Το πρόγραμμα της επίσκεψης
Στο επίκεντρο επενδύσεις και τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Τριήμερη επίσκεψη εργασίας στο Λονδίνο πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει σειρά επαφών με επίκεντρο τις επενδύσεις και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με επενδυτές, μέλη της ελληνικής ομογένειας, με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak, στη Downing Street, αλλά και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου και επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Keir Starmer.
Σήμερα, Κυριακή 26/11 ο κ. Μητσοτάκης στις 09:30 τοπική ώρα θα παραχωρήσει συνέντευξη στο BBC και τη δημοσιογράφο Laura Kuenssberg, ενώ το απόγευμα στις 18:30, θα παραστεί σε εκδήλωση της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς της ΝΔ.

Με επίκεντρο τις επενδύσεις

Αύριο, Δευτέρα 27/11, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στη διάρκεια αυτού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει κορυφαίους επενδυτές, αλλά και να παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, σε μια στιγμή που όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αποτελεί τη θετική έκπληξη της Ευρωζώνης, έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, ενώ πρόσφατα υπερκαλύφθηκε με επιτυχία το placement της Εθνικής Τράπεζας.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής και στο περσινό roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο, θα έχει δημόσια συζήτηση με τον Luigi Rizzo, αντιπρόεδρο Investment Banking της Morgan Stanley.
Στη συνέχεια , το απόγευμα στις 17:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Keir Starmer.
Τέλος, το απόγευμα της Δευτέρας 27/11, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο για το «γραφείο Σεφέρη» (στην πρεσβευτική κατοικία), τον χώρο στον οποίο εργάστηκε ο Έλληνας Νομπελίστας και το Αναγνωστήριο «Roderick Beaton», τα οποία αποκτούν μουσειακό χαρακτήρα. Το αναγνωστήριο θα περιλαμβάνει έργα που σχετίζονται με τον κορυφαίο Έλληνα και θα λάβει τιμητικά το όνομα Roderick Beaton προς τιμήν του Βρετανού καθηγητή και βιογράφου του Γιώργου Σεφέρη.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Την Τρίτη 28/11 στις 12:45 ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Rishi Sunak, στην Downing Street.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση θα γίνει μια συνολική επισκόπηση των ελληνοβρετανικών σχέσεων, οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, ενώ θα τεθεί και το θέμα του επαναπατρισμό και της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα ότι με αθόρυβες και συστηματικές ενέργειες πολιτιστικής διπλωματίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε στην πρώτη θητεία τη ριζική μεταστροφή της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα αυτό.
Η ελληνική θέση παραμένει η ίδια και όπως έχει αναφερθεί δια στόματος του πρωθυπουργού, η Ελλάδαεπιδιώκει τον επαναπατρισμό και την επανένωση των Γλυπτών, ώστε το μνημείο να εκτίθεται στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ η εθνική θέση είναι ξεκάθαρη: δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σε καμιά περίπτωση την ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου.
Η ελληνική πλευρά υπήρξε εποικοδομητική και επέδειξε καλή πίστη στις προηγούμενες συζητήσεις της με το Βρετανικό Μουσείο, διερευνώντας μια αμοιβαία επωφελής λύση.
Πάντως, το θέμα θα συζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Rishi Sunak , όσο και με τον ηγέτη των Εργατικών Keir Starmer .
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν αναμένει άμεσα αποτελέσματα. Το ότι δεν είμαστε ακόμα κοντά σε συμφωνία, δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να θέτουμε το ζήτημα, υπογραμμίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης