Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έντονη αντιπαράθεση και σκληρές εκφράσεις στη Βουλή για τα Τέμπη - Καταψηφίστηκε η πρόταση για προανακριτική

Έντονη αντιπαράθεση και σκληρές εκφράσεις στη Βουλή για τα Τέμπη - Καταψηφίστηκε η πρόταση για προανακριτική
Τις προτάσεις για προανακριτική απορρίπτει η ΝΔ επισημαίνοντας ότι γίνεται έρευνα από την εξεταστική επιτροπή...
Ολοκληρώθηκε με ταυτόχρονη μυστική ψηφοφορία στη Βουλή σε τέσσερις κάλπες η συζήτηση επί των προτάσεων που κατάθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, με αιχμή την καθυστέρηση υλοποίησης της σύμβασης 717 για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.
«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ως μόνη σκοπιμότητα έχουν την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών.
Αυτή την πολιτική εκμετάλλευση στη μνήμη των θυμάτων αποκρούει σήμερα η ΝΔ.
Αυτό είναι που καταψηφίζουμε» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής σχετικά με τις προτάσεις των δύο κομμάτων για σύσταση προνακριτικής επιτροπής κατά τεσσάρων πρώην υπουργών (Καραμανλής, Χατζηδάκης, Χρυσοχοΐδης, Σπίρτζης).
Σημειώνεται πως στη διάρκεια των ομιλιών ανέβηκαν οι τόνοι με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για «μεθόδευση συγκάλυψης».
«Ναι» στην προανακριτική είπαν όλα τα κομματα της αντιπολίτευσης.
Τις προτάσεις για προανακριτική απέρριψε η ΝΔ επισημαίνοντας ότι γίνεται έρευνα από την εξεταστική επιτροπή.
Για την ψήφιση της πρότασης για προανακριτική επιτροπή απαιτούνταν 151 ψήφοι, οπότε η πρόταση δεν πέρασε.

Έντονη αντιπαράθεση

«Η πιθανή απόρριψη της πρότασής μας ισοδυναμεί με χορήγηση αμνηστίας στον Κώστα Αχ. Καραμανλη για το δικόγραφο της ευρωπαίας εισαγγελέως» είπε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΑΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Αυτό το καμπανάκι αρχών της χώρας για μια επικείμενη τραγωδία δεν πήγε στη δικαιοσύνη αλλά καταχωνιάστηκε στο συρτάρι του υπουργού σας (Κώστα Καραμανλή) έχετε καμία απάντηση, κε Βορρίδη, σήμερα;» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε «θα καλύψετε ένα οικονομικό έγκλημα που οδήγησε σε αυτή την τραγωδία.
Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που θέτει ο ελληνικός λαός».
«Όταν εσείς ζητάτε τις παραπομπές τους, αυτό δεν έχει πολιτικό κίνητρο;» ανέφερε ο κ. Βορίδης και συνέχισε «γιατί δεν λέτε ότι οι πράξεις είναι παραγεγραμμένες;».
Το ΚΚΕ, η πρόταση του οποίου για εξεταστική επιτροπή έχει ήδη υπερψηφιστεί, θα υπερηφίσει και τις προτάσεις για προανακριτική.

«Μέχρι να καταθέσει το ΚΚΕ την πρότασή του, για προανακριτική ακούγαμε και πρόταση για προανακριτική δεν βλέπαμε.

Είστε το τρίγωνο της συμφοράς, του κουκουλώματος και της συγκάλυψης.
Τα τρία συνεταιράκια» είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Για την παρακολούθηση της συνεδρίασης από συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη ενημέρωσε τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε σύντομη παρέμβασή που ακολούθησε τη δική του. Όπως είπε, τους έχει προσκαλέσει η ίδια και πιστεύει πως έχουν «φρίξει» από το «κλίμα» της συζήτησης, τους «αστεϊσμούς», τη «χαλαρότητα και την αβροφροσύνη».
Επίσης, καταλόγισε στον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή «θράσος», εάλω νωρίτερα σε άλλη της παρέμβαση είχε θέσει θέμα για το αν και πότες θα μιλήσει.

Ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής απέδωσε τις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης είτε ότι είναι από άγνοια είτε από πολιτική σκοπιμότητα».
Η πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής, ως προς εμένα, είναι στα όρια του σουρεαλισμού, αναφέρει στο υπόμνημά του προς την εθνική αντιπροσωπεία, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
«Με κατάπληξη, που δεν έχει προηγούμενο, ενημερώθηκα για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε σχέση με τα Τέμπη, καθώς περιλαμβάνεται και το όνομά μου.
Η κατάπληξη δεν σχετίζεται μόνο με το γεγονός ότι ήδη η Βουλή έχει αποφασίσει για το συγκεκριμένο θέμα να συσταθεί εξεταστική επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει όλα τα θέματα ως προς την κακοδαιμονία του ελληνικού σιδηροδρόμου.
Ακόμη περισσότερο η πρόταση αυτή ως προς εμένα είναι στα όρια του σουρεαλισμού!», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Χρήστος Σπίρτζης τάχθηκε υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής.
«Να ζητήσω να έχω τη μεταχείριση που έχει κάθε Έλληνας πολίτης.
Να θεσμοθετηθεί δηλαδή έστω και προαιρετικά η μη χρήση των ευεργετικών διατάξεων παραγραφής του νόμου περί ευθύνης υπουργών» υπογράμμισε.

Προτάσεις

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.αφορούσε στην ενδεχόμενη τέλεση των «εγκλημάτων» της κακουργηματικής απιστίας και της παράβασης καθήκοντος από τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος από τους υπουργούς της περιόδου 2012-2014 Κωστή Χατζηδάκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος από τον υπουργό της περιόδου 2015-2019 Χρήστο Σπίρτζη.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αφορούσε στην ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος κατά το χρονικό διάστημα από τις 6-11-2016 μέχρι και τις 9-07-2019 από τον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη και την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων: α) της απιστίας «σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ελληνικού Δημοσίου» και β) της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) από τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Τις προτάσεις για προανακριτική απέρριψε η ΝΔ επισημαίνοντας ότι γίνεται έρευνα από την εξεταστική επιτροπή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης