Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή – Κουτσούμπας: Αντιμετωπίζετε τις καταστροφές σαν ευκαιρία για μεγαλύτερες μπίζνες στις κατεστραμμένες περιοχές

Βουλή –  Κουτσούμπας: Αντιμετωπίζετε τις καταστροφές σαν ευκαιρία για μεγαλύτερες μπίζνες στις κατεστραμμένες περιοχές
Για διαχρονική πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως κόστος και αυτή η πολιτική έχει τη σφραγίδα και των τριών κομμάτων που κυβέρνησαν, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο ο Δ. Κουτσούμπας
«Τόσα μαθήματα πήρατε, κι όμως βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο σημείο να συζητάμε πάλι για σχέδια «αποκατάστασης»... Τι έχει πάει λάθος; Το πρόβλημα βέβαια, δεν είναι ότι είστε κακοί μαθητές, ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Το πρόβλημα είναι ότι το μάθημα για εσάς, γίνεται πάθημα για όλους τους άλλους. Γιατί εσείς συνεχίζετε στην ίδια πορεία. Λες και δεν συνέβη τίποτε. Γιατί, για μία ακόμα φορά, αντιμετωπίζετε τις καταστροφές για τις οποίες συζητάμε, σαν ευκαιρία για μεγαλύτερες μπίζνες στις κατεστραμμένες περιοχές πάνω στον πόνο των ανθρώπων. Και δυστυχώς, αυτή ακριβώς είναι και η ίδια καύσιμη ύλη για τις επόμενες καταστροφές που έρχονται», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα για τις καταστροφές σε Θεσσαλία και Έβρο.
Ο κ. Κουτσούμπας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη μεγάλη κινητοποίηση των μικρών επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων επιστημόνων στην Αθήνα και άλλες πόλεις, που απαιτούν την άμεση απόσυρση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου-εκτρώματος, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα τους. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι δεν ήταν τυχαία η επιλογή της συγκεκριμένης μέρας από την κυβέρνηση για να ενημερώσει τη Βουλή σχετικά με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις πυρκαγιές στον Έβρο. «Όμως ό,τι και να κάνετε, το αντιλαϊκό πρόσημο της πολιτικής σας δεν μπορείτε να το κρύψετε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής με την κατάργηση των λεγόμενων υδροβόρων καλλιεργειών γιατί δεν έχουν αγοραστές, την προώθηση ιδιωτικής ασφάλισης σε αγρότες, κτηνοτρόφους και κατοικίες, τον πράσινο ενεργειακό σχεδιασμό και τη νέα ΚΑΠ που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών. Το σχέδιο δεν προσφέρει τίποτα για την προστασία του λαού, έχει κατεύθυνση να γίνουν ορισμένα νέα έργα, χωρίς όμως ολοκληρωμένο σχεδιασμό λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των κινδύνων και των αναγκών του λαού της περιοχής».
Αναφερόμενος στην ολλανδική έκθεση για τη Θεσσαλία, υπογράμμισε ότι ουσιαστικά καλεί -όπως και η κυβέρνηση- τον λαό να αποδεχθεί ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα και σχεδιασμένα ο κίνδυνος των πλημμυρών και η μόνη λύση αντιμετώπισης είναι η προετοιμασία για εκκένωση της περιοχής και καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές.
Σημείωσε ότι 2,5 μήνες μετά τις καταστροφές και ακόμα λαϊκές οικογένειες υποφέρουν από την απουσία, την ανοργανωσιά, την αδιαφορία του κράτους, ενώ κατήγγειλε και το άθλιο παιχνίδι μετατόπισης των ευθυνών από την κυβέρνηση στις Περιφέρειες και τους δήμους και τούμπαλιν.
«Για μια ακόμη φορά αντιμετωπίζετε τις καταστροφές σαν ευκαιρία για μεγαλύτερες μπίζνες πάνω στον πόνο των ανθρώπων», επισήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Σημείωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη Θεσσαλία ουσιαστικά στηρίζεται στο κριτήριο κόστους - οφέλους, στηρίζεται στο αν το οικονομικό κόστος θα είναι μικρότερο από το οικονομικό όφελος, ενώ η επίκληση για τις περιβόητες αντοχές της οικονομίας γίνεται για να μη λείψει ούτε ένα ευρώ από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Για τον Έβρο

Όσον αφορά τις καταστροφές στον Έβρο και το δάσος της Δαδιάς, σημείωσε ότι η αιτία είναι παρόμοια με εκείνη των πλημμυρών: η διαχρονική πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως κόστος και αυτή η πολιτική έχει τη σφραγίδα και των τριών κομμάτων που κυβέρνησαν, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.
«Η πολιτική που εφαρμόζεται», σημείωσε, «υποτάσσει την προστασία και διαχείριση των δασών στις ανάγκες και επιδιώξεις των μονοπωλιακών ομίλων για να μην υπάρχει κανένα κομμάτι του δάσους χωρίς κερδοφόρα διαχείριση».
Ανέφερε χαρακτηριστικά τα σχέδια που ακούγονται για «ανοιχτό δάσος» στον τουρισμό, διάνοιξη περισσότερων δασικών δρόμων, μετατροπή μέρους των δασών σε πάρκα ανεμογεννητριών, μετατροπή κατάλληλων καμένων εκτάσεων σε κτηνοτροφικές εκτάσεις, με αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον και τον λαό.
«Όλα αυτά εντάσσονται στη δασοκτόνα πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζοντας τα δάση ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους», όπως είπε.
Καταλήγοντας κατήγγειλε το σημερινό «αστικό εχθρικό κράτος που έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα στη χρηματοδότηση των ομίλων και στη φορολόγηση του λαού, αλλά είναι εντελώς ανίκανο να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις επιπτώσεις ακόμα και από συνηθισμένα και προβλέψιμα καιρικά φαινόμενα, γιατί ο ρόλος και η αποστολή του βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση από την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκώ»ν. Τόνισε την ανάγκη της ριζικής αλλαγής πορείας, ώστε να τεθούν οι όροι για ουσιαστική προστασία της ζωής του λαού, με αλλαγή πορείας και με τον λαό πρωταγωνιστή. Σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, κατέληξε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης