Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ - Αποχώρησε η «ομάδα» Αχτσιόγλου, προς νέα Κ.Ο. με 11 βουλευτές: «Υποταγή Κασσελάκη σε μεγάλα συμφέροντα»

Διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ - Αποχώρησε η «ομάδα» Αχτσιόγλου, προς νέα Κ.Ο. με 11 βουλευτές: «Υποταγή Κασσελάκη σε μεγάλα συμφέροντα»
Επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα αποτελείται από τους πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά Άρθρα
(upd 5) Τίτλοι τέλους έπεσαν στις σχέσεις της Έφης Αχτσιόγλου -και ακόμα 8 στελεχών- με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια εξέλιξη που κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί.
Οι Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος ενημέρωσαν τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, για την απόφαση ανεξαρτητοποίησης των εξής βουλευτών:
  1. Αναγνωστόπουλου Σία
  2. Αχτσιόγλου Έφη
  3. Ζεϊμπεκ Χουσεΐν
  4. Ηλιόπουλος Νάσος
  5. Τζανακόπουλος Δημήτρης
  6. Τζούφη Μερόπη
  7. Φερχάτ Οζγκιουρ
  8. Φωτίου Θεανώ
  9. Χαρίτσης Αλέξης
Επόμενο βήμα, πλέον, η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα αποτελείται από τους 9 βουλευτές της Αχτσιόγλου αλλά και τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα, οι οποίοι επίσης έχουν αποχωρήσει από το κόμμα της Κουμδούρου. Θα πρόκειται, δηλαδή, για ένα... δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ εντός της Βουλής.
Στον αντίποδα, αιχμηρή ήταν η πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στις εξελίξεις. «Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα ποιοι είναι οι λόγοι και οι επιδιώξεις που οδήγησαν στην περιφρόνηση από πλευράς τους της λαϊκής εντολής. Η Ιστορία θα κρίνει» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, και τονίζεται ότι οι «9» αρνούνται να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των εσωκομματικών εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ.
Αξίζει να σημειωθεί προς τον δρόμο της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε και ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης. Υπενθυμίζεται ότι από την ευρωομάδα της Κουμουνδούρου έχουν επίσης αποχωρήσει ο Στέλιος Κούλογλου, αλλά και ο Πέτρος Κόκκαλης.

Σκληρή επίθεση σε Κασσελάκη

Ιδιαίτερα αιχμηρό με σοβαρές καταγγελίες είναι η επιστολή αποχώρησης των 9 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί γίνεται λόγος για «έναν απλουστευτικό, κενό περιεχομένου, λόγο με γενικόλογα συνθήματα», για «αντιδημοκρατική» πορεία του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ υπάρχουν αιχμές ακόμα και για υποταγή Κασσελάκη «σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα».
«Ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος. Ένδειξη αυτής της παθογένειας είναι οι θέσεις που εκφράζει ο Πρόεδρος για κρίσιμα ζητήματα, όπου με ευκολία τη μια μέρα δηλώνει την υποταγή του κόμματος στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την άλλη ξεσπαθώνει ρητορικά, αλλά καθόλου πειστικά εναντίον τους. Η αναξιοπιστία του, η υπονόμευση του κυβερνητικού έργου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), η αυταρχική συμπεριφορά που είδαμε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Είναι μια πορεία, δυστυχώς, δίχως επιστροφή» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, οι 9 βουλευτές δηλώνουν «περήφανοι για όσα καταφέραμε την περίοδο 2015-2019 με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το έργο να διασώσει την κοινωνική συνοχή μιας χρεωκοπημένης χώρας. Κρατάμε από την πολύτιμη και δύσκολη αυτή μάχη τις μεγάλες τομές στην κοινωνική και εργατική πολιτική, την επιτυχία της εξόδου από τα Μνημόνια, την εθνική αυτοπεποίθηση που οδήγησε στην Συμφωνία των Πρεσπών».
Επίσης, οι βουλευτές αναφέρουν πως «δική μας φιλοδοξία είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών».
Αξίζει να σημειωθεί πως την επιστολή αποχώρησης, την οποία έστειλαν στους γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράφουν συνολικά 57 στελέχη του κόμματος (9 βουλευτές και 48 μέλη της ΚΕ).

Ηλιόπουλος: Δεν είναι εύκολη απόφαση

Συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση τον πρόεδρο της Βουλής, ο Νάσος Ηλιόπουλος επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή μιλάμε για 11 ανθρώπους που έχουν αποχωρήσει, οπότε ναι, είμαστε 11. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι εύκολη απόφαση για εμάς αυτό το πράγμα. Είναι η μόνη απόφαση με την οποία αισθανόμαστε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε το πολιτικό πλαίσιο, με το οποίο εκλεγήκαμε και το οποίο λέγαμε αυτά τα χρόνια.
Για εμάς από εδώ και πέρα είναι η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση».
Ο κ. Ηλιόπουλος πρόσθεσε ότι στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό σίγουρα θα υπάρχει Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ ερωτηθείς εάν ο κ. Χαρίτσης θα είναι επικεφαλής της νέας Κ.Ο., σχολίασε πως «εν καιρώ θα γίνουν όλα».

Οι νέοι συσχετισμοί στη Βουλή

Η ανεξαρτητοποίηση των 9 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί νέους συσχετισμούς στη Βουλή.
Ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαριθμεί πλέον 36 βουλευτές, ενώ εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί ο σχηματισμός νέας ΚΟ που θα απαρτίζεται από τους «9» της Αχτσιόγλου αλλά και τους Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πέτη Πέρκα.
Την ίδια στιγμή, η Ν.Δ. έχει 158 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 32, το ΚΚΕ 21, η Ελληνική Λύση 12, οι Σπαρτιάτες 11, το κόμμα Νίκη 10 και η Πλεύση Ελευθερίας 6.

Σενάρια για αποχώρηση Δραγασάκη

Πάντως, τις τελευταίες ώρες έχει ενταθεί η φημολογία περί αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ του Γιάννη Δραγασάκη. Πρόκειται για ένα ιστορικό στέλεχος της Κουμουνδούρου... Κατά συνέπεια, εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, η αποχώρηση θα αποτέλει ένα μεγάλο πλήγμα για την ηγεσία του κόμματος.

Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Εν τω μεταξύ, σήμερα (23/11/2023) συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για την αντικατάσταση των αποχωρήσαντων από το κόμμα και στη συνέχεια θα ανοίξει η συζήτηση για τη συγκρότηση του άτυπου πολιτικού κέντρου και για τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, εμφανίζεται να θέλει να αναμορφώσει το Εκτελεστικό Γραφείο, προκειμένου να μεταλλαχθεί στο Πολιτικό Κέντρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης